Τελευταία νέα
Τραγωδία στη Σίφνο: Τα απανθρακωμένα συντρίμμια του ελικοπτέρου – Νέα πλάνα Η νέα ελληνική κανονικότητα: Νέοι με πτυχία εξακολουθούν να κοιμούνται στο παιδικό τους δωμάτιο Ξεκίνησε η ιστορική δίκη της Meta – «Θα δείξουμε πώς Facebook και Instagram παγιδεύουν τα παιδιά» Ασφυκτικά γεμάτες οι φυλακές στη Σουηδία: Άρχισε «εξαγωγή» κρατουμένων στην Εσθονία Ο Σι Τζινπίνγκ στα… χωράφια του Τραμπ: Στηρίζει το δικαίωμα των κρατών της Λατινικής Αμερικής για ανεξαρτησία Κωνσταντίνος Τσουκαλάς: Ο πολιτικός κόσμος αποχαιρετά τον κορυφαίο κοινωνιολόγο – «Φώτισε τη δομή της ελληνικής κοινωνίας και του κράτους» Πυρκαγιές: Αυτοψία στις πληγείσες περιοχές – Πάνω από 150 τα «κόκκινα» κτίρια μέσα σε μια εβδομάδα Φθιώτιδα: Συνελήφθη άνδρας που πυροβολούσε τους… λαμπτήρες του δημόσιου φωτισμού Βραβεία MTV: Η «βασίλισσα» επιστρέφει: Η Madonna ξεπέρασε την Taylor Swift σε υποψηφιότητες  Κλιμακώνει η Τουρκία στο Αιγαίο: 25 παραβιάσεις και εμπλοκή με οπλισμένα F-16 ΔΥΠΑ: Συνελήφθη πολίτης που απείλησε εργαζόμενους στην Κηφισιά – Κατατέθηκε μήνυση εναντίον του Ακρόπολη: Ποια είναι η νεοσύστατη ιδιωτική εταιρεία που αναλαμβάνει βασικές υπηρεσίες με το αζημίωτο
Efsyn.gr

Global Sumud Flotilla: Πυρ σε άοπλους εθελοντές και το Μαξίμου ούτε… κιχ

Μέχρι και σφαίρες εναντίον των άοπλων εθελοντών σε δύο πλοία (Girolama και eLngi) χρησιμοποίησαν οι ισραηλινές δυνάμεις χθες, δεύτερη μέρα αναχαίτισης του Παγκόσμιου Στόλου Αλληλεγγύης Global Sumud Flotilla. Οπως φαίνεται σε βίντεο, με τα χέρια ψηλά οι συμμετέχοντες φώναζαν «μην πυροβολείτε», «τι είναι αυτά που κάνετε;», ωστόσο αυτό δεν απέτρεψε τους πυροβολισμούς, χωρίς να έχει γνωστό μέχρι αργά το βράδυ αν υπάρχουν τραυματίες.
O απολογισμός των δύο ημερών πειρατείας των ισραηλινών IDF στη Μεσόγειο σε διεθνή ύδατα, κατά παράβαση κάθε έννοιας διεθνούς δικαίου και δικαίου της θάλασσας, ήταν η απαγωγή και σύλληψη 425 ακτιβιστών από 29 σκάφη. Για δεύτερη μέρα η Μεσόγειος μετατράπηκε σε ένα θέατρο παράνομων ενεργειών του Ισραήλ εις βάρος μιας ανθρωπιστικής αποστολής, εντός περιοχών αρμοδιότητας έρευνας και διάσωσης κρατών-μελών της Ε.Ε.
Οι χθεσινές επιχειρήσεις πραγματοποιήθηκαν σε μια περιοχή περίπου 80 ν.μ. από τις ακτές της Γάζας, ενώ χθες στις 6 το απόγευμα, ύστερα από 34 ώρες επίθεσης, τρία ηρωικά σκάφη του Διεθνούς Στόλου με διάφορους ελιγμούς είχαν καταφέρει να αποφύγουν -προσωρινά- τις ισραηλινές δυνάμεις, συνεχίζοντας να πλέουν προς τη Γάζα. Τελικά, στις 8 το βράδυ όλα τα πλοία είχαν αναχαιτιστεί.
Οπως προκύπτει, οι Iσραηλινοί όχι μόνο έχουν μετατρέψει τη Μεσόγειο σε δικά τους χωρικά ύδατα, το δικό τους mare nostrum, αλλά ελέγχουν και τη ροή της πληροφόρησης για την επιχείρηση όχι μόνο ως προς τα διεθνή ΜΜΕ αλλά και προς τα υπουργεία Εξωτερικών των ευρωπαϊκών χωρών, που με ελάχιστες εξαιρέσεις επιλέγουν να μην κλιμακώσουν τις αντιδράσεις τους.
Ανύπαρκτη ενημέρωση
Μηδενική -στην ουσία- ενημέρωση από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών είχαν για πάνω από 30 ώρες οι δικηγόροι, οι συγγενείς και φίλοι των 19 Ελλήνων απαχθέντων (16 του Global Sumud Flotilla και 3 του Freedom Flotilla Coalition) παρά τις συνεχόμενες παραστάσεις διαμαρτυρίας. Τελικά, στη συνάντηση που πραγματοποίησε μια αντιπροσωπεία τους στο υπουργείο Εξωτερικών, το μόνο που τους μεταφέρθηκε ήταν ο ακριβής αριθμός των Ελλήνων συλληφθέντων και πως «κάνουμε ό,τι μπορούμε». Οι δικηγόροι ζήτησαν να υπάρξει συγκεκριμένη, αναλυτική και εξατομικευμένη ενημέρωση για το κάθε μέλος της αποστολής, αν είναι όλοι/ες εντάξει στην υγεία τους και αν έχουν υποστεί κακομεταχείριση, με τους εκπροσώπους του υπουργείου να λένε ότι δεν γνωρίζουν.
Σε διεθνή ύδατα
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», οι Ελληνες ακτιβιστές φέρεται να μεταφέρθηκαν και να στοιβάχτηκαν μαζί με εκατοντάδες άλλους συγκρατούμενούς τους επί ώρες σε ισραηλινό οχηματαγωγό πλοίο που αναμενόταν να φτάσει σήμερα το πρωί στο λιμάνι του Ασντόντ. Στη χθεσινή συνάντηση στο ΥΠΕΞ οι συγγενείς και οι δικηγόροι των Ελλήνων ακτιβιστών ζήτησαν να κλιμακώσει η κυβέρνηση τις ενέργειές της και να μη μεταφερθούν οι απαχθέντες στο Ισραήλ, αλλά να επιστραφούν στην Ελλάδα. Σημειώνεται ότι το συγκεκριμένο αίτημα διατυπώθηκε ενώ ακόμα το ισραηλινό οχηματαγωγό βρισκόταν κοντά στην Κύπρο, σε διεθνή ύδατα.
Υπενθυμίζεται πως δεν έχει περάσει ένας χρόνος από τον Μάιο του 2025, όταν ο Ελληνας πρωθυπουργός απευθυνόταν στη Συνέλευση του ΟΗΕ, επικεντρώνοντας την ομιλία του στην ελευθερία της ναυσιπλοΐας, στην ανάγκη σεβασμού στο διεθνές δίκαιο και συγκεκριμένα στη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS) και στη διεθνή συνεργασία ενάντια σε ασύμμετρες απειλές, όπως είναι η πειρατεία, η τρομοκρατία και οι υβριδικές επιθέσεις κατά πλοίων. Οπως υπογραμμίζει ο δικηγόρος Θανάσης Καμπαγιάννης, το προχθεσινό διάβημα του ΥΠΕΞ για τη νέα πράξη πειρατείας κατά των ακτιβιστών του Global Sumud Flotilla «είναι ένα ψέλλισμα παντελώς αναντίστοιχο ακόμα και με τα λεγόμενα του ίδιου του Κυριάκου Μητσοτάκη». Οπως σημειώνει το March to Gaza Greece μετά την αναχαίτιση του στόλου, «ας μας πουν, λοιπόν, οι κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Κύπρου: Χρειάζεται κανείς άδεια από το Ισραήλ, ως Ελληνας πολίτης, για να πάει από την Ελλάδα στην Κύπρο; Η Μεσόγειος ανήκει στο Ισραήλ;».
Εν τω μεταξύ, χθες οι υπουργοί Εξωτερικών της Τουρκίας, της Ισπανίας, της Ιορδανίας, του Πακιστάν, του Μπανγκλαντές, της Βραζιλίας, της Ινδονησίας, της Κολομβίας, της Λιβύης και των Μαλδιβών εξέδωσαν κοινή δήλωση στην οποία χαρακτήρισαν τις ενέργειες των ισραηλινών δυνάμεων «κατάφωρες παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου». «Είναι απαράδεκτο» το γεγονός ότι Ιρλανδοί πολίτες που συμμετείχαν σε αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα έχουν τεθεί υπό κράτηση από το Ισραήλ, δήλωσε η πρόεδρος της Ιρλανδίας, Κάθριν Κόνολι. Η αδερφή της, Μάργκαρετ Κόνολι, γιατρός στο επάγγελμα, είναι μία από τους 12 Ιρλανδούς που συμμετέχουν στον στόλο και έχει απαχθεί.
● Πορεία διαμαρτυρίας και αλληλεγγύης στους συλληφθέντες προγραμματίζεται για αύριο στις 19.00 με συγκέντρωση στο πάρκο Ελευθερίας και κατάληξη στην ισραηλινή πρεσβεία.

Διαβάστε περισσότερα

Διαβάστε επίσης...