Τελευταία νέα
Νίκος Ανδρουλάκης: «Δεν δεχόμαστε καμία επιλογή διχοτόμησης της Κύπρου» Σφυροκόπημα ετοιμάζει ο ΣΥΡΙΖΑ τη Δευτέρα στη Βουλή για την Attica Bank! Στην Κουμουνδούρου βλέπουν κάτι πολύ “μεγάλο” από πίσω και προειδοποιούν: “Ο πρωθυπουργός και οι αρμόδιοι υπουργοί θα λογοδοτήσουν (όχι μονο στη Βουλή)” Κατατέθηκε το νομοσχέδιο για την «Ολοκλήρωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης» Σ. Φάμελλος: Tο Κυπριακό είναι διεθνές ζήτημα εισβολής και κατοχής Οι δηλώσεις της πολιτειακής ηγεσίας για την 50η επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο Ταξικός καύσωνας «λιώνει» τον λαό Κυριάκος Μητσοτάκης για την εισβολή στην Κύπρο: Διεκδικούμε ένα ευρωπαϊκό κράτος χωρίς στρατό κατοχής Φρέντι Μπελέρης: Κίνηση αποκλιμάκωσης από την Αλβανία η άδεια που μου δόθηκε ΥΠΕΞ: Το Κυπριακό παραμένει ανεπίλυτο διεθνές ζήτημα παράνομης εισβολής και κατοχής Το έξυπνο τρικ της Ευρωπαϊκής Ακροδεξιάς Εθνικό μήνυμα Κασσελάκη από την Κύπρο για το ενιαίο αμυντικό δόγμα: Ο ελληνισμός είναι ένας και αδιαίρετος – Ηθική μας υποχρέωση να μην ξεχάσουμε ΣΥΡΙΖΑ μετά τις νέες αποκαλύψεις για τα Τέμπη: Ποιος ήταν ο υψηλά ιστάμενος που έδωσε το «πράσινο φως»;
Iatro.gr

Chiesi Hellas & Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία στηρίζουν την πρόληψη στο ακριτικό νησί της Σαμοθράκης

Η βιοφαρμακευτική εταιρεία Chiesi Hellas, στο πλαίσιο της χορηγίας στο πρόγραμμα της Μονάδας Πρόληψης Αναπνευστικών Νοσημάτων, που υλοποιείται από την Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία (ΕΠΕ) το 2024, υποστήριξε τις δράσεις που διοργανώθηκαν από την ΕΠΕ και στο ακριτικό νησί της Σαμοθράκης.
Το διήμερο 5 & 6 Ιουλίου, 94 κάτοικοι του νησιού είχαν τη δυνατότητα να κάνουν δωρεάν εξετάσεις σπιρομέτρησης για τη διάγνωση της Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας (ΧΑΠ) και του άσθματος αλλά και να επανέλθουν για εξέταση, εάν είχαν διαγνωστεί με ΧΑΠ ή άσθμα το 2023. Παράλληλα, κατά τη διάρκεια διεξαγωγής της δράσης, προσφέρθηκαν συνεδρίες για τη μείωση και για τη διακοπή του καπνίσματος, με σκοπό την προαγωγή της υγείας του αναπνευστικού συστήματος των κατοίκων του νησιού.
Ο κ. Πέτρος Μπακάκος, Γενικός Γραμματέας της ΕΠΕ, Καθηγητής Πνευμονολογίας στην Α’ Πανεπιστημιακή Πνευμονολογική Κλινική της Ιατρικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α., υπογράμμισε την αξία της πρόληψης, αναφέροντας ότι «οι καπνιστές είναι ιδιαίτερα ευπαθείς στις λοιμώξεις του αναπνευστικού. Επίσης το 8%1 του Ελληνικού πληθυσμού πάσχει από βρογχικό άσθμα, ένα χρόνιο πνευμονικό νόσημα με συμπτώματα σχεδόν όλο το έτος».
Η κα. Παρασκευή Κατσαούνου, μέλος του ΔΣ της ΕΠΕ, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α. στη Μονάδα Πνευμονολογίας και Αναπνευστικής Ανεπάρκειας, Α΄ ΚΕΘ του ΓΝΑ «Ο Ευαγγελισμός», είχε απευθύνει πρόσκληση στους καπνιστές της Σαμοθράκης που θέλουν να ενημερωθούν για τρόπους με τους οποίους μπορούν να βοηθηθούν να διακόψουν με επιτυχία το κάπνισμα να δηλώσουν συμμετοχή. Το ίδιο και οι ασθενείς με άσθμα και ΧΑΠ, που είχαν διαγνωστεί τον Οκτώβριο, προκειμένου να εκτιμηθεί ο έλεγχος της νόσου τους. Τέλος, όσοι έχουν συμπτώματα όπως βήχας ή δυσκολία στην ανάσα, καλέστηκαν να εξεταστούν και να έχουν μαζί τους τυχόν προηγούμενες εξετάσεις (ακτινογραφία κλπ.).
Ο Διευθυντής του Κέντρου Υγείας Σαμοθράκης, κ. Γεννάδιος Διαμαντόπουλος, ευχαρίστησε θερμά την Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία για την πραγματοποίηση της δράσης και την Υποδιοικήτρια της 4ης ΥΠΕ Μακεδονίας και Θράκης κ. Ειρήνη Χατζοπούλου για την έγκριση της δράσης στο νησί της Σαμοθράκης. Ο κ Διαμαντόπουλος, επίσης, τόνισε: «Η δράση ήταν άκρως απαραίτητη και ανεκτίμητη για το νησί, διότι περιλαμβάνει προληπτικές εξετάσεις και συμβουλευτικές παρεμβάσεις στους πάσχοντες και στους καπνιστές οι οποίοι έχουν περιορισμένη πρόσβαση σε εξειδικευμένες υπηρεσίες πρόληψης και θεραπείας λόγω της απομακρυσμένης γεωγραφικής θέσης του νησιού και τη δύσκολη πρόσβαση σε αυτό».
Ο κ. Πασχάλης Στειρόπουλος, Καθηγητής Πνευμονολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, Διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής και της Μονάδας Διαταραχών Ύπνου – Εγρήγορσης του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης και Υπεύθυνος της Ομάδας Εργασίας «Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια» της ΕΠΕ, δήλωσε ότι «η Πνευμονολογική Κλινική του ΔΠΘ συμμετείχε με χαρά με το προσωπικό της στην πρωτοβουλία της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας για την διενέργεια πνευμονολογικού ελέγχου στον πληθυσμό της Σαμοθράκης. Η δράση αυτή συνέβαλλε στην έγκαιρη και έγκυρη διάγνωση διάφορων αναπνευστικών νοσημάτων και στην αποτελεσματικότερη θεραπεία τους, ενώ η υποστηρικτική δράση για τη διακοπή του καπνίσματος βοήθησε τόσο στην πρόληψη όσο και στην ευαισθητοποίηση του πληθυσμού για την καλή υγεία των πνευμόνων».
O Head of Value, Access & External Affairs της Chiesi Hellas, κ. Ηλίας Πυρνοκόκης, δήλωσε: «Η Chiesi Hellas θα είναι πάντα αρωγός σε οποιαδήποτε προσπάθεια που έχει σκοπό τη μείωση των ανισοτήτων στην υγειονομική περίθαλψη, επιδιώκοντας δικαιοσύνη και ίσες ευκαιρίες στην πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας για όλους τους πολίτες. Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας έχει εξέχουσα βαρύτητα διότι προάγει την υγεία των πολιτών, ενισχύει την πρόληψη των αναπνευστικών νοσημάτων του πληθυσμού, ενώ προσφέρει τη δυνατότητα ευκολότερης πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας σε συνανθρώπους μας που ζουν σε ακριτικές περιοχές της Ελλάδας».

Διαβάστε περισσότερα

Διαβάστε επίσης...