Τελευταία νέα
ΚΚΕ: Αμεση καταγραφή των ζημιών στην Αιγιαλεία και αποζημίωση των πληγέντων “Ξεφτίλισε” Μητσοτάκη ο Τσίπρας: Η σκέψη μου είναι στην Αχαΐα που δοκιμάζεται – Να μην προκαλούν με σέλφι απο παραλίες ή δηλώσεις αυτοθαυμασμού οι υπεύθυνοι Μεγάλη επιτυχία για το 4ο φεστιβάλ ΑΝΤΑΡΣΥΑ Θεσπρωτίας (εικόνες) Τσίπρας για φωτιά στην Αχαϊά: Όσοι έχουν ευθύνη να μην προκαλούν με δηλώσεις και σέλφι Η κυβέρνηση δίνει άλλα 20 εκατομμύρια ευρώ σε ΜΜΕ μέσω Κομισιόν «Ήμουνα νέα, μαύρη και ομοφυλόφιλη.» εξομολογείται η ολυμπιονίκης, Ρέιβεν Σόντερς «Ήμουν νέα, μαύρη και ομοφυλόφιλη» εξομολογείται η ολυμπιονίκης, Ρέιβεν Σόντερς ΣΥΡΙΖΑ: Απογοητευτικό το θέαμα του πρωθυπουργού, ενώ η Αχαΐα φλέγεται ΣΥΡΙΖΑ: «Υπήρξε ολιγωρία στην Αιγιάλεια» Σκηνικό έντασης από την Τουρκία/ Διάβημα για δήθεν επεισόδιο με νεκρό στον Έβρο- Διαψεύδουν ΥΠΕΞ και ΕΛΑΣ Διαψεύδει το ΥΠΕΞ τα τουρκικά δημοσιεύματα για νεκρό στον Έβρο και κάνει λόγο για “δράση διακινητών” Με αφορμή τον Νίκο (του Νίκου Μπογιόπουλου)

KKE:Διάκριση εις βάρος των γυναικών που υπηρετούν στο Λιμενικό Σώμα

Ιούλιος 21,2021

Ερώτηση Βουλευτών του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος προς τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής

Για τη διάκριση εις βάρος των γυναικών που υπηρετούν στο Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή

Δημοσιεύματα σε μέσα ενημέρωσης αναφέρουν διαμαρτυρίες γυναικών στελεχών του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής σχετικά με διάταξη που κατοχυρώνει διάκριση μεταξύ των δύο φύλων, εις βάρος τους. Το ζήτημα αυτό έχει τεθεί δημοσίως κι από συνδικαλιστικούς φορείς του χώρου. Ταυτόχρονα, υπάρχει σε εξέλιξη προσφυγή για το θέμα αυτό στη δικαιοσύνη.

Ειδικότερα, οι γυναίκες που υπηρετούν στο Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ υφίστανται την απαράδεκτη διάκριση να υπολείπονται των ανδρών συναδέλφων τους σε βαθμολογική και μισθολογική εξέλιξη, λόγω της εκ των υστέρων αναγνώρισης της στρατιωτικής θητείας των ανδρών ως χρόνο υπηρεσίας. Και αναφέρουμε «εκ των υστέρων» γιατί κατά την είσοδο τους στο Λιμενικό Σώμα, ήταν προαπαιτούμενη η πραγματοποίηση της στρατιωτικής θητείας για τους άνδρες, αλλά ταυτόχρονα πουθενά δεν αναφερόταν ότι αυτή πρόκειται να αναγνωριστεί και ως χρόνος υπηρεσίας. Είναι άλλο ζήτημα ο υπολογισμός της στρατιωτικής θητείας ως συντάξιμος χρόνος – που σωστά υπάρχει – κι άλλο ο υπολογισμός της ως υπηρεσία στο Λιμενικό Σώμα. Θα πρέπει να τονιστεί ότι στις παραγωγικές σχολές του Λιμενικού Σώματος, η σειρά αποφοίτησης αποτελεί και βασικό κριτήριο για τη σειρά αρχαιότητας και κατά συνέπεια για τη βαθμολογική – μισθολογική εξέλιξη των αποφοίτων στελεχών. Όμως με την εκ των υστέρων αναγνώριση της στρατιωτικής θητείας ως χρόνο υπηρεσίας για τους άνδρες, ανατρέπεται η αρχαιότητα αλλά και η βαθμολογική – μισθολογική εξέλιξη ανδρών – γυναικών αποφοίτων της ίδιας εκπαιδευτικής σειράς. Πρόκειται για κατάφωρη διάκριση μεταξύ των δύο φύλων που νοθεύει και παραβιάζει την αρχαιότητα και τη βαθμολογική – μισθολογική εξέλιξη. Η διάκριση αυτή νομοθετήθηκε με διάταξη από την προηγούμενη Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το 2017 (Ν. 4504/29.11.2017) και συνεχίζει να εφαρμόζεται από τη σημερινή της ΝΔ, αφού δεν την έχει καταργήσει.

Χαρακτηριστικό είναι το περσινό παράδειγμα. Με το ΦΕΚ Γ’ 1300/24.08.2020 (Γ.8.) προήχθησαν άνδρες Ανθυποπλοίαρχοι Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ. της 36ης Σειράς στο βαθμό του Υποπλοιάρχου, λογιζόμενης της προαγωγής αυτής από 9 Ιουνίου 2020 ήτοι ένα (01) έτος νωρίτερα από τις γυναίκες Ανθυποπλοιάρχους της 36ης Σειράς, «λόγω συμπληρώσεως των απαιτούμενων για την προαγωγή αυτή προσόντων, κατ’ εφαρμογή των διατάξεων των παρ. 1(β) και 4 του άρθρου 7 του Π.Δ. 81/2012 (Ά 139)», λαμβάνοντας υπ’ όψιν τον υπολογισμό της στρατιωτικής τους θητείας για προαγωγή στον επόμενο βαθμό (άρθρο 65 του Ν. 4504/29.11.2017).

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, τι μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση ώστε να αρθεί άμεσα η διάκριση μεταξύ των δύο φύλων που νοθεύει και παραβιάζει την αρχαιότητα και την βαθμολογική – μισθολογική εξέλιξη του προσωπικού του Λιμενικού Σώματος;

Οι Βουλευτές

Μανωλάκου Διαμάντω

Παπαναστάσης Νίκος

Παφίλης Θανάσης

Διαβάστε επίσης...