Τελευταία νέα
ΚΚΕ: Για τα 50 χρόνια της τουρκικής εισβολής και κατοχής στην Κύπρο Επιβεβαίωση του The FAQ! Ο Στέφανος Κασσελάκης κάνει προσωπική πολιτική υπόθεση το ζήτημα των Αγνοούμενων του 1974 : Ανάληψη πρωτοβουλιών σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την τύχη τους… Διπλωματικές πηγές για Ερντογάν: Η Ελλάδα παραμένει σταθερά προσηλωμένη στη λύση της επανένωσης της Κύπρου Νίκος Ανδρουλάκης: «Δεν δεχόμαστε καμία επιλογή διχοτόμησης της Κύπρου» Σφυροκόπημα ετοιμάζει ο ΣΥΡΙΖΑ τη Δευτέρα στη Βουλή για την Attica Bank! Στην Κουμουνδούρου βλέπουν κάτι πολύ “μεγάλο” από πίσω και προειδοποιούν: “Ο πρωθυπουργός και οι αρμόδιοι υπουργοί θα λογοδοτήσουν (όχι μονο στη Βουλή)” Κατατέθηκε το νομοσχέδιο για την «Ολοκλήρωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης» Σ. Φάμελλος: Tο Κυπριακό είναι διεθνές ζήτημα εισβολής και κατοχής Οι δηλώσεις της πολιτειακής ηγεσίας για την 50η επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο Ταξικός καύσωνας «λιώνει» τον λαό Κυριάκος Μητσοτάκης για την εισβολή στην Κύπρο: Διεκδικούμε ένα ευρωπαϊκό κράτος χωρίς στρατό κατοχής Φρέντι Μπελέρης: Κίνηση αποκλιμάκωσης από την Αλβανία η άδεια που μου δόθηκε ΥΠΕΞ: Το Κυπριακό παραμένει ανεπίλυτο διεθνές ζήτημα παράνομης εισβολής και κατοχής

Nehamer: Το να μιλάς με τον Πούτιν για τη φρίκη του πολέμου είναι σημαντικό

 Απρίλιος 12, 2022

Ο Αυστριακός καγκελάριος Karl Nechamer επεσήμανε , μετά από συνομιλίες με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν στη Μόσχα, ότι είναι σημαντικό να μεταφερθούν οι φρικαλεότητες του πολέμου και μια σαφής θέση σε μια προσωπική συνομιλία με τον αρχηγό του ρωσικού κράτους.

Σε δήλωση στους δημοσιογράφους, η οποία μεταδόθηκε ζωντανά από την Αυστριακή Πρεσβεία στη Μόσχα, ο Νεχάμερ είπε ότι μοιράστηκε όλες τις εντυπώσεις του από την πρόσφατη επίσκεψή του στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων εγκλημάτων πολέμου, ταλαιπωρίας πολιτών και εικόνων από τις μεγάλες απώλειες του ρωσικού στρατού.

«Ήταν σημαντικό για μένα να πω προσωπικά στον Πούτιν ότι ο πόλεμος πρέπει να τελειώσει, ότι τα εγκλήματα που διαπράττονται πρέπει να διερευνηθούν και ότι αυτό πρέπει να γίνει από διεθνείς θεσμούς ακολουθώντας το παράδειγμα της πρώην Γιουγκοσλαβίας», τόνισε.

Ο Νεχάμερ είπε ότι φάνηκε πώς αυτό θα μπορούσε να είναι επιτυχές στην περίπτωση της πρώην Γιουγκοσλαβίας, όπου οι διεθνείς θεσμοί συνέβαλαν στη διαλεύκανση των εγκλημάτων και στην τιμωρία των δραστών.

«Η υπέρβαση του παρελθόντος στην πρώην Γιουγκοσλαβία ήταν ένα αποτελεσματικό παράδειγμα για το πώς όλα τα εγκλήματα πολέμου μπορούν να εξιχνιαστούν και να διερευνηθούν. Αυτό απαιτεί διεθνείς θεσμούς. Ωστόσο, ο Πούτιν λέει ότι δεν εμπιστεύεται τους διεθνείς θεσμούς, αλλά εγώ προσωπικά πιστεύω σε αυτούς», εξήγησε ο Nehamer.

Επεσήμανε ότι συζήτησε επίσης τη διαπραγματευτική διαδικασία της Κωνσταντινούπολης, λέγοντας ότι είναι σημαντικό να συνεχιστεί η υποστήριξη αυτών των διαπραγματεύσεων.

Ο Νεχάμερ είπε ότι είχε την εντύπωση ότι προετοιμάζεται μια μεγάλη ρωσική επίθεση στην ανατολική Ουκρανία, την οποία οι ουκρανικές δυνάμεις γνωρίζουν και ετοιμάζονται να προσπαθήσουν να τις περικυκλώσουν.

Πιστεύει ότι ο αγώνας θα είναι σκληρός, γι’ αυτό είναι σημαντικό να λειτουργήσουν ανθρωπιστικοί διάδρομοι ώστε να μπορούν να εκκενωθούν οι άμαχοι και ο Ερυθρός Σταυρός απέκτησε πρόσβαση στις πολιορκημένες πόλεις.

Ως προς αυτό, αναφέρει ότι ο Πούτιν είπε ότι η ρωσική πλευρά θέλει να εξασφαλίσει ανθρωπιστικούς διαδρόμους, αλλά ότι η Ουκρανία δεν το κάνει, κάτι που, σύμφωνα με τον Nehamer, απέρριψε, λέγοντας ότι είναι καθήκον της ρωσικής πλευράς να φροντίσει αυτούς τους διαδρόμους. .

Επεσήμανε ότι δεν πρόκειται για φιλική επίσκεψη, αλλά για αντιπαράθεση με την πραγματικότητα του πολέμου.

Είπε επίσης ότι είπε στον Πούτιν ότι ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ήθελε μια άμεση συνομιλία με τον αρχηγό του ρωσικού κράτους, στην οποία, πρόσθεσε, δεν υπήρξε καμία αντίδραση, εκτός από το να επισημανθεί οι συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις στην Κωνσταντινούπολη.

Ο Νεχάμερ πρόσθεσε ότι είπε στον Πούτιν ότι δεν συμμερίζεται τη θέση του ότι οι Ουκρανοί διέπραξαν εγκλήματα κατά του πληθυσμού τους, προσθέτοντας ότι μια τέτοια στάση ήταν «γνωστή από την πρώην Γιουγκοσλαβία».

«Του επεσήμανα ότι κανείς δεν συμμερίζεται τη στάση του απέναντι στον πόλεμο και αυτό είναι ότι η Ρωσική Ομοσπονδία αμύνεται. Το παρουσίασε ως στρατιωτική επιχείρηση και είπα ότι ήταν επιθετικότητα εναντίον μιας μικρότερης χώρας, με στόχο την ανατροπή των πολιτικών αρχών. Ο αρχικός στόχος δεν έχει επιτευχθεί, επομένως αναζητούνται νέοι στόχοι. «Είναι απαραίτητο να τον αντιμετωπίσουμε για να μην συμμεριστούν οι απόψεις του», είπε.

Είπε επίσης ότι οι κυρώσεις θα είναι ακόμη πιο σκληρές και θα κάνουν ζημιά δεκαετιών στη Ρωσία.

Ο Νεχάμερ τόνισε ότι οι προσωπικές συνομιλίες με τον Πούτιν πρέπει να συνεχιστούν.

«Προσωπικές συνομιλίες στο κέντρο της εξουσίας της Ρωσικής Ομοσπονδίας θα πρέπει να γίνονται συχνότερα, προκειμένου να μεταφέρονται οι απόψεις του Πούτιν και διαβεβαιώνω τον εαυτό μου ότι θα φέρει αποτελέσματα μια μέρα», εξήγησε.

Τόνισε ότι δεν πρέπει να έχει κανείς υπερβολικές προσδοκίες ότι μια συνομιλία μπορεί να αλλάξει τον κόσμο, αλλά ότι είναι απαραίτητο να συνεχίσει με πρόσωπο με πρόσωπο επαφή.

Ο Nehamer είπε ότι η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula von der Layen, και ο Γερμανός συνάδελφός του, Olaf Scholz, μετέφεραν την εντύπωση ότι ήταν σημαντικό να έχουμε άμεση επαφή και να αντιμετωπίσουμε όλα τα πράγματα στην προσωπική συνομιλία του Πούτιν.

«Αυτός ο δρόμος θα πρέπει να συνεχιστεί, ώστε να μην υπάρχει κενό στην εμφάνιση των συνεπειών του πολέμου στη ρωσική πλευρά», εξήγησε

Διαβάστε επίσης...