Η ζωή επιστρέφει τη Δευτέρα στην Γκράβα. Από τις 2 Νοεμβρίου, οι περίπου 4.000 μαθητές του μεγαλύτερου σχολικού συγκροτήματος της χώρας επανέρχονται στον φυσικό τους χώρο εκπαίδευσης, με το δημοτικό συμβούλιο Αθηναίων να αποφασίζει χθες την επαναλειτουργία του.
Η σχετική πρόταση του δημάρχου Αθηναίων κατατέθηκε στο Σώμα «με τη βεβαιότητα ότι υπάρχει πλήρης ασφάλεια για μαθητές και εκπαιδευτικούς».
Ο Χάρης Δούκας τόνισε ότι σε έξι ελέγχους δεν εντοπίστηκε διαρροή ή ένδειξη οσμής φυσικού αερίου. Τα μαθήματα, εξήγησε, θα επανεκκινήσουν με κλειστή την παροχή φυσικού αερίου. Ταυτόχρονα, θα επικαιροποιηθούν οι μελέτες της εγκατάστασης φυσικού αερίου με βάση τα ευρήματα και τις προτάσεις από τις πραγματογνωμοσύνες που έχουν γίνει –κυρίως αυτές του ΤΕΕ– με στόχο η παροχή να επανέλθει έχοντας πρώτα τις απαραίτητες πιστοποιήσεις – κάτι που υπολογίζεται να γίνει εντός των επόμενων τριών εβδομάδων (23 Νοεμβρίου) ή το αργότερο μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου.
Οι απαιτούμενες μελέτες προωθήθηκαν από τη συμβεβλημένη με τον δήμο ιδιωτική εταιρεία προς την ΕΝΑΟΝ, την εταιρεία που διαχειρίζεται το δίκτυο φυσικού αερίου. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης η διευθύντρια των τεχνικών υπηρεσιών του Δήμου Αθηναίων ενημέρωσε ότι η ΕΝΑΟΝ έστειλε e-mail, ενημερώνοντας ότι εγκρίνει τις μελέτες. Ο κ. Δούκας επισήμανε ότι η εισήγησή του έγινε έχοντας προηγουμένως ενημερώσει και λαμβάνοντας τη σύμφωνη γνώμη της υπουργού Παιδείας, Σοφίας Ζαχαράκη, και του δημάρχου Γαλατσίου –δήμος του οποίου σχολεία στεγάζονται στην Γκράβα– Γιώργου Μαρκόπουλου.
Εκπαιδευτικοί που μίλησαν στη συνεδρίαση τόνισαν ότι δεν επιθυμούν να επαναληφθούν μαθήματα μέσω τηλεκπαίδευσης, συμπλήρωσαν όμως ότι διατηρούν προβληματισμούς. «Στις 8/10, παρουσία 150 ανθρώπων, μέσα στους οποίους ήταν σύλλογοι γονέων και εκπαιδευτικών, ο κ. Μαρκόπουλος (σ.σ. δήμαρχος Γαλατσίου) μπροστά σε μια τεράστια κινητοποίηση παραδέχθηκε ότι υπήρξε διαρροή. Αυτό δεν έχει ειπωθεί από εσάς. Το έχουμε αφήσει στο πλάι, ως μη γενόμενο. Εμείς έχουμε τις αμφιβολίες μας. Δεν πρέπει να είναι τυχαίο το εύρημα της οσμής», σχολίασε εκπρόσωπος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών «Η Αθηνά», ζητώντας πλήρη τεχνικό έλεγχο και δημοσιοποίηση των σχετικών πορισμάτων.
«Είναι ξεκάθαρο ότι το σχολείο πρέπει να ανοίξει, κύριε δήμαρχε. Νομίζω, σε αυτό συμφωνούμε όλοι. Από τη στιγμή που είναι η κλειστή η βάνα, διασφαλίζουμε στο 100% ότι δεν υπάρχει πρόβλημα. Κάποια στιγμή η παροχή θα ανοίξει. Θεωρούμε απολύτως απαραίτητο οι τεχνικές υπηρεσίες να υπογράψουν το άνοιγμα το σχολείων», σημείωσε από την πλευρά της παράταξης «Αθήνα Ψηλά», ο Νίκος Αβραμίδης.
«Από τη στιγμή που είναι κλειστό το δίκτυο, μπορούν να λειτουργήσουν τα σχολεία», σημείωσε αργότερα η διευθύντρια των τεχνικών υπηρεσιών. «Από τη στιγμή που εγγυάται την ασφαλή λειτουργία δεν υπάρχει άλλη αντίρρηση», ανέφερε στη συνέχεια ο κ. Αβραμίδης.
Ο Χάρης Δούκας (ΜΙΧΑΛΗΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ/EUROKINISSI)
Προτεραιότητα Δούκα
Η εισήγηση του δημάρχου για την επαναφορά των σχολικών μαθημάτων στην Γκράβα υπερψηφίστηκε ομόφωνα. Ωστόσο, η «Λαϊκή Συσπείρωση» υπερψήφισε με ένα «ναι μεν, αλλά»: «Η ανησυχία στον κόσμο παραμένει. Να το έχουν υπόψη τους όλοι. Χρειάζεται ενυπόγραφη βεβαίωση για αυτά που ειπώθηκαν προφορικά», σχολίασε ο δημοτικός σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Χάρης Βουρδουμπάς.
Απείχε ο δημοτικός σύμβουλος της «Ανατρεπτικής Συμμαχίας» Πέτρος Κωνσταντίνου. «Δεν με πείθει μια προφορική δήλωση. Εχουμε μια ευθύνη απέναντι στον κόσμο. Και με ανησυχεί η δήλωση ότι θα γίνονται εργασίες εν ώρα μαθημάτων», επιχειρηματολόγησε για την ψήφο του.
Ο κ. Δούκας έθεσε ως αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα την ασφάλεια μαθητών και εκπαιδευτικών και προανήγγειλε νεότερη συζήτηση του θέματος στο δημοτικό συμβούλιο όταν ολοκληρωθούν και πιστοποιηθούν και οι τελευταίες εργασίες. «Δεν κλείσαμε ποτέ τα αυτιά. Είμαστε εδώ, ακούμε. Νομίζω ότι το αποδεικνύουμε στην πράξη ότι όπου έχουμε ένα κίνημα ανθρώπων, συλλόγων, μαθητών ή και γειτονιών που βάζουν ένα θέμα, προσπαθούμε να το προτεραιοποιούμε και να παίρνουμε τις απαραίτητες αποφάσεις», είπε ο δήμαρχος, κλείνοντας τη χθεσινή συζήτηση.
Διαβάστε περισσότερα
Efsyn.gr
