Τελευταία νέα
Νίκος Νικολόπουλος: «Δεν πείθομαι ότι ο Καραμανλής άλλαξε γραμμή — οι δημόσιες παρεμβάσεις του μιλούν καθαρά» Ιράν: Γερμανία, Γαλλία και Βρετανία δηλώνουν έτοιμες για συνομιλίες – Στόχος να μην αποκτήσει πυρηνικά η Τεχεράνη Κουλκουδίνας: “Νόμιμη η επιδότηση της εταιρείας από το Ταμείο Αλιείας” ΚΚΕ για Κουλκουδίνα: Δίνοντας εξηγήσεις ενώ γεμίζεις τις τσέπες σου ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα εκφράζει έντονη ανησυχία για τη θανατηφόρα επίθεση σε εμπορικό πλοίο στη Μαύρη Θάλασσα Κουλκουδίνας: Πολιτική θύελλα για την επιδότηση 200.000 ευρώ – Αντιδράσεις κομμάτων Πολιτικές αντιδράσεις για το φονικό χτύπημα σε ελληνική εκκλησία στην Ιορδανία ΣΥΡΙΖΑ για σκάνδαλο Pizza Fan: Ζητά εγγύηση για τη μισθολογική κάλυψη των εργαζομένων Επικοινωνία Ανδρουλάκη με Πατριάρχη Ιεροσολύμων: Καταδικάζω την τρομοκρατία και το θρησκευτικό μίσος Σκάνδαλο στο μπάσκετ: Η καταγγελία για τον Μπόγρη, τον τελικό Κυπέλλου και τις απειλές προς τους διαιτητές Νέες κινητοποιήσεις αποφάσισαν οι παράκτιοι αλιείς – Προηγήθηκε η άρνηση του υπουργού Σχοινά να συναντηθεί μαζί τους Αμερικανός αξιωματούχος θεωρεί πολύ πιθανό ένα χτύπημα των ΗΠΑ στο Ιράν αυτό το Σαββατοκύριακο
Efsyn.gr

Φιντάν για το τουρκολιβυκό μνημόνιο: «Συζητάμε και εμείς με την Αίγυπτο, που έχει ορισμένες επιφυλάξεις»

Στο θέμα του τουρκολιβυκού μνημονίου που επικυρώθηκε πρόσφατα από τη Βουλή της Λιβύης, αναφέρθηκε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν.
Σε συνέντευξη Τύπου στην Κωνσταντινούπολη που έδωσε  μετά τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών του R4 (Τουρκία, Αίγυπτος, Πακιστάν, Σαουδική Αραβία) και του R4+E3 (Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία, Γαλλία), ο ΧΦιντάν δήλωσε καταρχάς πως το μνημόνιο συνεννόησης για τη θαλάσσια δικαιοδοσία μεταξύ Λιβύης και Τουρκίας υπεγράφη το 2019 και πως έχουν περάσει σχεδόν 7 χρόνια από τότε, υποστηρίζοντας πως προκαλεί έκπληξη το γεγονός πως η αποδοχή της νομικά έγκυρης συμφωνίας από τη Βουλή των Αντιπροσώπων της Λιβύης μετατρέπεται σε «υλικό για πολιτικό θόρυβο».
Αφού δήλωσε πως η Άγκυρα είναι ενήμερη για τις πρωτοβουλίες της Ελλάδας σχετικά με τη συμφωνία εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανέφερε ότι οι προσπάθειες της Τουρκίας για τη διασφάλιση της σταθερότητας στη Λιβύη θα συνεχιστούν αμείωτες.
From left, Egypt’s Foreign Minister Badr Abdelatty, Saudi Arabia’s Foreign Minister Faisal bin Farhan Al Saud, Pakistan’s Foreign Minister Muhammad Ishaq Dar, Turkey’s Foreign Minister Hakan Fidan, France’s Foreign Minister Jean-Noel Barrot, Germany’s Foreign Minister Johann David Wadephul, Britain’s Foreign Secretary Ed Miliband and Italy’s Foreign Minister Antonio Tajani pose for a group photo during the R4+E3 foreign ministers’ meeting in Istanbul, Turkey, Friday, Oct. 23, 2026. (AP Photo/Emrah Gurel)
Οι επιφυλάξεις της Αιγύπτου
Αναφερόμενος στην Αίγυπτο, αναγνώρισε πως το Κάιρο διατηρεί ορισμένες επιφυλάξεις σχετικά με το μνημόνιο. Πρόσθεσε όμως, ότι η Τουρκία συζητά το θέμα αυτό με την Αίγυπτο εδώ και αρκετά χρόνια, επιδεικνύοντας μια εποικοδομητική στάση.
Σημειώνεται ότι νωρίτερα, το Κάιρο ανέφερε ότι ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών Μπαντρ Αμπντελατί, σε συνάντηση που είχε με τον Φιντάν, επιβεβαίωσε την «κατηγορηματική απόρριψη» του μνημονίου, τονίζοντας «τη σημασία του σεβασμού των αρχών του διεθνούς δικαίου και των διατάξεων της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982, όσον αφορά τον καθορισμό της ΑΟΖ και της ηπειρωτικής υφαλοκρηπίδας, σύμφωνα με τις αρχές της δικαιοσύνης και της ισότητας μεταξύ των κρατών». Η ενέργεια αυτή έρχεται μια ημέρα μετά την επικοινωνία που είχε ο Αιγύπτιος υπουργός με τον Έλληνα ομόλογό του Γιώργο Γεραπετρίτη.
Ο Φιντάν είπε επίσης ότι η Τουρκία, η Ιταλία και η Αίγυπτος θα μπορούσαν να συναντηθούν για συνομιλίες που θα εξετάζουν τις ανησυχίες της Αιγύπτου και της Λιβύης, τονίζοντας: : «Μπορούν ασφαλώς να προταθούν θετικές και εποικοδομητικές προσεγγίσεις. Πρέπει να προτείνουν, και εμείς δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με αυτό. Το εξέφρασα αυτό και στον Αιγύπτιο ομόλογό μου. Αυτή είναι και η θέση του προέδρου μας».
Ο Φιντάν εκτίμησε επίσης ότι έχει έρθει η ώρα για την επίτευξη μιας μόνιμης επανένωσης μεταξύ της ανατολικής και της δυτικής Λιβύης, και ότι η Τουρκία, μαζί με άλλες χώρες της διεθνούς κοινότητας, εργάζεται προς αυτή την κατεύθυνση.
From left, Egypt’s Foreign Minister Badr Abdelatty, Saudi Arabia’s Foreign Minister Faisal bin Farhan Al Saud, Pakistan’s Foreign Minister Muhammad Ishaq Dar, Turkey’s Foreign Minister Hakan Fidan, France’s Foreign Minister Jean-Noel Barrot, Germany’s Foreign Minister Johann David Wadephul, Britain’s Foreign Secretary Ed Miliband, and Italy’s Foreign Minister Antonio Tajani attend the R4+E3 foreign ministers’ meeting in Istanbul, Turkey, Friday, Oct. 23, 2026. (AP Photo/Emrah Gurel)
Ενοποίηση στρατιωτικών δυνάμεων
Όπως τόνισε, οι προσπάθειες αυτές δεν αφορούν μόνο την πολιτική ενότητα, αλλά και την ενοποίηση των στρατιωτικών δομών, σημειώνοντας τα εξής: «Και οι δύο πλευρές διαθέτουν στρατιωτικές δομές. Δεδομένου ότι θα υπάρξει εθνική ενοποίηση, οι δομές αυτές πρέπει να ενωθούν υπό έναν εθνικό στρατό. Μία από τις σημαντικότερες πτυχές αυτού του εγχειρήματος είναι ο τρόπος με τον οποίο τα στρατιωτικά στοιχεία, που ελέγχονται χωριστά από τις δύο πλευρές, θα ενταχθούν κάτω από μια ενιαία ομπρέλα. Αν το επιτρέψει ο Θεός, σύντομα θα ακούσετε ότι εμείς, ως Τουρκία, θα έχουμε πολύ ευχάριστα νέα σχετικά με αυτό το ζήτημα».

Διαβάστε περισσότερα

Διαβάστε επίσης...