Τελευταία νέα
Μονή Σινά: Υπογράφει ο Αρχιεπίσκοπος Αιγύπτου τη συμφωνία για το καθεστώς της Ρωσία και Ουκρανία αλληλοκατηγορούνται για τις νυχτερινές επιθέσεις Θεώνη Κουφονικολάκου: «Στρατηγική και εκλογική νίκη επί της ΝΔ» – Το σχέδιο της ΕΛ.Α.Σ για ακρίβεια, κοινωνικό κράτος και τουρκολιβυκό μνημόνιο Τουρκολιβυκό μνημόνιο: Ο αιφνιδιασμός της κυβέρνησης και γιατί η Βεγγάζη άλλαξε στρατόπεδο «Στέκι» του Λιόλιου το Costa Navarino: Οι διακοπές του υπεύθυνου διαιτησίας της Euroleague με έξοδα 17.000 ευρώ Το Τραγούδι της Ημέρας: Η μοίρα κι η χαρά Μυρτώ Κοροβέση στην «Εφ.Συν.»: «Το ΠΑΣΟΚ έχει αξιόπιστη πρόταση διακυβέρνησης» Κουτσούμπας: «Αμεση προστασία για την πρώτη κατοικία» Φαραντούρης: Παρέμβαση στην ΕΕ για την προστασία των χριστιανικών κοινοτήτων στη Μέση Ανατολή Pizza Fan: Χορηγούσε εκπτώσεις και σε αστυνομικούς – Η συνεργασία με την ΕΛ.ΑΣ. και τι απαντά η Δημογλίδου «Καρφί» Γιαννακόπουλου για την υπόθεση Λιόλιου: «Ποιανού είναι τα χρήματα που βρέθηκαν ψηλά στην ντουλάπα;» Πιερρακάκης: Το καλύτερο επενδυτικό κίνητρο είναι ένα κράτος που λειτουργεί αποτελεσματικά
Thefaq.gr

Πυρά Γρηγόρη Θεοδωράκη (ΕΛ.Α.Σ) για το Ταμείο Ανάκαμψης και τις μεταρρυθμίσεις χωρίς αντίκρισμα – «6,7 δισ. ευρώ στον βρόντο»

Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση για τη διαχείριση των 6,7 δισ. ευρώ που κατευθύνθηκαν στη δημόσια διοίκηση μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης εξαπολύει ο Γρηγόρης Θεοδωράκης. Επικαλούμενος την έκθεση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου, κάνει λόγο για περιορισμένα αποτελέσματα, τυπική επίτευξη στόχων και απουσία ουσιαστικών αλλαγών στις υπηρεσίες προς τους πολίτες.

Όπως υποστηρίζει, στη χώρα μας διατέθηκαν 6,7 δισ. ευρώ για τη δημόσια διοίκηση, ποσό που αντιστοιχεί στον τρίτο μεγαλύτερο σχετικό προϋπολογισμό μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, η εικόνα που προκύπτει από την έκθεση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου απέχει από τους κυβερνητικούς πανηγυρισμούς για την απορρόφηση των κονδυλίων.
«6,7 δισεκατομμύρια ευρώ διατέθηκαν από το Ταμείο Ανάκαμψης για τη Δημόσια Διοίκηση στη χώρα μας, ο τρίτος μεγαλύτερος προϋπολογισμός στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η κυβέρνηση πανηγυρίζει για τις απορροφήσεις, όμως η έκθεση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου είναι αποκαλυπτική», υπογραμμίζει ο κ. Θεοδωράκης.
«Τυπικά ολοκληρωμένες» παρεμβάσεις, περιορισμένα αποτελέσματα
Ο τομεάρχης Δημόσιας Διοίκησης εστιάζει στην αποτελεσματικότητα των παρεμβάσεων, υποστηρίζοντας ότι η τυπική ολοκλήρωσή τους δεν συνοδεύτηκε από αντίστοιχη πρόοδο στην πράξη.
Όπως αναφέρει, από τις τρεις παρεμβάσεις που εμφανίζονται ως ολοκληρωμένες, μόνο μία παρουσίασε σημαντική πρόοδο. Παράλληλα, κάνει λόγο για πενιχρά αποτελέσματα στον σχεδιασμό της δημόσιας πολιτικής και των κρατικών ενισχύσεων, εκτιμώντας ότι οι επίσημοι στόχοι επιτυγχάνονται χωρίς να προκύπτουν ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις ή αισθητή αναβάθμιση των δημόσιων υπηρεσιών.
«Από τις τρεις τυπικά ολοκληρωμένες παρεμβάσεις, στην πραγματικότητα μόνο μία εμφάνισε σημαντική πρόοδο. Στον τομέα του σχεδιασμού της δημόσιας πολιτικής και των κρατικών ενισχύσεων, τα αποτελέσματα είναι πενιχρά. Οι στόχοι πιάνονται τυπικά, αλλά στην πράξη δεν έχουμε καμιά ουσιαστική μεταρρύθμιση, καμία βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών. Με δυο λόγια, 6,7 δισεκατομμύρια ευρώ στον βρόντο».
Το μήνυμα για τη διαχείριση του δημόσιου χρήματος
Κλείνοντας την παρέμβασή του, ο Γρηγόρης Θεοδωράκης προτάσσει την ανάγκη για διαφάνεια και ουσιαστική αξιοποίηση των δημόσιων πόρων, υποστηρίζοντας ότι η απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων δεν αρκεί από μόνη της για να αποδείξει την επιτυχία μιας πολιτικής.
«Στην Ελληνική Αριστερή Συμπαράταξη δεσμευόμαστε για κανόνες, διαφάνεια, αποτελεσματικότητα κυρίως απόλυτο σεβασμό στο δημόσιο χρήμα».
Όσα αναφέρει ο Γρηγόρης Θεοδωράκης:

Διαβάστε περισσότερα

Διαβάστε επίσης...