Τελευταία νέα
Πλεύρης – Μαρκόπουλος ζητούν λογοκρισία στην ΕΡΤ για την προβολή τραγουδιού του Σπύρου Γραμμένου! Οι βουλευτές της ΝΔ κατέθεσαν Ερώτηση στη Βουλή ζητώντας να «υπάρξει έλεγχος για το περιεχόμενο της εκπομπής προκειμένου να απόσχει στο μέλλον από παρόμοιες ενέργειες» Αιχμές Τσίπρα στην κυβέρνηση: «Δεν έχουμε δικαίωμα να ξεχάσουμε τους χιλιάδες ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους… ούτε να κρύβουμε αυτά τα νούμερα πίσω από μακάβριες στατιστικές» (vid) «Βράζει» η ΝΔ: «Καρφί» Κατσανιώτη σε Πελώνη: «Χυδαία τα όσα δήλωσε για πατρίδα, ορθοδοξία, πρώην πρωθυπουργούς… Εκπλήσσομαι που δεν έχει ζητήσει τουλάχιστον συγγνώμη» Τσίπρας στο Σισμανόγλειο: Να σταματήσουν οι κυβερνητικές παλινωδίες-Η κατάσταση στα νοσοκομεία είναι δραματική (Video) Συνάντηση στο Μαξίμου: Ικανοποίηση Μητσοτάκη για τον χειρισμό Δένδια ΣΥΡΙΖΑ: Στήριξη σε Δένδια – Κριτική σε Μαξίμου Σαθρό υπόβαθρο, καμία ένδειξη για την άρση ασυλίας του Στ. Αραχωβίτη στην υπόθεση Follie Folie Παράταση και το ’22 για παρεμβάσεις σε δασικές εκτάσεις Το Μαξίμου άρχισε το “μάζεμα” του χθεσινού … “έπους Δένδια”! Ανακοίνωση αναφορικά με προτάσεις για θετική ατζέντα με την Τουρκία και ρόλος στον υφ/γο Εξωτερικών Κώστα Φραγκογιάννη! Πέφτουν υπογραφές για την ύποπτη συμφωνία με τους Ισραηλινούς Πώς μετέδωσαν τα τουρκικά μέσα το «θερμό επεισόδιο» Δένδια – Τσαβούσογλου Αστείες προσπάθειες να απαξιώσουν το πρωτοσέλιδο της «δημοκρατίας»

Charles Michel: Η Ε.Έ έχει στρατηγικό συμφέρον να αναπτύξει μια συνεργασία και αμοιβαία επωφελής σχέση με την Τουρκία.

Απρίλιος 07,2021

Δηλωσεις του Προέδρου Charles Michel μετά τη συνάντησή του στην Άγκυρα με τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Σήμερα είχαμε ειλικρινείς συζητήσεις με τον Πρόεδρο Ερντογάν για το μέλλον των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας.

Στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον περασμένο μήνα, συζητήσαμε την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και τη σχέση της ΕΕ με την Τουρκία.

Το στρατηγικό ενδιαφέρον της ΕΕ παραμένει ένα σταθερό και ασφαλές περιβάλλον στην Ανατολική Μεσόγειο και μια αμοιβαία επωφελής και θετική σχέση με την Τουρκία.

Χαιρετίζουμε τη συνέχιση των διμερών διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και χαιρετίζουμε την επικείμενη επίσκεψη του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών στην Τουρκία.

Όσον αφορά την Κύπρο, η ΕΕ παραμένει προσηλωμένη στην επανέναρξη των συνομιλιών διευθέτησης. Ως ενεργός παρατηρητής, η ΕΕ υποστηρίζει πλήρως τη διαδικασία υπό την ηγεσία του ΟΗΕ και προσβλέπουμε στην άτυπη συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί σε λίγες εβδομάδες. Τους τελευταίους μήνες, είδαμε μια αποκλιμάκωση. Αυτή είναι μια θετική εξέλιξη, η οποία πρέπει να διατηρηθεί και να ενισχυθεί.

Είπαμε στον Πρόεδρο Ερντογάν ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να θέσει μια συγκεκριμένη και θετική ατζέντα στο τραπέζι, βάσει τριών πυλώνων: οικονομική συνεργασία, μετανάστευση και επαφές μεταξύ ανθρώπων και κινητικότητα. Η δέσμευσή μας θα είναι προοδευτική, αναλογική και αναστρέψιμη. Και ελπίζουμε ότι η Τουρκία θα αδράξει αυτό το παράθυρο ευκαιριών.

Πώς το βλέπουμε συγκεκριμένα; Η ΕΕ είναι μακράν ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Τουρκίας. Η οικονομική συνεργασία θα εξεταστεί σε διάφορους τομείς. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κάλεσε την Επιτροπή να ξεκινήσει προπαρασκευαστικές εργασίες.

Θα εξετάσουμε επίσης διαλόγους υψηλού επιπέδου για θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, όπως περιφερειακά θέματα, δημόσια υγεία, κλίμα και καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Και θα διερευνήσουμε τρόπους για να ενισχύσουμε τη συνεργασία στις επαφές και την κινητικότητα μεταξύ ατόμων.

Όσον αφορά τη μετανάστευση, εκτιμούμε τη φιλοξενία 4 εκατομμυρίων Σύρων προσφύγων από την Τουρκία και συμφωνούμε ότι θα συνεχιστεί η βοήθεια της ΕΕ. Η Επιτροπή θα υποβάλει σύντομα πρόταση για τη χρηματοδότηση συριακών προσφύγων στην Τουρκία, την Ιορδανία και το Λίβανο.

Το κράτος δικαίου και ο σεβασμός των θεμελιωδών δικαιωμάτων αποτελούν βασικές αξίες της ΕΕ. Μοιραστήκαμε με τον Πρόεδρο Ερντογάν τις βαθιές μας ανησυχίες σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στην Τουρκία ως προς αυτό, ιδίως όσον αφορά την ελευθερία του λόγου και τη στόχευση των πολιτικών κομμάτων και των μέσων ενημέρωσης.

Η προώθηση των δικαιωμάτων των γυναικών και η αποχώρηση της Τουρκίας από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης έχουν προκαλέσει σοβαρές ανησυχίες στην Ευρώπη. Σήμερα το πρωί, είχα μια πολύ ενδιαφέρουσα συνάντηση για αυτά τα θέματα με εκπροσώπους των Ηνωμένων Εθνών και των Γυναικών του ΟΗΕ. Ο διάλογος για αυτά τα θέματα παραμένει ουσιαστικό μέρος της σχέσης ΕΕ-Τουρκίας.

Συζητήσαμε επίσης θέματα περιφερειακής και εξωτερικής πολιτικής. Οι διαφορές παραμένουν αλλά εμφανίζονται νέες ευκαιρίες για ειρήνη και σταθερότητα, ειδικά στη Λιβύη, την οποία επισκέφθηκα την περασμένη Κυριακή. Έχουμε ένα κρίσιμο μήνυμα σχετικά με αυτό: όλοι οι ξένοι μαχητές και τα στρατεύματα πρέπει να εγκαταλείψουν το έδαφος της Λιβύης.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει στρατηγικό συμφέρον να αναπτύξει μια συνεργασία και αμοιβαία επωφελής σχέση με την Τουρκία. Ταυτόχρονα, είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε τα συμφέροντα της ΕΕ και των κρατών μελών και να προωθήσουμε τις αξίες μας.

Επεκτείνουμε το χέρι μας με την προοδευτική ατζέντα μας. Και εναπόκειται στην Τουρκία να εκμεταλλευτεί αυτήν την ευκαιρία με σταθερό και βιώσιμο τρόπο. Από την πλευρά της, η ΕΕ είναι έτοιμη να ξεκινήσει τη συζήτηση. Θα αξιολογήσουμε την πρόοδο στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον Ιούνιο. Ευχαριστώ.

Διαβάστε επίσης...