Τελευταία νέα
Σχολεία μέχρι τις 6 το απόγευμα και σπίτια με χαμηλό ενοίκιο: Ο κυβερνητικός σχεδιασμός Δημοσκόπηση Palmos Analysis: Ανησυχία των πολιτών για την ακρίβεια – «Ανεπαρκή τα μέτρα» λέει το 67% ΣΥΡΙΖΑ: “Πέφτουν οι σφαίρες βροχή … με Μητσοτάκη! Λειτούργησαν ως πιστολέρο της Άγριας Δύσης οι αστυνομικοί της ΔΙΑΣ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Σαουδική Αραβία για τη Σύνοδο Κορυφής της Μέσης Ανατολής “38 κάλυκες, έλεος! Δεν ήταν τρομοκράτες απέναντι με όπλο”! “Καρφιά” Κατερινόπουλου: Με 1 μήνα εκπαίδευση πήραν κόσμο στη ΔΙΑΣ, κινδυνεύουν περισσότερο από το συνοδό παρά από κακοποιούς” (vid) Κόλαφος η Συνομοσπονδία Ρομά για ΕΛΑΣ-ΜΜΕ για τη δολοφονία στο Πέραμα: Ήταν 18 ετών, είχε κατηγορηθεί για κλοπή μοτοποδηλάτου, γιατί αναφερόταν ως 20χρονος και σεσημασμένος; Διχάζει Γερμανία-Τουρκία η υπόθεση Καβαλά. Ερντογάν: Πάει για ρήξη με Γερμανία-Δύση; “Όλοι είμαστε καλά”! Και δεύτερο βίντεο που αποκαλύπτει η “Εφ.Συν.” εκθέτει την ΕΛ.ΑΣ. για την ανακοίνωση που μιλάει για “7 τραυματίες αστυνομικούς” Γιάννης Πλακιωτάκης για Τουρκία: Παραβιάζει συστηματικά το Διεθνές Δίκαιο – 600 εκατ. ευρώ στη φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων μας Παρέμβαση Θεοδωρικάκου με επίσκεψη «συμβολικού χαρακτήρα» στους κρατούμενους αστυνομικούς Συνήγορος των 7 αστυνομικών για το Πέραμα αναλαμβάνει ο Κούγιας – Αντιμέτωποι με κατηγορίες για ανθρωποκτονία από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο, απόπειρα ανθρωποκτονία κατά συρροή και οπλοχρησία Από Σπόντα 23.10

NextGenerationEU: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκταμιεύει 770 εκατομμύρια ευρώ ως προχρηματοδότηση στο Βέλγιο

Αύγουστος 04,2021

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει εκταμιεύσει σήμερα 770 εκατομμύρια ευρώ στο Βέλγιο ως προχρηματοδότηση, που ισοδυναμεί με το 13% της χρηματοδοτικής διάθεσης της χώρας. Το Βέλγιο είναι μία από τις πρώτες χώρες που λαμβάνουν πληρωμή προχρηματοδότησης στο πλαίσιο του μηχανισμού ανάκαμψης και ανθεκτικότητας (RRF). Θα βοηθήσει στην έναρξη της εφαρμογής των κρίσιμων επενδυτικών και μεταρρυθμιστικών μέτρων που περιγράφονται στο σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας του Βελγίου.

Η Επιτροπή θα εγκρίνει περαιτέρω εκταμιεύσεις βάσει της εφαρμογής των επενδύσεων και των μεταρρυθμίσεων που περιγράφονται στο σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας του Βελγίου. Η χώρα πρόκειται να λάβει συνολικά 5,9 δισεκατομμύρια ευρώ, που αποτελείται πλήρως από επιχορηγήσεις, καθ ‘όλη τη διάρκεια ζωής του σχεδίου της

Η σημερινή εκταμίευση ακολουθεί την πρόσφατη επιτυχή εφαρμογή των πρώτων πράξεων δανεισμού στο πλαίσιο της NextGenerationEU. Μέχρι το τέλος του έτους, η Επιτροπή σκοπεύει να συγκεντρώσει συνολικά έως και 80 δισεκατομμύρια ευρώ σε μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση, που θα συμπληρωθεί με βραχυπρόθεσμους λογαριασμούς της ΕΕ, για τη χρηματοδότηση των πρώτων προγραμματισμένων εκταμιεύσεων σε κράτη μέλη στο πλαίσιο της NextGenerationEU.

Μέρος της NextGenerationEU, το RRF θα παράσχει 723,8 δισεκατομμύρια ευρώ (σε τρέχουσες τιμές) για την υποστήριξη επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων σε όλα τα κράτη μέλη. Το βελγικό σχέδιο αποτελεί μέρος της πρωτοφανούς ανταπόκρισης της ΕΕ για να βγει ισχυρότερη από την κρίση COVID-19, προωθώντας τις πράσινες και ψηφιακές μεταβάσεις και ενισχύοντας την ανθεκτικότητα και τη συνοχή στις κοινωνίες μας.

Το RRF στο Βέλγιο χρηματοδοτεί επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις που αναμένεται να έχουν βαθιά μετασχηματιστική επίδραση στην οικονομία και την κοινωνία του Βελγίου. Εδώ είναι μερικά από αυτά τα έργα:

Διασφάλιση της πράσινης μετάβασης: Το RRF επενδύει 400 εκατομμύρια ευρώ για την προσαρμογή της κλιματικής αλλαγής σε μέτρα για την αποκατάσταση της βιοποικιλότητας και την αύξηση της ανθεκτικότητας απέναντι στην κλιματική αλλαγή, για την προστασία από πλημμύρες, ξηρασίες και επιπτώσεις από τη θερμότητα. Αυτό περιλαμβάνει έργα κυκλικής χρήσης νερού, επενδύσεις σε ένα συνεκτικό δίκτυο προστατευόμενων περιοχών για τη φύση και τα ανθεκτικά στο κλίμα δάση, για τον επαναπροσδιορισμό των ποταμών και τη δημιουργία και αποκατάσταση της υγρής φύσης και κοιλάδων.


Υποστήριξη της ψηφιακής μετάβασης: Το σχέδιο του Βελγίου έχει μια φιλόδοξη ατζέντα δεξιοτήτων. Αυτό περιλαμβάνει επενδύσεις ύψους 480 εκατομμυρίων ευρώ σε ένα πιο περιεκτικό και ανθεκτικό στο μέλλον εκπαιδευτικό σύστημα σε όλες τις γλωσσικές κοινότητες με βελτιωμένες ψηφιακές και STEM (επιστήμη, τεχνολογία, μηχανική και μαθηματικές) δεξιότητες μαθητών και φοιτητών και πρόσβαση σε ψηφιακά εργαλεία και τεχνολογία.
Ενίσχυση της οικονομικής και κοινωνικής ανθεκτικότητας: το βελγικό σχέδιο περιλαμβάνει μέτρα αξίας 450 εκατομμυρίων ευρώ για τη βελτίωση και την επέκταση της κατάρτισης για τη διευκόλυνση της ένταξης των ευάλωτων ομάδων-συμπεριλαμβανομένων των ατόμων με μεταναστευτικό υπόβαθρο, των χαμηλών ειδικεύσεων, των ατόμων με αναπηρία-και τη βελτίωση της πρόσβασης σε αγορά εργασίας για άτομα που αναζητούν εργασία.

Ο πρόεδρος Ursula von der Leyen δήλωσε: «Αυτή η πρώτη εκταμίευση είναι μεγάλη είδηση για το Βέλγιο και τον βελγικό λαό. Το Βέλγιο είναι ήδη πρωτοπόρο στην καινοτομία, αλλά το NextGenerationEU θα δώσει στη χώρα τους πόρους που απαιτούνται για να γίνει πλήρως πράσινος και ψηφιακός. Ελπίζω να δω πολλά άλλα μεγάλα ψηφιακά έργα όπως αυτό που επισκέφτηκα στις Βρυξέλλες πριν από ένα μήνα. Ιστορίες επιτυχίας που έγιναν στο Βέλγιο, υποστηριζόμενες από την ΕΕ ».

Ο Επίτροπος για τον Προϋπολογισμό και τη Διοίκηση, Johannes Hahn, δήλωσε: «Μετά από τρεις πολύ επιτυχημένες εκδόσεις ομολόγων στο πλαίσιο της NextGenerationEU τις τελευταίες εβδομάδες και τις πρώτες πληρωμές για άλλα προγράμματα της NGEU, χαίρομαι που φτάσαμε επίσης στο στάδιο της εκταμίευσης για το RRF. Η έντονη συνεργασία με το Βέλγιο και η σταθερή προετοιμασία εντός της Επιτροπής μας επέτρεψαν να εξοφλήσουμε τα κονδύλια σε χρόνο ρεκόρ. Αυτό δείχνει ότι με τους πόρους που θα συγκεντρωθούν, θα μπορέσουμε να ανταποκριθούμε γρήγορα στις ανάγκες προχρηματοδότησης όλων των κρατών μελών, δίνοντάς τους έτσι την αρχική ώθηση στην υλοποίηση των πολυάριθμων πράσινων και ψηφιακών έργων που περιλαμβάνονται στα εθνικά τους σχέδια ».

Ο Paolo Gentiloni, Επίτροπος Οικονομίας δήλωσε: «Τα πρώτα κεφάλαια που εκταμιεύσαμε σήμερα θα βοηθήσουν το Βέλγιο να βγει πιο δυνατό από την κρίση. Τα δύο τρίτα του σχεδίου του Βελγίου θα υποστηρίξουν την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση. Οι επενδύσεις σε ενεργειακές ανακαινίσεις και διαχείριση δασών θα βοηθήσουν στην προστασία του κλίματος. Τα σχολεία και οι αγροτικές περιοχές θα απολαμβάνουν βελτιωμένη συνδεσιμότητα ενώ τα συστήματα δικαιοσύνης, υγείας και κοινωνικής ασφάλισης θα έχουν σημαντικές βελτιώσεις στην αποδοτικότητα μέσω της ψηφιοποίησης. Το φιλόδοξο πρόγραμμα δεξιοτήτων θα επιτρέψει σε πολλούς Βέλγους να αποκτήσουν νέες δεξιότητες. Όλα αυτά είναι το αποτέλεσμα της συνεργασίας της Ευρώπης ».

Διαβάστε επίσης...