«Ο κρεοπώλης της γειτονιάς περνάει στην εποχή της κυβερνοασφάλειας. Θα χρειαστεί να αναζητήσει την εποπτεία και την επικουρία ενός ειδικού κυβερνοασφάλειας για να θωρακίσει την επιχείρησή του. Δεν μπορείς να περιμένεις από την κατασκευάστρια εταιρεία». H παραπάνω αποστροφή της συζήτησης που είχαμε με ειδικό κυβερνοασφάλειας σε άλλες εποχές θα φάνταζε σουρεαλιστική. Οπως κι εκείνη ενός ψυκτικού που προβλέπει ότι «πλέον δεν θα λέμε ότι χάλασε μια αντίσταση, ένας ανεμιστήρας ή θέλει φρέον. Θα λέμε ότι χακαρίστηκε».
Στην εποχή του χακαρίσματος μέσω πρακτόρων Τεχνητής Νοημοσύνης (AI agents) και στο κατώφλι της λεγόμενης τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης και του internet of things, η ψηφιακή ασφάλεια συχνά καθίσταται εξίσου, αν όχι περισσότερο, σημαντική από τη φυσική. Μια αλυσίδα ή και μια μικρομεσαία επιχείρηση δεν αρκεί να έχουν ρολά, αντικλεπτικά ή κάμερες ασφαλείας, αλλά ολόκληρες διαδικασίες προστασίας των λεγόμενων «έξυπνων» ψηφιακών συστημάτων τους που μπορεί να βρίσκονται σήμερα σχεδόν σε οτιδήποτε λειτουργεί με ηλεκτρικό ρεύμα κι έχει βγει στην αγορά από τα μέσα της πρώτης δεκαετίας του 2000 και μετά.
Οι πρόσφατες κυβερνοεπιθέσεις σε επαγγελματικά ψυγεία σε τουλάχιστον 14 χώρες (Γαλλία, Βέλγιο, Ολλανδία, Λουξεμβούργο, Σουηδία, Ιρλανδία, Εσθονία, Φινλανδία, Ιταλία, Πορτογαλία, Γερμανία, Ρουμανία, Ηνωμένο Βασίλειο και Ελλάδα) αποκτούν ιδιαίτερη βαρύτητα σε μια Ευρώπη που προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο πολέμου και προειδοποιεί διαρκώς για «υβριδικές απειλές». Την Τρίτη, η Κομισιόν παρουσίασε νέες οδηγίες για αποθέματα έκτακτης ανάγκης 72 ωρών, με την αρμόδια επίτροπο Χάτζα Λαμπίμπ να επικαλείται ρητά τις κυβερνοεπιθέσεις στα σουπερμάρκετ ως παράδειγμα απειλής για την εφοδιαστική αλυσίδα.
Οι επιθέσεις δεν αποτελούν, ωστόσο, γεγονός με μονοσήμαντη ανάγνωση, αφού δείχνουν πόσο θολά είναι πλέον τα όρια του φυσικού και του ψηφιακού κόσμου. Παράλληλα προκύπτουν σοβαρά ερωτήματα για την προστασία κρίσιμων υποδομών, όπως τα συστήματα ύδρευσης, τα συστήματα των νοσοκομείων, όπως εκείνα της αιμοδοσίας, και η ψύξη των σέρβερ που λίγο-πολύ χρειάζονται για να λειτουργήσουν τα πάντα.
Πάνω από 300 εκτεθειμένα συστήματα ψύξης εντοπίζει στην Ελλάδα η Εθνική Αρχή Κυβερνοασφάλειας, την ώρα που οι επιθέσεις αναδεικνύουν τις ψηφιακές «κερκόπορτες» της καθημερινότητάς μας: από την ύδρευση και την ενέργεια μέχρι τα νοσοκομεία
Στο στόχαστρο μπορεί να βρεθούν ακόμη εγκαταστάσεις παραγωγής ενέργειας, πυρηνικές εγκαταστάσεις, στρατιωτικές εγκαταστάσεις, φανάρια κυκλοφορίας κ.ά. «Η απειλή είναι από πάνω μας και η κυβέρνηση εθελοτυφλεί», ακούμε σε δραματικό τόνο από ειδικούς στην ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, που τονίζουν ότι οι περιορισμένες στη χώρα μας κυβερνοεπιθέσεις σε συστήματα ψυγείων στην Αττική, την Κρήτη, τη Ρόδο αλλά και περιοχές της Βόρειας Ελλάδας ίσως δεν αποτελούν τον πραγματικό στόχο των χάκερ, αλλά μια επίδειξη των δυνατοτήτων τους ή απλά ένα καμπανάκι για το τι μπορεί να προκαλέσει μια πραγματική ασύμμετρη απειλή εφόσον εκδηλωθεί με τον στόχο πρόκλησης ενός «γενικευμένου χάους».
Πώς γίνονται οι επιθέσεις στα ψυγεία
Στον απόηχο των παραλυτικών κυβερνοεπιθέσεων σε επαγγελματικά ψυγεία στη Γαλλία, η Εθνική Αρχή Κυβερνοασφάλειας (ΕΑΚ) προχώρησε στις 3 Νοεμβρίου σε επιστολή προς την Ενωση Σουπερμάρκετ Ελλάδας, επισημαίνοντας ότι η γαλλική ομάδα απόκρισης CERT-FR, μετά το περιστατικό στη Γαλλία, εξέδωσε σχετική προειδοποίηση για συστήματα των κατασκευαστών Danfoss και Copeland/Dixell, τα οποία λειτουργούν και σε καταστήματα στην Ελλάδα. Οπως επισημαίνεται από την ΕΑΚ, η ρίζα του προβλήματος βρίσκεται στα συστήματα ελέγχου ψύξης προσβάσιμα από το διαδίκτυο, με παλιό λογισμικό και ανεπαρκή προστασία.
Τα συστήματα αυτά συχνά τα εγκαθιστούν και τα συντηρούν εξωτερικοί συνεργάτες των καταστημάτων. Στην Ελλάδα, η ΕΑΚ εντοπίζει σήμερα πάνω από 300 ανάλογα εκτεθειμένα συστήματα, κυρίως ελεγκτές εμπορικής ψύξης (Danfoss, Copeland/Dixell, Carel κ.λπ.), και ενημερώνει απευθείας τους φορείς που τα διαχειρίζονται.
Κατά τη διάρκεια της κυβερνοεπίθεσης στη Γαλλία στις 11-15 Οκτωβρίου καταγράφηκε μη εξουσιοδοτημένη παρέμβαση στις ρυθμίσεις των ψυκτικών συστημάτων, με την επιθυμητή θερμοκρασία να αλλάζει από τους -22°C στους +150°C.
Η συγκεκριμένη τιμή αφορούσε προγραμματισμένη παράμετρο και όχι την πραγματική θερμοκρασία στο εσωτερικό των ψυκτικών θαλάμων. Ωστόσο, σε ορισμένες εγκαταστάσεις η πραγματική θερμοκρασία φέρεται να έφτασε τους 50°C, προκαλώντας εκτεταμένη αλλοίωση προϊόντων και απώλεια της ψυκτικής προστασίας. «Το περιστατικό αναδεικνύει την ανάγκη ελέγχου των ορίων που επιτρέπουν τέτοιες ρυθμίσεις, αλλά και της αποτελεσματικότητας των μηχανισμών ασφαλείας απέναντι σε παράλογες ή επικίνδυνες εντολές», αναφέρει στην «Εφ.Συν.» ο ειδικός κυβερνοασφάλειας, Βασίλης Ζωγράφος.
Οι επιθέσεις στην Ελλάδα που έχουν ξανασυμβεί και ο «πόλεμος» των ψυκτικών
Ζημιές εκατομμυρίων και το αφήγημα της υβριδικής απειλής μαζί με τις προμήθειες των 72 ωρών
Ο ιδιοκτήτης κρεοπωλείων Γιώργος Μπούμπας, που κατήγγειλε κυβερνοεπίθεση, εξήγησε στην «Εφ.Συν.» πώς αντιλήφθηκε την παραβίαση των συστημάτων ψύξης. Αρχικά οι τεχνικοί θεώρησαν ότι επρόκειτο για κάποια βλάβη ή πρόβλημα στην ηλεκτρική τάση, χωρίς να μπορούν να εντοπίσουν την αιτία. Δύο ώρες αργότερα, διαπίστωσαν ότι τα συστήματα είχαν δεχθεί κυβερνοεπίθεση και ότι η θερμοκρασία των ψυγείων είχε ρυθμιστεί στους 150 βαθμούς Κελσίου. Τελικά, όπως μας λέει, με την παρέμβαση τεχνικού και τη χρήση ειδικού λογισμικού κατέστησαν δυνατές η ανάκτηση του ελέγχου των ψυγείων και η επαναφορά των σωστών ρυθμίσεων.
Το πρόβλημα εντοπίστηκε κυρίως στα νεότερης τεχνολογίας ψυγεία, που συνδέονται ασύρματα μέσω Wi-Fi και μεταδίδουν σε πραγματικό χρόνο τις ενδείξεις θερμοκρασίας τόσο στα κινητά των ιδιοκτητών όσο και στον τεχνικό που διαχειρίζεται τα καταστήματα. Μετά το περιστατικό, η ασύρματη σύνδεση απενεργοποιήθηκε, ενώ, όπως σημείωσε ο κ. Μπούμπας, εξετάζονται πρόσθετα μέτρα για την ενίσχυση της ασφάλειας των συστημάτων του.
Δημήτρης Κοντούσιας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ψυκτικών Ελλάδος
Ο Δημήτρης Κοντούσιας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ψυκτικών Ελλάδας, επισημαίνει ότι δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνουν τέτοιου τύπου κυβερνοεπιθέσεις με στόχο ψυγεία στη χώρα μας, αφού σε μικρότερη κλίμακα είχαν καταγραφεί και τον Μάιο του 2025. «Δεν ήταν κάτι που έγινε μόνο στην Αττική. Είχαμε περιστατικά στη Ρόδο και την Κρήτη, τη Θεσσαλονίκη και την Κομοτηνή. Ιδιαίτερα σοβαρά ήταν στην Κρήτη όπου υπάρχουν μεγάλες αποθήκες που συντηρούν τρόφιμα ή κηπευτικά προς διάθεση σε μεγάλα ξενοδοχεία.
Αρκετά από τα θύματα δεν θέλουν να δυσφημίσουν την επιχείρησή τους και δεν μιλάνε περισσότερο. Φοβούνται μη χαθεί η εμπιστοσύνη των πελατών τους ή οι συνάδελφοι ψυκτικοί μη χάσουν τη δουλειά τους», λέει στην «Εφ.Συν.» ο κ. Κοντούσιας.
Οσον αφορά τα αίτια της επίθεσης, την αποδίδει σε συστήματα με λογισμικό οι ενημερώσεις ασφαλείας του οποίου έχουν λήξει τουλάχιστον από τον Μάρτιο του 2026 και δεν έχουν ανανεωθεί, όπως και σε «εύκολους» κωδικούς πρόσβασης που βάζουν αρκετοί επαγγελματίες. «Οι κυβερνοεπιθέσεις έγιναν ξημερώματα Δευτέρας και τρέχαμε. Ηταν πόλεμος. Μιλάμε για μεγάλες ζημιές στους καταψύκτες. Εάν κοπεί η λειτουργία και ενεργοποιηθούν οι αντιστάσεις για την απόψυξη, μέσα σε 3-4 ώρες μπορούν να καταστραφούν όλα τα προϊόντα. Δεν αφορά μόνο τα τρόφιμα. Εχουμε να κάνουμε με φάρμακα, μονάδες αίματος, πολλά πράγματα. Οι ψυκτικοί τρέχουμε 24 ώρες το 24ωρο και 365 μέρες τον χρόνο», σημειώνει ο κ. Κοντούσιας.
Απόστολος Πεταλάς, γενικός διευθυντής της Ενωσης Σουπερμάρκετ Ελλάδας
Οπως αναφέρει στην «Εφ.Συν.» ο Απόστολος Πεταλάς, γενικός διευθυντής της Ενωσης Σουπερμάρκετ Ελλάδας (ΕΣΕ), δεν έχει σημειωθεί κάποιο ανάλογο περιστατικό σε αλυσίδα σουπερμάρκετ-μέλος της Ενωσης που αντιπροσωπεύει το 95% των υπεραγορών της χώρας.
«Από την αρχή που εμφανίστηκε το πρόβλημα, πριν από 15 μέρες στη Γαλλία, η Ενωση επικοινώνησε με εταιρείες κυβερνοασφάλειας.
Τους παρακαλέσαμε να δούμε το θέμα και ενημερώσαμε όλα τα μέλη της Ενωσης για να ξέρουν εάν τους αφορά, γιατί πρόκειται για συγκεκριμένο τύπο ψυγειοκαταψύκτη εάν δεν έχει γίνει update ασφαλείας.
Παράλληλα, αποστείλαμε έγγραφο με τις συστάσεις της μεγάλης εταιρείας κυβερνοασφάλειας στην οποία απευθυνθήκαμε», μας εξηγεί ο κ. Πεταλάς.
Αχιλλέας Γεωργαντζάς, πρόεδρος του Σωματείου Ψυκτικών Ελλάδας
Smart ίσον ευάλωτο
Για τον Αχιλλέα Γεωργαντζά, πρόεδρο του Σωματείου Ψυκτικών Ελλάδας, στην εποχή με τα «έξυπνα» σπίτια, τις «έξυπνες» βιομηχανίες κ.λπ., το «έξυπνο» σημαίνει και ευάλωτο σε κακόβουλες ενέργειες, δημιουργώντας πλέον διαφορετικές απαιτήσεις. Πέρα από τις διάφορες τεχνικές συμβουλές και την εξήγηση του φαινομένου των επιθέσεων, προβληματισμό προκαλεί το πραγματικό τους κίνητρο. «Εάν δεν το κάνουν άνθρωποι ψυχικά διαταραγμένοι, δημιουργείται μια νέα ανάγκη στην αγορά ηλεκτρονικής ασφαλείας. Δεν πιστεύω ότι οι Ρώσοι και οι Κινέζοι χάκερ θα ασχοληθούν με ένα σουπερμάρκετ. Να προσβάλουν ένα υπουργείο, εντάξει. Για να χαλάσουν τα κρέατα, δεν το καταλαβαίνω. Μπορεί να είναι κάποιοι άλλοι εντεταλμένοι για να οδηγήσουν τις αλυσίδες σε κάποια ηλεκτρονική ομπρέλα προστασίας. Εχει ξαναγίνει στο παρελθόν αυτοί που προστατεύουν να χακάρουν κιόλας. Παλιότερα οι τράπεζες έφτιαχναν ολόκληρα δικά τους ανεξάρτητα συστήματα και στη μέση υπήρχαν πολλά χρήματα…», τονίζει.
Οδηγίες σωτηρίας
Οι συστάσεις προς τις επιχειρήσεις περιλαμβάνουν την αποσύνδεση των συστημάτων ελέγχου ψύξης από το δημόσιο διαδίκτυο, με την απομακρυσμένη πρόσβαση να επιτρέπεται αποκλειστικά μέσω ασφαλούς σύνδεσης VPN και πολυπαραγοντικής ταυτοποίησης. Παράλληλα, κρίνεται απαραίτητη η αντικατάσταση των προεπιλεγμένων κωδικών πρόσβασης, η εγκατάσταση όλων των διαθέσιμων ενημερώσεων ασφαλείας, καθώς και η απόσυρση εξοπλισμού που δεν υποστηρίζεται πλέον από τον κατασκευαστή. Επιπλέον, οι επιχειρήσεις καλούνται να ζητήσουν από τους συνεργάτες που αναλαμβάνουν την εγκατάσταση και τη συντήρηση των συστημάτων ψύξης να προχωρήσουν άμεσα στην εφαρμογή των συγκεκριμένων μέτρων. Η μη υιοθέτηση των παραπάνω μέτρων διατηρεί δυνητικά τα καταστήματα εκτεθειμένα σε αντίστοιχες κυβερνοεπιθέσεις, όπως εκείνες που καταγράφηκαν σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες. «Οι συνέπειες μπορεί να είναι ιδιαίτερα σοβαρές, καθώς περιλαμβάνουν την απώλεια νωπών και κατεψυγμένων προϊόντων μέσα σε λίγες ώρες, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις έχουν αναφερθεί ακόμη και πυρκαγιές», επισημαίνεται σε έγγραφο της Εθνικής Αρχής Κυβερνοασφάλειας.
Τα κίνητρα των επιθέσεων
Σύμφωνα με όλους τους συνομιλητές μας σε Ελλάδα και Ευρώπη, το πραγματικό μεγάλο ερώτημα είναι το «γιατί» των επιθέσεων από τις οποίες έχουν καταστραφεί τόνοι τροφίμων και άλλων αγαθών και στο οποίο δεν έχει δοθεί απάντηση. Οι διάφορες έρευνες εθνικών, διεθνών και ιδιωτικών φορέων κυβερνοασφάλειας επιχειρούν να εντοπίσουν την προέλευση και κυρίως την αιτιολογία της υβριδικής απειλής.
Πέρα από τα διάφορα -συνωμοσιολογικά συνήθως- σενάρια περί ασύμμετρης απειλής και κυβερνοεπιθέσεων από «στρατούς» χάκερ της Ρωσίας, της Κίνας και της… Βόρειας Κορέας, για τα οποία δεν προκύπτουν βάσιμες ενδείξεις από τις έρευνες των διαφόρων εθνικών αρχών, τα κίνητρα των επιθέσεων προβληματίζουν τους ειδικούς στην κυβερνοασφάλεια, τα στελέχη της αγοράς και τις κυβερνήσεις.
Ορισμένες εκτιμήσεις αποδίδουν τις κυβερνοεπιθέσεις σε διαφορετικά κίνητρα, από την επιδίωξη εντυπωσιασμού και την επίδειξη ισχύος από γνωστές ομάδες χάκερ ακόμα και σε κοινότητες του dark web μέχρι οικονομικά οφέλη, όπως ενδεχόμενες κινήσεις που σχετίζονται με χρηματιστηριακές εξαγορές εταιρειών μέσω χειραγώγησης της τιμής των μετοχών τους εξαιτίας των κυβερνοεπιθέσεων. Αλλες προσεγγίσεις δεν αποκλείουν την προσπάθεια ενίσχυσης της ζήτησης για προϊόντα και υπηρεσίες κυβερνοασφάλειας. Παράλληλα, εξετάζεται και το ενδεχόμενο οι επιθέσεις να αποτελούν μέρος μιας ευρύτερης υβριδικής απειλής, με στόχο να δοκιμαστούν τα αντανακλαστικά και η επιχειρησιακή ετοιμότητα ενός μηχανισμού απέναντι σε κρίσιμες καταστάσεις.
«Το ερώτημα δεν είναι μόνο ποιος επιτέθηκε στα συστήματα ψύξης, αλλά ποιος παρακολουθεί τώρα τις αντιδράσεις μας. Μήπως οι επιθέσεις αποτελούν μια γενική πρόβα που οι δράστες δεν δοκιμάζουν απλώς τις αντοχές των συστημάτων, αλλά μετρούν τα αντανακλαστικά ολόκληρων κρατών, προετοιμάζοντας ίσως κάτι πολύ μεγαλύτερο;», αναρωτιέται ο Βασίλης Ζωγράφος, ειδικός στην κυβερνοασφάλεια, CEO της εταιρείας πληροφορικής Vision labs.
Συναγερμός στην υπόλοιπη Ευρώπη
Στη Γαλλία, καταστήματα αναγκάστηκαν να απορρίψουν μεγάλες ποσότητες νωπών και κατεψυγμένων προϊόντων που είχαν αποθηκευτεί στα ψυγεία τους, ενώ η εισαγγελία του Παρισιού ανακοίνωσε ότι έχουν καταγραφεί ακόμη και περιστατικά πυρκαγιάς. Ο υπουργός Οικονομικών και Βιομηχανίας, Ρολάν Λεσκίρ, διαβεβαίωσε ότι δεν τίθεται σε κίνδυνο ο εφοδιασμός της αγοράς, υπογραμμίζοντας, ωστόσο, ότι η κυβερνοεπίθεση πλήττει τον πυρήνα της επισιτιστικής ασφάλειας.
Ο πρωθυπουργός, Σεμπαστιάν Λεκορνί, ανέθεσε στην Εθνική Υπηρεσία Κυβερνοασφάλειας της Γαλλίας (ANSSI) την εξέταση της υπόθεσης, ενώ το αρμόδιο τμήμα της εισαγγελίας του Παρισιού για το κυβερνοέγκλημα ξεκίνησε έρευνα η οποία διεξάγεται από την ειδική υπηρεσία καταπολέμησης του κυβερνοεγκλήματος (OFAC). Στις 21 Οκτωβρίου, ο επικεφαλής της ANSSI ενημέρωσε τη Γερουσία ότι η επίθεση κατέστη δυνατή εξαιτίας «βασικών ελλείψεων στα μέτρα ασφαλείας». Οπως διευκρίνισε, η υπηρεσία δεν διαθέτει την αρμοδιότητα να επιβάλει υποχρεωτικά μέτρα κυβερνοασφάλειας στις επιχειρήσεις λιανικής πώλησης.
Από την πλευρά της, η Ομοσπονδία Εμπορίου και Διανομής της Γαλλίας (FCD) ζήτησε από τη δανέζικη εταιρεία Danfoss, η οποία συνδέεται με τα συστήματα ψύξης, «πλήρη διαφάνεια» σχετικά με το περιστατικό. Την ίδια στιγμή, σε εκκρεμότητα παραμένει η νομοθετική πρωτοβουλία της Γαλλίας για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας (γνωστή ως «νόμος για την ανθεκτικότητα»), μέσω της οποίας προβλέπεται η ενσωμάτωση στο εθνικό δίκαιο τριών ευρωπαϊκών οδηγιών, μεταξύ των οποίων και της οδηγίας NIS2 για την κυβερνοασφάλεια. Το νομοσχέδιο προβλέπει τη θέσπιση υποχρεώσεων για περίπου 15.000 οντότητες που χαρακτηρίζονται βασικής ή μεγάλης σημασίας για τη λειτουργία της οικονομίας και των υποδομών.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα του ιταλικού Τύπου, στις 2 Νοεμβρίου σημειώθηκαν κυβερνοεπιθέσεις σε ορισμένα σουπερμάρκετ στην Ιταλία. Πληροφορίες κάνουν λόγο για περίπου 20 καταστήματα που επηρεάστηκαν στη Σικελία, ενώ επιθέσεις καταγράφηκαν και σε μικρότερο αριθμό καταστημάτων στο Βένετο, τη Σαρδηνία και το Αμπρούτσο. Στο στόχαστρο βρέθηκαν, επίσης, δύο επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των τροφίμων. Σε δηλώσεις του, ο υπουργός Γεωργίας της Ιταλίας, Φραντσέσκο Λολομπριτζίντα, υπογράμμισε ότι «τα τρόφιμα μετατρέπονται και πάλι σε ένα αθέμιτο μέσο άσκησης πίεσης, στο πλαίσιο ενός ολοένα και πιο σύνθετου υβριδικού πολέμου».
Το ζήτημα των κυβερνοεπιθέσεων σε αλυσίδες σουπερμάρκετ βρέθηκε στο επίκεντρο σύσκεψης στην οποία συμμετείχαν ο Αλφρέντο Μαντοβάνο, αρμόδιος για θέματα εθνικής ασφάλειας της Ιταλίας, ο υπουργός Γεωργίας, ανώτατα στελέχη των υπηρεσιών πληροφοριών, καθώς και ο επικεφαλής της Εθνικής Υπηρεσίας Κυβερνοασφάλειας. Στη γειτονική Αυστρία δεν σημειώθηκαν επιτυχημένες επιθέσεις, ωστόσο η αρμόδια εθνική αρχή παρακολουθεί στενά το ζήτημα, προχωρώντας μάλιστα σε ενημερώσεις ασφαλείας ή αποσύνδεση από το διαδίκτυο των ευάλωτων καταψυκτών.
Η αυξανόμενη ανησυχία για το ενδεχόμενο υβριδικών επιθέσεων λειτουργεί, σε έναν βαθμό, και ως καταλύτης για τη διαμόρφωση του νέου ευρωπαϊκού δόγματος πολιτικής προστασίας, το οποίο προωθεί την ετοιμότητα των πολιτών μέσω της διατήρησης βασικών προμηθειών που επαρκούν για τουλάχιστον 72 ώρες. Η προσέγγιση αυτή αποκτά ιδιαίτερη σημασία υπό το πρίσμα των περιστατικών κυβερνοεπιθέσεων σε συστήματα ψύξης καταστημάτων και σουπερμάρκετ, καθώς και των αντίστοιχων, περιορισμένης έκτασης, περιστατικών που καταγράφηκαν στην Ιρλανδία.
Αναδεικνύεται έτσι η ανάγκη θωράκισης όχι μόνο των κρίσιμων υποδομών, αλλά και της καθημερινής τροφοδοσίας των νοικοκυριών απέναντι σε ενδεχόμενες κρίσεις. Στο πλαίσιο της ιρλανδικής εκστρατείας «Be emergency ready», διανεμήθηκε σε κάθε νοικοκυριό ειδικό ενημερωτικό φυλλάδιο με οδηγίες για τη συγκέντρωση και διατήρηση βασικών προμηθειών, όπως τρόφιμα μακράς διάρκειας, πόσιμο νερό και μπαταρίες, ώστε οι πολίτες να μπορούν να καλύψουν τις στοιχειώδεις ανάγκες τους σε περίπτωση κρίσης.
⇒ Διαβάστε όλα τα ρεπορτάζ του προγράμματος Pulse ΕΔΩ.
⇒ Έχετε κάποια ερώτηση, σχόλιο ή πρόταση; Μοιραστείτε τα μαζί μας μέσω της φόρμας του PULSE READER — διαβάζουμε και απαντάμε σε όλα μηνύματα.
⇒ Γίνε μέρος του διαλόγου της Ευρώπης. Οι εμπειρίες και οι ιδέες σου μπορούν να εμπνεύσουν τις επόμενες ιστορίες που θα αφηγηθούμε. Γίνε μέλος της κοινότητας των αναγνωστών του PULSE συμπληρώνοντας αυτή τη σύντομη φόρμα.
● Το άρθρο αυτό αποτελεί μέρος του συνεργατικού δημοσιογραφικού έργου PULSE Europe, στο οποίο συμμετέχει κατ’ αποκλειστικότητα η «Εφ.Συν.». Συνεργάστηκαν οι Gian-Paolo Accardo (Voxeurop – Γαλλία), Lorenzo Ferrari (OBCT – Ιταλία), Alexander Amon (Der Standard – Αυστρία), Maria Delaney (The Journal – Ιρλανδία).
Διαβάστε περισσότερα
