Τελευταία νέα
Γκιουλέρ: Η Αίγυπτος θα κέρδιζε 15.000 τ. χλμ. με συμφωνία θαλάσσιων ζωνών με την Τουρκία – Τι είπε για Ελλάδα Συνεργασία Ελλάδας και Νορβηγίας για την Καταπολέμηση της Παραπληροφόρησης Στη «σέντρα» όλο το ελληνικό μπάσκετ: Σαρωτικοί έλεγχοι σε παράγοντες και διαιτητές από την Αρχή για το Μαύρο Χρήμα Νίκος Δένδιας: Επικοινωνία με τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων μετά την επίθεση σε ελληνορθόδοξη εκκλησία στην Ιορδανία Ο Βαγγέλης Τσάπας «σπάει» τη σιωπή του – O βασικός μάρτυρας στην υπόθεση που ταράζει το ελληνικό μπάσκετ – «Ό,τι κατέθεσα είναι πέρα για πέρα αληθινό» «Σερβία ή μαφία;»: Οι φοιτητές επιχειρούν να ανατρέψουν τον Βούτσιτς «Φλέβα διαφθοράς» στη Δικαιοσύνη: Θύελλα αντιδράσεων για τη δημόσια παρέμβαση του αντιεισαγγελέα ΑΠ και αδελφού του Γ. Φλωρίδη ΕΛΑΣ για Μονή Σινά: Σοβαρές οι ευθύνες της κυβέρνησης – Να δημοσιοποιηθεί η συμφωνία Άκης Σκέρτσος: Υπάρχουν αναλογίες μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας; Μαρία Λεπενιώτη: «Αλίμονο αν η διαφθορά γίνει κανονικότητα» – Αιχμές για Predator και υποκλοπές, τι είπε για Τσίπρα Καλλιθέα: 35χρονη τραυματίστηκε σοβαρά σε τροχαίο – Εγκατέλειψε το σημείο ο οδηγός της μηχανής Παραδίδεται σε Αιγυπτιακά χέρια μετά από αιώνες η Μονή Σινά – Ο Αρχιεπίσκοπος Συμεών ανακοίνωσε ότι υπογράφει τη συμφωνία! ΕΛ.Α.Σ: Σοβαρές οι ευθύνες της κυβέρνησης – Να δημοσιοποιηθεί η συμφωνία
Efsyn.gr

«Κανένας άνθρωπος χωρίς σπίτι, κανένα σπίτι χωρίς άνθρωπο»

Μαχητικό κάλεσμα συντονισμού απέναντι στην οξύτατη στεγαστική κρίση απηύθυνε η νεοσύστατη Πρωτοβουλία Αγώνα «Κατοικία για Ολους» κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων.
Εκπρόσωποι συνδικάτων, φοιτητικών συλλόγων, μαζικών φορέων και τοπικών κινήσεων εξήγγειλαν μεγάλο συλλαλητήριο στις 11 Νοεμβρίου, ημέρα γενικής απεργίας στην Ισπανία, καλώντας ταυτόχρονα σε συμμετοχή στην πανεργατική απεργία της 25ης Νοεμβρίου.
Τις πολύπλευρες συνέπειες της μετατροπής του δικαιώματος στη στέγαση σε κερδοσκοπικό εμπόρευμα και επενδυτικό προϊόν ανέδειξαν στις τοποθετήσεις τους οι Κωνσταντίνος Λιβέρης (πρόεδρος ΠΑΝΣΥΠΟ εργαζομένων πρώην Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας), Αλέξανδρος Κουτρουλάρης (από την Πρωτοβουλία Κατοίκων Κυψέλης για το Μετρό), Βαλεντίνη Σιώβα (εκπρόσωπος Κοινότητας Κατειλημμένων Προσφυγικών), Μαριάνα Σπυριδάκη (μέλος Δ.Σ. Συλλόγου Φοιτητών Εστίας ΕΚΠΑ), Πέτρος Κωνσταντίνου (δημοτικός σύμβουλος Αθήνας, συντονιστής ΚΕΕΡΦΑ), Νίκος Τουρνάς (μέλος Δ.Σ. της ΟΣΥΟ), Μυρτώ Πασχαλίδου (από τη Συσπείρωση Αριστερών Αρχιτεκτόνων), Σπύρος Γεωργακόπουλος (πολιτικός μηχανικός) και Στέλιος Ιωακείμ (από την Ενωτική Πρωτοβουλία κατά των Πλειστηριασμών).
Σοκαριστικά είναι τα στοιχεία για την κατάρρευση των ποσοστών ιδιοκατοίκησης, τα οποία κατρακύλησαν από το 80% στο 40%-45% στα χρόνια των μνημονίων. Παράλληλα, τα ενοίκια έχουν εκτοξευθεί, καθιστώντας την Ελλάδα τη χώρα με το υψηλότερο αναλογικά κόστος μίσθωσης στην Ευρώπη σε σχέση με το μέσο εισόδημα, καθώς οι εργαζόμενοι αναγκάζονται να δαπανούν πάνω από τον μισό μισθό τους για ένα σπίτι.
Εμφαση δόθηκε επίσης στις υλικές καταστροφές αλλά και στις άμεσες απειλές για την ανθρώπινη ζωή. Υπογραμμίστηκαν οι επικίνδυνες καθιζήσεις και ρωγμές σε πολυκατοικίες στην Κυψέλη εξαιτίας του μετροπόντικα, οι καταρρεύσεις κτιρίων σε Πετράλωνα και Πλάκα προς όφελος του τουριστικού κεφαλαίου, καθώς και ο αγώνας των ενοίκων στα ιστορικά Προσφυγικά της Λεωφόρου Αλεξάνδρας ενάντια στα σχέδια εκκένωσης. Υπό το σύνθημα «Οχι Τέμπη στα σπίτια μας», καταγγέλθηκε ότι η ασφάλεια των κατοίκων θυσιάζεται για την επιχειρηματική κερδοφορία.
Ταυτόχρονα, παρουσιάστηκε η δραματική εικόνα στην εκπαίδευση, όπου χιλιάδες φοιτητές μένουν εκτός εστιών λόγω υποχρηματοδότησης και εγκατάλειψης των υποδομών, ενώ εκπαιδευτικοί και εργαζόμενοι αναγκάζονται να διαμένουν σε σκηνές ή στους χώρους δουλειάς τους. Καταγγέλθηκαν οι απόπειρες ιδιωτικοποίησης των εστιών μέσω ΣΔΙΤ, η επιβολή ενοικίων και τα μέτρα αστυνόμευσης.
Προτάσεις
Σε ό,τι αφορά τις προτάσεις για λύσεις, τέθηκε επιτακτικά η ανάγκη επανασύστασης του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας ως ΝΠΔΔ με ετήσια χρηματοδότηση 1,2 δισ. ευρώ από τα αποθεματικά του στην Τράπεζα της Ελλάδος, της διαχείρισης των εκατοντάδων χιλιάδων κλειστών κατοικιών, της παράδοσης των 150 αδιάθετων εργατικών κατοικιών της ΔΥΠΑ, της επαναλειτουργίας του ΟΣΚ για ασφαλή σχολεία, καθώς και της θέσπισης πλαφόν στα ενοίκια.
Τα αιτήματα συμπληρώνουν η απαίτηση για κατάργηση των βραχυχρόνιων μισθώσεων σε πολυκατοικίες, για απαγόρευση των εξώσεων και για πάγωμα των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας από funds και servicers.

Διαβάστε περισσότερα

Διαβάστε επίσης...