Τελευταία νέα
Κοινωνική έκρηξη βλέπει ο Τσίπρας Μητσοτάκης στο MSNBC για Ερντογάν: Δεν είναι ώρα για παζάρια στο ΝΑΤΟ «Νατοποίηση» Σουηδίας-Φινλανδίας αντί για «φινλανδοποίηση» Ουκρανίας Επτά Αμερικανοί ειδικών δυνάμεων-Παραδόθηκαν Αμερικανός Ναύαρχος ε.α. & Αντισυνταγματάρχης Γιατί μισούν τον Πούτιν…οι δυτικοί Κλεπτοκράτες! Νάντια Γιαννακοπούλου στο “Π”: Το ΠΑΣΟΚ πρέπει και μπορεί να εκφράσει την ελπίδα για μια νέα πορεία της χώρας Χριστόφορος Βερναρδάκης στο “Π”: Εμείς και το γαλλικό μέτωπο των αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων Κώστας Αρβανίτης στο “Π”: Τα καμώματα Μητσοτάκη – Τσιάρα εκθέτουν την Ελλάδα στην ΕΕ A. Τσίπρας: «Ο ΣΥΡΙΖΑ των 172.000 μελών θα είναι πρώτο κόμμα στις επόμενες εκλογές – Μεγάλο βήμα για να ξαναφέρουμε την ελπίδα» Η ζωή μας δεν μπαίνει στο χρηματιστήριο Από Σπόντα 14.5 MέΡΑ25: «Ρήξη» αλλά εντός ΝΑΤΟ και ΕΕ
Elculture.gr

Musical Snapshots: “Frying Pan” – Η πρώτη ηλεκτρική lap steel κιθάρα

Κείμενο: Άγγελος Κραβαρίτης
 
Η Rickenbacker Electro A-22, γνωστή ως “Frying Pan” είναι η πρώτη ηλεκτρική lap steel κιθάρα. Κατασκευάστηκε το 1931/1932, με πατέντα τον Αύγουστο του 1937. Μια προγενέστερη προσπάθεια της εταιρείας Stromberg, που χρησιμοποιούσε τεχνολογία με μορφοτροπείς (μικρόφωνα) και μία «βέργα μετάδοσης δονήσεων» που ένωνε τo ηχείο της κιθάρας με μαγνήτες στο εσωτερικό της, ήταν ανεπιτυχής.
Ο George Beauchamp κατασκεύασε  την “Fry-Pan” το 1931, η οποία στη συνέχεια κατασκευαζόταν από την Rickenbacker Electro. Έγινε γνωστή με αυτό το παρατσούκλι λόγω του κυκλικού σώματος και του μακριού λαιμού της, που την έκανε να μοιάζει με τηγάνι. Ήταν φτιαγμένη από αλουμίνιο, και λειτουργούσε με ένα μαγνήτη (pickup) αποτελούμενο από ένα ζευγάρι πεταλοειδείς μαγνήτες (magnets) σε μια γέφυρα πάνω από τις χορδές. Ο Beauchamp και ο μηχανικός Adolph Rickenbacker ξεκίνησαν την πώλησή της το 1932, όμως η ιδέα του δεν πατενταρίστηκε μέχρι το 1937, πράγμα το οποίο επέτρεψε σε άλλες κιθαριστικές εταιρείες να φτιάχνουν ηλεκτρικές κιθάρες εκείνη την περίοδο.
Η κιθάρα αυτή σχεδιάστηκε λόγω της μεγάλης απήχησης της «χαβανέζικης μουσικής» στην Αμερική της δεκαετίας του 1930. Σε αυτό το είδος μουσικής η ακουστική κιθάρα ήταν το κύριο μελωδικό όργανο, αλλά η έντασή της δεν ήταν αρκετή για μεγάλους χώρους. Ο Beauchamp, που λάτρευε και έπαιζε τη μουσική αυτή, γνωριζόταν με τον Rickenbacker, τοποθέτησε ένα μαγνήτη στην ακουστική του κιθάρα, που παρήγαγε ένα ηλεκτρικό σήμα, το οποίο ενισχυόταν ηλεκτρονικά για να οδηγήσει ένα ηχείο, κι έτσι ο ήχος ήταν πολύ δυνατότερος. Ανακάλυψε ότι το σύστημα αυτό είχε σαν αποτέλεσμα αρκετό ανεπιθύμητο feedback (μικροφωνισμό), λόγω συμπαθητικής δόνησης του σώματος της κιθάρας. Έτσι κατέληξε στο συμπέρασμα πως οι ακουστικές ιδιότητες του οργάνου ήταν στην πραγματικότητα ανεπιθύμητες σε ένα ηλεκτρικό όργανο.
Ο Beauchamp είχε ήδη βοηθήσει στη δημιουργία της κιθάρας “Dobro resonator”, και ήταν συνιδρυτής της εταιρείας “National String Instrument Corporation”. Μέσω αυτών των δραστηριοτήτων γνωριζόταν με τον Rickenbacker, που ήταν ιδιοκτήτης της εταιρείας που κατασκεύαζε τα αλουμινένια αντηχεία (resonators) και τα χάλκινα σώματα για τα όργανα αυτά. Με τη βοήθεια του Rickenbacker, ο Beauchamp σχεδίασε μια lap steel κιθάρα με μονοκόμματο σώμα και λαιμό από αλουμίνιο. Ο Rickenbacker παρήγαγε αυτές τις κιθάρες από το 1932 μέχρι το 1939.

The post Musical Snapshots: “Frying Pan” – Η πρώτη ηλεκτρική lap steel κιθάρα appeared first on ελculture.

Διαβάστε περισσότερα

Διαβάστε επίσης...