Τελευταία νέα
Κ. Γαβρόγλου: «500 ευρώ τον μήνα σε κάθε φοιτητή που σπουδάζει εκτός τόπου κατοικίας – Η κυβέρνηση δεν μπορεί να λύσει τα προβλήματα που δημιούργησε» Χρυσοχοΐδης: Η απάτη σε βάρος ηλικιωμένων θα γίνει ιδιώνυμο   Θεσσαλονίκη: Πούλησε κάλπικα χρυσαφικά για 2.200 ευρώ και επέστρεψε με ένα ακόμη ψεύτικο κόσμημα Πέθανε σε ηλικία 86 ετών ο συγγραφέας και πολιτικός Τζέφρι Άρτσερ Ο Αλέξης Τσίπρας στην έκθεση του Γιάννη Ψυχοπαίδη: «Μια ωραία και ευγενική χειρονομία» Νέα μελέτη: Η βανιλίνη στο επίκεντρο έρευνας για την επούλωση χρόνιων πληγών Δ. Τσιόδρας στο ΕΚ: Ώρα για τολμηρές κοινές λύσεις στην ενεργειακή κρίση – Δεκτή η πρόταση της Ελλάδας Εργατικό ατύχημα στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης: 54χρονος καταπλακώθηκε από κοντέινερ σε αποθήκη Δρυμιώτης για εκλογές: «Ο Ανδρουλάκης θα περάσει τον Τσίπρα – Θα ζητήσω συγγνώμη αν πάρει πάνω από 12%» Ο Φίλιππος Καμπούρης του ΛΑΟΣ και η σύζυγός του επικεφαλής κυκλώματος απάτης με ασφαλιστικές εισφορές ΜέΡΑ25: Πνίγηκε η «Ανάπτυξη» στην Κρήτη – Αποζημιώσεις τώρα! Χρυσοχοΐδης: 100 καταγγελίες την ημέρα για ενδοοικογενειακή βία στην Αττική – Έρχεται βραχιολάκι για τους δράστες
Newsauto.gr

Flyover Θεσσαλονίκης: Επιπλέον 75 εκατ. ευρώ για συμπληρωματικές εργασίες στο μεγάλο οδικό έργο

Νέα χρηματοδότηση ύψους 75 εκατ. ευρώ εξασφάλισε το Flyover της Θεσσαλονίκης για την υλοποίηση συμπληρωματικών εργασιών, με στόχο την ολοκλήρωση του μεγαλύτερου οδικού έργου που βρίσκεται σήμερα σε εξέλιξη στη Βόρεια Ελλάδα.

Το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών προχωρά στην ενίσχυση της χρηματοδότησης του Flyover της Θεσσαλονίκης, διαθέτοντας επιπλέον 75.040.183,80 ευρώ για την εκτέλεση συμπληρωματικών εργασιών στο έργο της Ανατολικής Εσωτερικής Περιφερειακής Οδού.

Η χρηματοδότηση προβλέπεται μέσω πρόσκλησης του Τομεακού Προγράμματος Ανάπτυξης (ΤΠΑ) 2026-2030, η οποία απευθύνεται στην Ειδική Υπηρεσία Δημοσίων Έργων Κατασκευής και Συντήρησης Συγκοινωνιακών Υποδομών (ΕΥΔΕ ΚΣΣΥ), προκειμένου να υποβάλει πρόταση ένταξης του έργου.

Τα επιπλέον κονδύλια αφορούν αποκλειστικά συμπληρωματικές εργασίες, στις οποίες περιλαμβάνεται και η κατασκευή ακόμη 1,61 χιλιομέτρων νέου οδικού δικτύου. Η πρόσκληση εκδόθηκε στις 29 Ιουλίου 2026, ενώ οι αιτήσεις μπορούν να υποβάλλονται έως τις 31 Δεκεμβρίου 2026 ή μέχρι να εξαντληθεί ο διαθέσιμος προϋπολογισμός. Η αξιολόγηση των προτάσεων θα γίνεται με σειρά προτεραιότητας και θα ολοκληρώνεται εντός 60 ημερών από την υποβολή τους.

Η νέα χρηματοδότηση εντάσσεται στο Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης 2026-2030 και αφορά παρεμβάσεις στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, με τις σχετικές δαπάνες να είναι επιλέξιμες έως το τέλος του 2030.

Με την προσθήκη των νέων κονδυλίων, το συνολικό κόστος του έργου διαμορφώνεται περίπου στα 530 εκατ. ευρώ. Το Flyover κατασκευάζεται ως Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) από την κοινοπραξία «Κεδρηνός Λόφος», με τη συμμετοχή του ομίλου ΑΒΑΞ.

Το έργο περιλαμβάνει την αναβάθμιση της Ανατολικής Εσωτερικής Περιφερειακής Οδού Θεσσαλονίκης σε μήκος 12 χιλιομέτρων, ενός άξονα που κατασκευάστηκε τις δεκαετίες του 1970 και του 1980 και πλέον δεν επαρκεί για τις σημερινές κυκλοφοριακές ανάγκες της πόλης.

Παράλληλα, κατασκευάζεται υπερυψωμένη λεωφόρος ταχείας κυκλοφορίας μήκους περίπου 7,6 χιλιομέτρων πάνω από τη σημερινή περιφερειακή οδό. Το έργο περιλαμβάνει γέφυρα μήκους περίπου 4 χιλιομέτρων, ενώ ο νέος άξονας θα εξυπηρετεί αποκλειστικά τη διαμπερή κυκλοφορία, χωρίς ενδιάμεσους κόμβους, συμβάλλοντας στην αποσυμφόρηση της υφιστάμενης Περιφερειακής.

Σύμφωνα με τον σημερινό προγραμματισμό, το Flyover αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Μάιο του 2027. Οι εργασίες βρίσκονται σε εξέλιξη σε όλα τα βασικά μέτωπα κατασκευής και το επόμενο διάστημα προβλέπεται περαιτέρω επιτάχυνσή τους.

Με την παράδοση του έργου, η χωρητικότητα της Περιφερειακής Θεσσαλονίκης αναμένεται να αυξηθεί από περίπου 6.000 σε 10.000 οχήματα ανά ώρα. Επιπλέον, η κοινοπραξία ΑΒΑΞ-METKA θα αναλάβει τη λειτουργία και τη συντήρηση του άξονα για περίπου 27 χρόνια, χωρίς την επιβολή διοδίων στους χρήστες, καθώς η αποζημίωση του αναδόχου θα γίνεται μέσω πληρωμών διαθεσιμότητας από το Ελληνικό Δημόσιο.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

DEEPAL S05 Ultra Plug-in Hybrid: Όταν η προηγμένη τεχνολογία γίνεται μέρος της καθημερινής οδήγησης

Οι τρεις μάρκες με τη μεγαλύτερη άνοδο στην Ελλάδα

Ο κινέζικος «Σκαραβαίος» ανανεώθηκε

Διαβάστε περισσότερα

Διαβάστε επίσης...