Τελευταία νέα
Το όραμα του Αλέξη Τσίπρα για νέο παραγωγικό μοντέλο – Τα 24 μέτρα που παρουσίασε Στιβ Γουίτκοφ από Κίεβο: Οι συνομιλίες με Ζελένσκι ήταν «πολύ σημαντικές» Τα πολιτικά μηνύματα Μητσοτάκη από τη ΔΕΘ και η τριπλή επίθεση σε Ανδρουλάκη, Τσίπρα, Σαμαρά Σφοδρότατη επίθεση Αντώνη Σαμαρά στον Κυριάκο Μητσοτάκη Η Κουφονικολάκου απαντάει στον Μητσοτάκη: «Ωραία που τα λες, μα έλα που σε ζούμε» Γερμανία: Στο 44,5% η ακροδεξιά ΑfD στη Σαξονία-Άνχαλτ, σύμφωνα με τα πρώτα exit poll ΚΚΕ: Βολικές για τον κ. Μητσοτάκη οι συγκρίσεις με το αμαρτωλό παρελθόν του ΠΑΣΟΚ και του Τσίπρα Infowar: Εξοδος από το μαγαζάκι του μουσείου Παπασταύρου στο N-ΔΕΘ Forum: Ο οδικός χάρτης για 30% φθηνότερο ρεύμα – Τι περιμένουμε από τις γεωτρήσεις στο Ιόνιο Σοφία Ζαχαράκη από ΔΕΘ: Τέλη Σεπτεμβρίου η 2η φάση διορισμού αναπληρωτών στα σχολεία Φωτιά στην Πηνεία Ηλείας – Επιχειρούν έξι αεροσκάφη Νέα Αριστερά: Κριτική στη συνέντευξη Μητσοτάκη στη ΔΕΘ – «Η πολιτική του πρέπει να ηττηθεί»
Thefaq.gr

INAT: Κυβερνοασφάλεια και Κυβερνοανθεκτικότητα στην Ελλάδα – Από τη Θεσμική Θωράκιση στην Επιχειρησιακή Ανθεκτικότητα

Στο μικροσκόπιο του Ινστιτούτου Αλέξη Τσίπρα μπαίνει η κυβερνοασφάλεια της χώρας, με την επισήμανση ότι πίσω από τη θεσμική θωράκιση και τους νέους κανόνες παραμένουν σοβαρά κενά στην επιχειρησιακή ετοιμότητα.

 
Όπως επισημαίνει το ΙΝΑΤ, η παρέμβαση έρχεται σε μια περίοδο όπου το ζήτημα αποκτά ιδιαίτερη επικαιρότητα, καθώς η υπόθεση της παραπλάνησης του συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας Θάνου Ντόκου ανέδειξε, σύμφωνα με το Ινστιτούτο, ελλείψεις στην τήρηση βασικών κανόνων ασφαλούς επικοινωνίας ακόμη και σε υψηλόβαθμο επίπεδο κρατικής λειτουργίας.
«Η παραπλάνηση του συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας, Θάνου Ντόκου, κατέδειξε ότι στοιχειώδη πρωτόκολλα ασφαλούς επικοινωνίας δεν τηρήθηκαν στον πυρήνα του επιτελικού κράτους· και μάλιστα, όπως προκύπτει από τις περιγραφές των ίδιων των δραστών, χωρίς να απαιτηθεί καμία “προηγμένη τεχνολογία”», αναφέρει χαρακτηριστικά το ΙΝΑΤ.
Σύμφωνα με το κείμενο, παρά την πρόοδο σε θεσμικό και κανονιστικό επίπεδο, εξακολουθεί να υπάρχει απόσταση ανάμεσα στη δημιουργία κανόνων και στην πραγματική επιχειρησιακή ετοιμότητα. Το Ινστιτούτο υποστηρίζει ότι «η χώρα διαθέτει πλέον θεσμούς και κανόνες, όχι όμως αντίστοιχη επιχειρησιακή ετοιμότητα και λογοδοσία», υπογραμμίζοντας ότι το συγκεκριμένο κενό επηρεάζει την εθνική ασφάλεια και τη διεθνή αξιοπιστία της χώρας.
Τα στοιχεία που παραθέτει το ΙΝΑΤ καταγράφουν σημαντικές αδυναμίες στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. Όπως αναφέρεται, μόλις το 35,73% των επιχειρήσεων στην Ελλάδα εφαρμόζει τουλάχιστον πέντε βασικά μέτρα κυβερνοασφάλειας, έναντι 55,74% στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ το 6,2% των επιχειρήσεων έχει αντιμετωπίσει κυβερνοεπιθέσεις που προκάλεσαν διακοπή υπηρεσιών ΤΠΕ, ποσοστό σχεδόν διπλάσιο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Παράλληλα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΝΑΤ, μόνο το 71,8% των ελληνικών επιχειρήσεων εφαρμόζει τουλάχιστον ένα μέτρο κυβερνοασφάλειας, έναντι 92,8% στην ΕΕ, ενώ μόλις το 31,7% εκπαιδεύει συστηματικά το προσωπικό του σε θέματα ψηφιακής ασφάλειας.
Το Ινστιτούτο καταθέτει σειρά προτάσεων για την ενίσχυση της κυβερνοανθεκτικότητας, μεταξύ των οποίων η δημιουργία ενιαίου συστήματος αξιολόγησης και παρακολούθησης, η διενέργεια επιχειρησιακών ελέγχων σε κρίσιμους τομείς όπως η Υγεία, η Ενέργεια, οι Μεταφορές, οι Επικοινωνίες και η Ύδρευση, καθώς και η ενίσχυση του εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού στην Εθνική Αρχή Κυβερνοασφάλειας και στους δημόσιους φορείς.
Επιπλέον, προτείνεται η δημιουργία εθνικής ψηφιακής πλατφόρμας υποστήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με δωρεάν εργαλεία ανοικτού κώδικα, πρότυπα και εκπαιδευτικό υλικό, αλλά και η καθιέρωση μηχανισμών διοικητικής λογοδοσίας και τακτικής αξιολόγησης της προόδου.
«Η κυβερνοανθεκτικότητα αναδεικνύεται σε ζήτημα εθνικής ασφάλειας και δημόσιου συμφέροντος, που απαιτεί συνεκτική δημόσια πολιτική, κεντρικό συντονισμό και ρητή διοικητική λογοδοσία», τονίζει το ΙΝΑΤ.

Διαβάστε περισσότερα

Διαβάστε επίσης...