Τελευταία νέα
ΣΥΡΙΖΑ: «Υπήρξε ολιγωρία στην Αιγιάλεια» Διαψεύδει το ΥΠΕΞ τα τουρκικά δημοσιεύματα για νεκρό στον Έβρο και κάνει λόγο για “δράση διακινητών” Με αφορμή τον Νίκο (του Νίκου Μπογιόπουλου) “Καίει” Μητσοτάκη για την κλιματική κρίση η Δούρου: Είναι πολύ σημαντική υπόθεση για να την αφήσουμε στα χέρια του Γ. Αντετοκούνμπο : «Τους ανθρώπους πρέπει να τους “χτίζεις”, όχι να τους γκρεμίζεις» Δένδιας: Η Τουρκία τείνει να πάρει οριστικό διαζύγιο με τη διεθνή νομιμότητα Φωτιά Αχαΐα – Ελληνική Λύση: Πρόταση νόμου για απαγόρευση εγκατάστασης ανεμογεννητριών στην Αχαΐα Στους 42 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία σήμερα -Υποχώρηση από την Παρασκευή “Απασφάλισε” και το ΚΙΝΑΛ κατά Χρυσοχοΐδη: Εκτός πραγματικότητας, τα βρίσκει όλα καλά αλλά η επικοινωνιακή διαχείριση δεν μπορεί να κρύψει τις σοβαρές ευθύνες Απαγορεύονται από σήμερα τα μεγάλα κρουαζιερόπλοια στη Βενετία ΥΠΕΞ σε Τουρκία: Απορρίπτονται οι αιτιάσεις σχετικά με περιστατικό πυροβολισμών στον Έβρο Διαψεύδονται τα περί ελληνικής εμπλοκής για τον νεκρό Τούρκο στον Έβρο

Charles Michel: Σήμερα, η Γεωργία, η Μολδαβία και η Ουκρανία είναι ανεξάρτητες για 30 χρόνια, για μία γενιά

Ιούλιος 20,2021

Ομιλία του Προέδρου του Ευρωπαικου Συμβουλιου Charles Michel στο Διεθνές Συνέδριο στο Batumi της Γεωργιας.

Είναι χαρά μου να συμμετέχω σε αυτήν τη συνάντηση σήμερα και να επιστρέψω στη Γεωργία.

Σήμερα, η Γεωργία, η Μολδαβία και η Ουκρανία είναι ανεξάρτητες για 30 χρόνια, για μία γενιά. Μία γενιά σκληρής προόδου και μερικές φορές οδυνηρές αποτυχίες. Μία γενιά που καθορίζει το δικό σας μέλλον και δημιουργεί τον δικό σας χώρο ευημερίας και συνεργασίας με βάση κοινές αξίες. Δεν ήταν ένα εύκολο ταξίδι, με περιόδους αποσταθεροποίησης και συγκρούσεων, με τις χώρες σας να αντιμετωπίζουν παρεμβολές ή επιθέσεις. Η ΕΕ σας υποστηρίζει με πλήρη αλληλεγγύη.

Παραμένουν επίσης προκλήσεις για τις μεταρρυθμίσεις σας. Είναι κοινός μας στόχος να ξεπεράσουμε αυτές τις προκλήσεις μαζί. Θέλουμε να καλλιεργήσουμε τη σταθερότητα και την ανθεκτικότητα προς το συμφέρον των πολιτών μας, μαζί με τους υπερατλαντικούς εταίρους μας. Σε μία γενιά, η ΕΕ γνώρισε επίσης βαθιές αλλαγές, δημιουργώντας τον μεγαλύτερο δημοκρατικό χώρο στον κόσμο. Εργαστήκαμε για να σφυρηλατήσουμε την ενότητα μας και να υπερασπιστούμε την ελευθερία και τις θεμελιώδεις αξίες μας.

Το 2009, στη σύνοδο κορυφής της Πράγας, αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε την Ανατολική Εταιρική Σχέση μας και σήμερα, 12 χρόνια αργότερα, η Ανατολική μας Εταιρική Σχέση είναι μια πραγματικότητα που ωφελεί όλους τους πολίτες μας. Μοιραζόμαστε μια κοινή ατζέντα και έναν σκοπό, που καθορίζονται από κοινές προτεραιότητες και ανάγκες. Τον Δεκέμβριο, θα πραγματοποιήσουμε την επόμενη σύνοδο κορυφής για την ανατολική εταιρική σχέση στις Βρυξέλλες. Σήμερα σας υπόσχομαι: η ΕΕ θα παραμείνει ένας ισχυρός και αξιόπιστος εταίρος για την περιοχή σας. Βασιζόμαστε στη δέσμευσή σας να προωθήσετε τις μεταρρυθμίσεις, όχι για να ευχαριστήσετε τις Βρυξέλλες, αλλά προς το συμφέρον των ανθρώπων και των κοινωνιών σας. Μαζί, πρέπει πάντα να υπερασπιζόμαστε τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου, τα ίσα δικαιώματα, τη μη διάκριση και την ελευθερία της έκφρασης, του συνέρχεσθαι και του τύπου. Καθορίζουν ποιοι είμαστε και είναι η καλύτερη εγγύηση για την ευημερία.

Σήμερα αντιμετωπίζουμε μια μεγάλη παγκόσμια πρόκληση: COVID-19. Όλοι γνωρίζουμε ότι η μόνη διέξοδος από την πανδημία είναι η παγκόσμια συνεργασία. Η Ανατολική μας Σύμπραξη είναι ένα πρωταρχικό παράδειγμα αυτού. Όταν χτυπήθηκε το COVID, η ΕΕ ανταποκρίθηκε γρήγορα στις ανάγκες των έξι εταίρων μας. Μαζί με την ΕΤΕπ, κινητοποιήσαμε πάνω από 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ για να σας στηρίξουμε στην αντιμετώπιση της κρίσης στην υγεία και στην αντιμετώπιση της κοινωνικής οικονομικής ανάκαμψης. Αυτή η ισχυρή υποστήριξη της ΕΕ δείχνει σαφώς τη στρατηγική σημασία που δίνουμε στη συνεργασία μας. Και θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε εκστρατείες εμβολιασμού, διότι πρόκειται για βασική προϋπόθεση για βιώσιμη ανάκαμψη. Η ΕΕ είναι ο μεγαλύτερος υποστηρικτής και χορηγός εμβολίων COVID στον κόσμο και έχουμε εξαγάγει ή δωρίσει πάνω από πέντε εκατομμύρια δόσεις στις έξι χώρες της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης.

Αντιμετωπίζουμε επίσης πολλές άλλες προκλήσεις μαζί: οικονομική ανάπτυξη, αλλαγή του κλίματος, ψηφιακές μεταβάσεις και προώθηση κοινωνιών δίκαιων και χωρίς αποκλεισμούς. Πιστεύω ακράδαντα ότι η Ανατολική μας Εταιρική Σχέση μπορεί να αποτελέσει ένα σημείο εκκίνησης για μεγαλύτερη συνεργασία σε όλους αυτούς τους τομείς και πολλά άλλα. Χρησιμεύει ως καταλύτης για τη δημοκρατία, τη χρηστή διακυβέρνηση, τις μεταρρυθμίσεις, το κράτος δικαίου και ενισχύει τις κοινωνίες κατά της αποσταθεροποίησης.

Οι τρεις συμφωνίες σύνδεσης, συμπεριλαμβανομένων των ζωνών ελευθέρων συναλλαγών, έχουν δημιουργήσει συγκεκριμένα οφέλη για τους πολίτες. Είναι από τις πιο φιλόδοξες μορφές συνεργασίας που έχει η ΕΕ με οποιαδήποτε τρίτη χώρα. Μέχρι το 2019 το εμπόριο μας είχε αυξηθεί σημαντικά, σε ορισμένες περιπτώσεις έως και 45%. Σήμερα η ΕΕ είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός σας εταίρος. Και είμαι πεπεισμένος ότι η ζώνη ελευθέρων συναλλαγών μας μπορεί να προσφέρει πολύ περισσότερα για να διαμορφώσει το νομοθετικό σας πλαίσιο προς όφελος των κοινωνιών σας, ιδίως με το να σας κάνει να είστε σε θέση να ανταγωνιστείτε στην παγκόσμια αγορά.

Βλέπουμε επίσης εντυπωσιακά αποτελέσματα της ελευθέρωσης των θεωρήσεων με τη Γεωργία, τη Μολδαβία και την Ουκρανία. Περισσότεροι από μισό εκατομμύριο πολίτες σας έχουν επωφεληθεί από το ταξίδι χωρίς βίζα μέχρι στιγμής. Υποστηρίζουμε επίσης τη νέα γενιά με πάνω από 80.000 ανταλλαγές μέσω του προγράμματος Erasmus +.

Τώρα επιτρέψτε μου να στραφώ στο μέλλον. Βλέπω τρεις κύριες προτεραιότητες. Πρώτον, το τεράστιο και άνευ προηγουμένου πακέτο οικονομικών επενδύσεων, με συγκεκριμένες εμβληματικές πρωτοβουλίες για κάθε χώρα εταίρο. Αυτό το οικονομικό και επενδυτικό σχέδιο θα υποστηριχθεί από 2,3 δισεκατομμύρια ευρώ, με τη δυνατότητα να κινητοποιήσει έως και 17 δισεκατομμύρια ευρώ σε δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις για την περιοχή. Δεύτερον, πιστεύω ακράδαντα στη συνδεσιμότητα, με μια ευρεία έννοια. Η συνεργασία μας θα βελτιώσει τις συγκοινωνιακές συνδέσεις και τις υποδομές. Θα επενδύσουμε στη δημιουργία και την ανανέωση χιλιάδων χιλιομέτρων δρόμων και σιδηροδρόμων έως το 2030, και αυτό θα μειώσει περαιτέρω τις αποστάσεις μεταξύ των κοινωνιών μας. Αυτή η συνδετική επένδυση θα παρέχει επίσης πρόσβαση στη χρηματοδότηση για τις ΜΜΕ, θα βοηθήσει την ψηφιακή μετάβαση και θα υποστηρίξει μεγαλύτερη αντοχή στο κλίμα και την υγεία. Το τρίτο και τελευταίο σημείο μου αφορά τις μεταρρυθμίσεις. Η χρηστή διακυβέρνηση είναι το κλειδί για να ξεκλειδώσετε τα οφέλη που μπορεί να αποφέρει η φιλελεύθερη δημοκρατία. Αυτό σημαίνει αδίστακτα προώθηση του κράτους δικαίου, ανεξαρτησία του δικαστικού σώματος και καταπολέμηση της διαφθοράς. Αυτό δεν είναι μόνο μια πολιτική αναγκαιότητα, αλλά θα ξεκινήσει επίσης την ανάπτυξη και θα ξεκλειδώσει νέες ευκαιρίες.

Η συνάντησή μας εδώ μαζί σας, των ηγετών της Γεωργίας, της Μολδαβίας και της Ουκρανίας, είναι ένα σημαντικό ορόσημο. Υπογραμμίζει τους ειδικούς δεσμούς που συνδέουν την ΕΕ με τους συνδεδεμένους εταίρους της. Χαιρετίζουμε τη διετή πρωτοβουλία για την ενίσχυση του συντονισμού μεταξύ των συνδεδεμένων εταίρων και των Βρυξελλών. Αυτό μπορεί να οδηγήσει στην ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις, την εφαρμογή και σε μια ευρύτερη ατζέντα για το μέλλον.

Σήμερα συζητάμε επίσης πώς να καθιερώσουμε στενότερο συντονισμό μεταξύ των ίδιων των εταίρων της Ένωσης. Επιτρέψτε μου να κάνω μια πρόταση: γιατί να μην εισαγάγω ανταγωνιστική συγκριτική αξιολόγηση για βασικές μεταρρυθμίσεις; Αυτό θα συμβάλει στην ενίσχυση της δυναμικής των μεταρρυθμίσεων και θα αυξήσει την αμοιβαία υποστήριξη μεταξύ των εταίρων και θα συμβάλει στην εξασφάλιση στενότερων δεσμών με την ΕΕ.

Πιστεύω ότι η Ανατολική μας Σύμπραξη είναι η ατμομηχανή για μετασχηματισμό, ευημερία και ανάπτυξη. Είναι εξίσου ισχυρό σύμβολο της διαφάνειας, της αμοιβαίας εμπιστοσύνης και της συνεργασίας μας. Ήταν μια γενιά ανεξαρτησίας για εσάς. Και σε αυτή τη γενιά, η απόσταση μεταξύ των κοινωνιών σας και της ΕΕ έχει συρρικνωθεί με πρωτοφανείς τρόπους. Η ΕΕ είναι ο πιο αφοσιωμένος εταίρος σας για μεγαλύτερη δημοκρατία, για μεγαλύτερη σταθερότητα, για μεγαλύτερη ευημερία και κυρίως για τα οφέλη των λαών των χωρών σας.

Σας ευχαριστώ.

Διαβάστε επίσης...