Τελευταία νέα
Ο δεινόσαυρος που έτρωγε μόνο φρούτα – Ανακαλύφθηκε η «όρνιθα της κόλασης», το πρώτο καρποφάγο είδος Σοκ στον Ολυμπιακό με τον Ζαν Μοντέρο: Μπήκε χειρουργείο – Νοκ άουτ για έξι μήνες Μητσοτάκης για φρεγάτα «Νέαρχος»: «Η χώρα πιο ασφαλής από ποτέ – Κάθε ευρώ από το υστέρημα των Ελλήνων πιάνει τόπο» ΔΥΠΑ και e-ΕΦΚΑ: Ο «χάρτης» των πληρωμών από 2 έως 6 Νοεμβρίου Παυλόπουλος για υποκλοπές και κράτος δικαίου: Ήρθε ο καιρός να υπερασπιστούμε την ποιότητα της Δημοκρατίας μας Live ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο IISS Manama Dialogue 2026 στο Μπαχρέιν Αττική: Άρπαζαν χρήματα και χρυσαφικά με πρόσχημα διαρροή ηλεκτρικού ρεύματος – Τέσσερις συλλήψεις «Κερδίσατε ένα κλικ στην χυδαιότητα!»: Οργή Ράντου για την ΑΙ εικόνα με «τον Παπακωνσταντίνου στο νοσοκομείο» ΕΛ.Α.Σ: Η απόσυρση του άρθρου 23 δεν σβήνει τις κυβερνητικές ευθύνες Χανιά: Επίσκεψη του Ά. Γεωργιάδη – Σύσκεψη στο νοσοκομείο της πόλης Αποσύρει η κυβέρνηση το άρθρο 23 για τους πλειστηριασμούς μετά τις αντιδράσεις – «Άτακτη φυγή» καταγγέλλει το ΠΑΣΟΚ Θηβαίος: Είχα καθηγητή τον Ουμπέρτο Έκο, μου είχε πει «Τιμή μας που έρχεστε στο πανεπιστήμιο» [βίντεο]
Thepressproject.gr

Μιλένα Αποστολάκη σε κυβέρνηση: «Δεν περιορίζετε την ισχύ των funds, ενισχύετε τη θέση τους»

Δριμεία κριτική στην κυβέρνηση άσκησε η βουλεύτρια του ΠΑΣΟΚ Μιλένα Αποστολάκη σχετικά με την πολιτική που εφαρμόζει στο ζήτημα του ιδιωτικού χρέους, κατά τη συζήτηση του νέου νομοσχεδίου του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

Η βουλεύτρια τόνισε ότι η κυβέρνηση επιδεικνύει αδυναμία αντιμετώπισης της αυθαιρεσίας των τραπεζών, των funds και των εταιρειών διαχείρισης απαιτήσεων
«Το νομοσχέδιο έρχεται πολύ αργά και περιλαμβάνει πολύ λίγα. Μετά από επτά χρόνια διακυβέρνησης, η Νέα Δημοκρατία παρουσιάζει ως μεταρρυθμίσεις αυτονόητα δικαιώματα των δανειοληπτών, ενώ αφήνει ανέγγιχτη την πραγματική ανισορροπία ισχύος μεταξύ πιστωτών και οφειλετών», σημείωσε.
Η Μιλένα Αποστολάκη ανέδειξε το πραγματικό μέγεθος του προβλήματος, εξηγώντας ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προσεγγίζουν πλέον τα 245 δισ. ευρώ, ενώ τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ανέρχονται σε περίπου 79,2 δισ. ευρώ, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος.
Ταυτόχρονα, το πρώτο εξάμηνο του 2026, δάνεια ύψους 1,7 δισ. ευρώ πέρασαν από την κατηγορία των εξυπηρετούμενων στα κόκκινα, αποκαλύπτοντας ότι το πρόβλημα εξακολουθεί να αναπαράγεται.
Αναφέρθηκε ακόμα στην κυβερνητική πολιτική για τους servicers, καταγγέλλοντας ότι η νέα διαδικασία ρύθμισης υποκαθιστά τον Κώδικα Δεοντολογίας, χωρίς να διασφαλίζει ισοδύναμες εγγυήσεις προστασίας.
Υπογράμμισε μάλιστα ότι η δυνατότητα να αποκτά η συμφωνία ρύθμισης ισχύ εκτελεστού τίτλου θα διευκολύνει την αναγκαστική εκτέλεση σε βάρος των οφειλετών.
«Παρουσιάζετε μια διαδικασία ως εργαλείο προστασίας του δανειολήπτη, ενώ κινδυνεύει να μετατραπεί σε εργαλείο επιτάχυνσης των πλειστηριασμών. Δεν περιορίζετε την ισχύ των funds, ενισχύετε τη θέση τους», είπε.
Σχετικά με 120 δόσεις, κατηγόρησε την κυβέρνηση για πρωτοφανή υποκρισία, υπενθυμίζοντας ότι κυβερνητικά στελέχη χαρακτήριζαν την πρόταση του ΠΑΣΟΚ «μνημείο ανοησίας», ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μιλούσε ειρωνικά για «λεφτά της Monopoly».
«Όταν τις πρότεινε το ΠΑΣΟΚ, τις χλευάζατε. Τώρα αντιγράφετε τον αριθμό των δόσεων, αλλά απορρίπτετε την ουσία της πρότασής μας. Αυτή είναι η πολιτική σας αξιοπιστία», σημείωσε, αντιπαραβάλλοντας την πρόταση της Χαριλάου για επιτόκιο 3%, ουσιαστική μείωση προσαυξήσεων και προστίμων και διαγραφή μέρους της ρυθμιζόμενης οφειλής υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις.
Παρουσίασε ακόμα τις βασικές παρεμβάσεις της νομοθετικής πρωτοβουλίας του ΠΑΣΟΚ για την προστασία της κύριας κατοικίας, το δικαίωμα προτίμησης των δανειοληπτών κατά τη μεταβίβαση των δανείων τους, την προστασία της αγροτικής γης, τον περιορισμό των πανωτοκίων και την υποχρεωτική συμμετοχή των πιστωτών στον εξωδικαστικό μηχανισμό.
Η βουλεύτρια εστίασε επίσης κριτική στις φορολογικές διατάξεις του πολυνομοσχεδίου, θέτοντας ζητήματα φορολογικής δικαιοσύνης και διαφάνειας, ιδίως ως προς την προτεινόμενη προνομιακή φορολόγηση των υπεραξιών από κρυπτονομίσματα με συντελεστή 10%.
Η Μιλένα Αποστολάκη υπογράμμισε: «Σήμερα συγκρούονται δύο διαφορετικές πολιτικές αντιλήψεις. Από τη μία, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, που επί επτά χρόνια επέτρεψε να μετατραπεί η αυθαιρεσία των πιστωτών σε κανονικότητα. Από την άλλη, το ΠΑΣΟΚ, που καταθέτει συγκεκριμένη και ολοκληρωμένη πρόταση για κανόνες, όρια και πραγματική προστασία των δανειοληπτών. Η κυβέρνηση δεν μπορεί να εμφανίζεται ως προστάτης των πολιτών, όταν η πολιτική της έχει αφήσει τους πολίτες απροστάτευτους απέναντι στην ισχύ των funds.
Το ιδιωτικό χρέος δεν αντιμετωπίζεται με επικοινωνιακές εξαγγελίες και αποσπασματικές διορθώσεις. Αντιμετωπίζεται με πολιτική βούληση, δικαιοσύνη και ουσιαστική προστασία. Και αυτά είναι ακριβώς όσα η Νέα Δημοκρατία αρνείται επί επτά χρόνια να διασφαλίσει».
Κλείνοντας η κα. Αποστολάκη κάλεσε τον Πρόεδρο της Βουλής, εκπροσωπώντας το σύνολο της Εθνικής Αντιπροσωπείας, να αναλάβει την πρωτοβουλία για την άμεση εισαγωγή προς συζήτηση της ολοκληρωμένης πρότασης νόμου που έχει καταθέσει το ΠΑΣΟΚ για την αντιμετώπιση του ιδιωτικού χρέους.
«Μιας πρότασης που αφορά εκατομμύρια πολίτες, νοικοκυριά και επιχειρήσεις, τους οποίους η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει αφήσει επί επτά χρόνια απροστάτευτους απέναντι στην αυθαιρεσία των τραπεζών, των funds και των servicers.
Η Βουλή οφείλει να συζητήσει ουσιαστικές λύσεις για ένα από τα μεγαλύτερα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα της χώρας. Η κυβέρνηση δεν μπορεί να συνεχίζει να αποφεύγει τη συζήτηση για τις πραγματικές λύσεις, την ώρα που εκατομμύρια πολίτες πληρώνουν το τίμημα της πολιτικής της» τόνισε.

Διαβάστε περισσότερα

Διαβάστε επίσης...