Τελευταία νέα
Στη Μεσσηνία ο Αλέξης Τσίπρας Press Point: Ποιος ήταν αυτός, αλήθεια, που σκέφτηκε το άρθρο 23 υπέρ των funds; Επική τάπα ΠΑΣΟΚου στον Ανδρέα Λοβέρδο [βίντεο] Απόψε η παρουσίαση του βιβλίου «Η Χιλή του Πινοσέτ, μια ιστορία από το μέλλον» Ισπανία: Ταυτοποιήθηκαν 66 από τους 69 νεκρούς του σιδηροδρομικού δυστυχήματος – Τρεις αγνοούμενοι Το πρόβλημα είναι η υπακοή Με το μυαλό στις κάλπες η ΝΔ: Τις βασικές προτεραιότητες μέχρι τις εκλογές παρουσιάζουν σήμερα οι υπουργοί ΕΛ.Α.Σ: Να παραιτηθεί η Μενδώνη – Ακυρώθηκαν δύο σκανδαλώδεις διαγωνισμοί του υπουργείου Πολιτισμού Κυβέρνηση, Μενδώνη και ΟΔΑΠ βαριά εκτεθειμένοι: Ακυρώθηκαν οι διαγωνισμοί για τα μνημεία ΣΥΡΙΖΑ: Υψηλοί τόνοι και αιχμές για ΕΛΑΣ και Αλέξη Τσίπρα Η συγγνώμη του Γιάννη Καλλιάνου για την κακοκαιρία στην Αττική: «Υπερεκτίμησα την έκταση των φαινομένων» Επίθεση με γκαζάκια στο γραφείο του Θάνου Πλεύρη
Efsyn.gr

O Τραμπ απειλεί με νέο συντριπτικό πλήγμα στο Ιράν – «Ο επόμενος πόλεμος θα είναι πιο μακρύς», προειδοποιεί η Τεχεράνη

Το Ιράν προειδοποίησε την Κυριακή τις ΗΠΑ, ότι ενδεχόμενη αναζωπύρωση της σύγκρουσης θα μπορούσε να εξελιχθεί σε έναν πόλεμο μεγαλύτερης διάρκειας από τον προηγούμενο, λίγο μετά τις νέες απειλές του Ντόναλντ Τραμπ για νέα στρατιωτική επιχείρηση εναντίον της Ισλαμικής Δημοκρατίας.
Ο Αμερικανός πρόεδρος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο περιορισμένων αεροπορικών πληγμάτων εναντίον μίας ή δύο «τοποθεσιών» στο Ιράν, υποστηρίζοντας ότι μια τέτοια επιχείρηση θα μπορούσε να ολοκληρωθεί μέσα σε ελάχιστο χρόνο.
«Μπορούμε να το κάνουμε αυτό μέσα σε δέκα λεπτά», δήλωσε χαρακτηριστικά, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα είχε αποφύγει να αποκλείσει το ενδεχόμενο μιας νέας, περιορισμένης επιχείρησης, την οποία χαρακτήρισε «μικρή Επική Οργή», παραπέμποντας στην αμερικανική ονομασία της επίθεσης ΗΠΑ και Ισραήλ που ξεκίνησε στις 28 Φεβρουαρίου.
Σε ακόμη πιο αυστηρό τόνο, κατά τη διάρκεια προεκλογικής ομιλίας του στην Άιοβα, ο Τραμπ υποστήριξε ότι μέχρι στιγμής δεν έχει προχωρήσει σε νέα στρατιωτική επιχείρηση επειδή επιθυμεί να επιδείξει αυτοσυγκράτηση.
«Ο μόνος λόγος για τον οποίο δεν έχω ακόμα τελειώσει με το Ιράν είναι ότι θέλω να είμαι ευγενικός… Αλλά, κάποια στιγμή, θα πρέπει να καταφέρουμε συντριπτικό πλήγμα» στην Ισλαμική Δημοκρατία, ανέφερε.
Η απάντηση της Τεχεράνης ήταν άμεση. Ο εκπρόσωπος των ιρανικών ενόπλων δυνάμεων, Μοχαμάντ Ακραμινιά, ξεκαθάρισε ότι σε περίπτωση νέας σύγκρουσης ο Αμερικανός πρόεδρος δεν θα έχει τη δυνατότητα να καθορίσει ούτε τον χρόνο ούτε τους όρους τερματισμού της.
«Τυχόν νέος πόλεμος μπορεί να είναι πιο μακρύς από τον προηγούμενο», προειδοποίησε, υπογραμμίζοντας τη θέση της ιρανικής πλευράς απέναντι στο ενδεχόμενο επανέναρξης των εχθροπραξιών.
Η τηλεφωνική επικοινωνία Τραμπ – Νετανιάχου
Σύμφωνα με δημοσίευμα του αμερικανικού ιστοτόπου Axios, ο Ντόναλντ Τραμπ συνομίλησε το Σάββατο με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου για το ενδεχόμενο και το χρονοδιάγραμμα εντατικοποίησης των στρατιωτικών επιχειρήσεων κατά του Ιράν.
Ο Αμερικανός πρόεδρος επιβεβαίωσε την Κυριακή ότι συζήτησε το ζήτημα με τον Νετανιάχου, χωρίς ωστόσο να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.
Αμερικανικές και ισραηλινές πηγές που επικαλέστηκε ο Axios ανέφεραν ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός επέμεινε στην ανάγκη νέων βομβαρδισμών κατά του Ιράν αμέσως μετά τις ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ. Ο Τραμπ, από την πλευρά του, φέρεται να εξέφρασε την επιθυμία να αφήσει τις διαπραγματεύσεις να εξελιχθούν.
Ο Νετανιάχου, το κόμμα του οποίου ήρθε πρώτο στις βουλευτικές εκλογές της 27ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ, χωρίς ωστόσο να εξασφαλίσει πλειοψηφία στην Κνέσετ, επικαλείται συχνά την «υπαρξιακή απειλή» που, κατά τον ίδιο, συνιστά το Ιράν.
Το Σάββατο, ο Τραμπ είχε δηλώσει ότι οι πυρηνικές δυνατότητες του Ιράν έχουν εξουδετερωθεί, προσθέτοντας ότι απομένουν μία ή δύο τοποθεσίες στις οποίες θα πρέπει να επικεντρωθεί η Ουάσιγκτον.
«Θα μπορούσατε πιθανόν να κοιτάξετε στο όρος Πίκαξ, και θα έπρεπε να ασχοληθείτε με αυτό. Μπορούμε να τα κάνουμε όλα πολύ γρήγορα», ανέφερε.
Το όρος Κολάνγκ, κοντά στην εγκατάσταση εμπλουτισμού ουρανίου στη Νατάνζ και περίπου 250 χιλιόμετρα νότια της Τεχεράνης, φέρεται να φιλοξενεί υπόγειο συγκρότημα που σχετίζεται με το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, σύμφωνα με εκτιμήσεις των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών. Ο Τραμπ είχε απειλήσει και στα τέλη Ιουλίου ότι θα διατάξει τον βομβαρδισμό της συγκεκριμένης εγκατάστασης.
Η Τεχεράνη απορρίπτει τις κατηγορίες αυτές, καθώς και τον ισχυρισμό ότι επιδίωξε ποτέ να αποκτήσει πυρηνικό οπλοστάσιο. Υποστηρίζει, παράλληλα, ότι έχει δικαίωμα να διατηρεί πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας για ειρηνικούς σκοπούς.
Το Ιράν έχει ταυτοποιήσει στόχους
Απέναντι στις νέες απειλές, ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, Μοτζταμπά Χαμενεΐ, ο οποίος διαδέχθηκε τον πατέρα του τον Μάρτιο και δεν έχει πραγματοποιήσει μέχρι σήμερα δημόσια εμφάνιση, προειδοποίησε το Σάββατο ότι οποιαδήποτε νέα επίθεση κατά της Ισλαμικής Δημοκρατίας θα προκαλέσει ανταπόδοση «άμεση, ισχυρή και χωρίς γεωγραφικό περιορισμό».
Την Κυριακή, ο εκπρόσωπος των Φρουρών της Επανάστασης, Χουσέιν Μουχεμπί, δήλωσε ότι οι «γεωγραφικοί περιορισμοί που είχαν επιβληθεί στον πόλεμο» έχουν πλέον αρθεί και ότι έχουν «ταυτοποιηθεί» διάφοροι στόχοι, τόσο υλικοί όσο και άυλοι, σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων ISNA.
Το Ιράν έχει απειλήσει ότι θα μπορούσε να θέσει στο στόχαστρο κέντρα δεδομένων, συστήματα τεχνητής νοημοσύνης, αλλά και υποθαλάσσια καλώδια στο στρατηγικής σημασίας στενό του Ορμούζ, το οποίο παραμένει στο επίκεντρο της σύγκρουσης.
 

Διαβάστε περισσότερα

Διαβάστε επίσης...