Τελευταία νέα
Bloomberg: Μπαράζ ύποπτων στοιχημάτων υπέρ του Νετανιάχου λίγο πριν κλείσουν οι κάλπες – Στο μικροσκόπιο 600 ψηφιακά πορτοφόλια ΥΠΕΞ για την επίθεση με drone σε ελληνόκτητο πλοίο: «Οι υπεύθυνοι πρέπει να λογοδοτήσουν» Μητσοτάκης στον ΟΗΕ για τουρκολιβυκό: «Είναι παράνομο, αυθαίρετο και αντιβαίνει στη γεωγραφία την ίδια» Μαρία Καρυστιανού για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στην Ισπανία: Ξέρουμε τι σημαίνει αυτό το άδειο δωμάτιο Πάτρα: Τραγωδία με νεκρό βρέφος – «Έσβησε» στο νοσοκομείο όπου μεταφέρθηκε χωρίς τις αισθήσεις του Απολογείται ο «Mr. Χωριάτικο»: Ζητά να μπει σε κατ’ οίκον περιορισμό εάν δεν αφεθεί ελεύθερος Ανακοινώθηκε στη Βουλή η παραίτηση Ζαμπάρα – Συνεχίζει με την ΕΛΑΣ του Αλέξη Τσίπρα Μεγαλώνει η τραγωδία στην Ισπανία: Στους 74 οι νεκροί από τη σύγκρουση των δύο τρένων Στην ΕΛΑΣ του Αλέξη Τσίπρα η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου: «Διέξοδος και ελπίδα για τον προοδευτικό κόσμο» Συνάντηση Υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη με την Αφροδίτη Νέστορα για την Αιμοδοσία Αλβανία: Καπνογόνα μέσα στη Βουλή από στελέχη της αντιπολίτευσης όσο ο Ράμα «τραβά το σκοινί» Μετωπική Γεωργιάδη με Ανδρουλάκη: «Η μικρόψυχη αντιπολίτευση δεν θα σας κάνει πρωθυπουργό» – «Θα τα ακούτε, θέλετε ή όχι»
Efsyn.gr

ΕΚΚΟΜΕΔ: Φεύγει η Ακαδημία από την Επιτροπή Κρίσεων;

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, προχθές Κυριακή 25/10 έγινε συνέλευση των μελών της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου (ΕΑΚ) και πάρθηκε η απόφαση, με μεγάλη πλειοψηφία, να μη συμμετέχει εκπρόσωπος της Ακαδημίας στην Επιτροπή Κρίσεων του ΕΚΚΟΜΕΔ, όπως είχε μπει (με τη σύμφωνη γνώμη του προέδρου της ΕΑΚ και του Συνδέσμου Ανεξάρτητων Παραγωγών Οπτικοακουστικών Εργων/ΣΑΠΟΕ) στο πολυνομοσχέδιο Μενδώνη το καλοκαίρι (νόμος 5324/2026), που όριζε και τα του σινεμά.
Αυτό όριζε πως η Κεντρική Επιτροπή Επιλογής Εργων του ΕΚΚΟΜΕΔ είναι πενταμελής και αποφασίζει ποιες κινηματογραφικές παραγωγές θα χρηματοδοτούνται και με ποια ποσά. Και αυτή προβλεπόταν πως θα απαρτίζεται από τον/τη γενικό/ή διευθυντή/ντρια του ΕΚΚ του ΕΚΚΟΜΕΔ και ακόμη έναν από τους γενικούς διευθυντές του φορέα, έναν επαγγελματία του κινηματογράφου (μέλος Δ.Σ. ΕΚΚΟΜΕΔ), εκπρόσωπο από το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και εκπρόσωπο της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου. Δεν υπήρχε μέριμνα βέβαια για εκπρόσωπο ντοκιμαντεριστών, σκηνοθετών, σεναριογράφων, αιθουσαρχών ή διανομέων ταινιών (σ.σ. τα είχαμε γράψει αναλυτικά τότε).
Στις 12 Οκτωβρίου 2026, η Ενωση Σκηνοθετών-Παραγωγών Ελληνικού Κινηματογράφου (ΕΣΠΕΚ) εξέφρασε την ανησυχία της για τη δυνατότητα της πενταμελούς επιτροπής να ανατρέπει τις αξιολογήσεις των αναγνωστών, ζητώντας αυτό να επιτρέπεται μόνο σε σαφώς καθορισμένες εξαιρετικές περιπτώσεις.
Τώρα, έρχεται και η ίδια η ΕΑΚ να αποφασίσει από τα μέλη της (οι περισσότεροι ήταν σκηνοθέτες που ψήφισαν υπέρ αυτής της απόφασης, όπως μάθαμε) ότι δεν επιθυμεί να συμμετέχει σε αυτή την επιτροπή. Προφανώς για να μην μπορεί κανείς να παίξει κανένα παιχνίδι στην πλάτη κανενός δημιουργού, φανταζόμαστε. Αν ισχύει αυτό, καλώς έπραξε. Το τι θα γίνει από εδώ και πέρα (γιατί ο ΕΚΚΟΜΕΔ έχει υποσχεθεί να δώσει αρκετά χρήματα και για τον ΕΚΚ και με αφορμή την Τελετή Απονομής των Βραβείων της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου τον Ιανουάριο) είναι πολύ σημαντικό, καθώς θα καθορίσει αν επιτέλους τα του ελληνικού σινεμά θα είναι τα του ελληνικού σινεμά και όχι πέντε-δέκα ανθρώπων που το καπηλεύονται.

Διαβάστε περισσότερα

Διαβάστε επίσης...