Τελευταία νέα
ΣΥΡΙΖΑ για σιδηροδρομικό δίκτυο: Η κυβέρνηση αδιαφορεί Συνάντηση Ανδρουλάκη με το ΔΣ της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ηπείρου Ο διάλογος Στέφανου Κασσελάκη με Νίκο Ανδρουλάκη στο Twitter άνοιξε το παιχνίδι για την κεντροαριστερά Aνακοίνωσε την υποψηφιότητά της για το χρίσμα των Δημοκρατικών για τις προεδρικές εκλογές με την στήριξη Μπάιντεν – Κλίντον! O Μπαράκ Ομπάμα ζητά εκλογές με ανοιχτή διαδικασία – Τραμπ: Θα τη νικήσω πιο εύκολα Στέφανος Κασσελάκης: Πράξη πολιτικής γενναιότητας και ανιδιοτέλειας η απόφαση του Τζο Μπάιντεν «Αγαπητέ Στέφανε»: Χείρα φιλίας Κασσελάκη στον Ανδρουλάκη (“Αγαπητέ Νίκο”) για το Κυπριακό και τους Αγνοούμενους και η άμεση ανταπόκριση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Πολιτικός σεισμός στις ΗΠΑ! Ο Μπάιντεν αποσύρθηκε από την κούρσα – Στηρίζει την υποψηφιότητα της Καμάλα Χάρις για την προεδρία – Η επιστολή απόσυρσης Η απάντησή του Νίκου Ανδρουλάκη σε Κασσελάκη – «Το ζήτημα των αγνοουμένων παραμένει ανοιχτή πληγή» Κασσελάκης σε Ανδρουλάκη: Να αναδείξουμε το ζήτημα των Κύπριων αγνοούμενων στο Ευρωκοινοβούλιο ΜέΡΑ25 για Κύπρο: Οι δύο πλευρές να επουλώσουν τις πληγές που άνοιξε το ΝΑΤΟ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Η κυβέρνηση κάνει πολύ λίγα και με μεγάλη καθυστέρηση για την αντιμετώπιση της ενεργειακής ακρίβειας Οι ιπποπόταμοι του Πάμπλο Εσκομπάρ

Stand Up For Ukraine: 9,1 δισεκατομμύρια ευρώ για τη στήριξη των εσωτερικά εκτοπισμένων και των προσφύγων

Απρίλιος 10, 2022

Stand Up For Ukraine: 9.1 billion euros pledged in support of internally  displaced and refugees

Η παγκόσμια εκδήλωση και εκστρατεία δέσμευσης «Stand Up for Ukraine» συγκέντρωσε 9,1 δισεκατομμύρια ευρώ για τους ανθρώπους που εγκατέλειψαν τη ρωσική εισβολή, εντός και εκτός Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένου 1 δισεκατομμυρίου ευρώ από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης ανακοίνωσε ένα επιπλέον δάνειο 1 δισ. ευρώ για την κάλυψη των αναγκών των ανθρώπων που εκτοπίστηκαν από την εισβολή.

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen δήλωσε: «Η αλληλεγγύη των χωρών, των εταιρειών και των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο προσφέρει λίγο φως σε αυτή τη σκοτεινή ώρα. Η εκστρατεία «Στάσου για την Ουκρανία» έχει συγκεντρώσει 9,1 δισεκατομμύρια ευρώ για τους ανθρώπους που φεύγουν από τις βόμβες, εντός και εκτός Ουκρανίας, με ένα επιπλέον δισεκατομμύριο που έχει δεσμευτεί από την EBRD. Και θα έρθουν κι άλλα. Θα συνεχίσουμε να παρέχουμε υποστήριξη. Και μόλις σταματήσουν να πέφτουν οι βόμβες, θα βοηθήσουμε τον λαό της Ουκρανίας να ξαναχτίσει τη χώρα του. Θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε την Ουκρανία».

Ο πρωθυπουργός του Καναδά, Τζάστιν Τριντό δήλωσε: «Σήμερα, συγκεντρώσαμε πάνω από 12,4 δισεκατομμύρια δολάρια Καναδά για να συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τον ουκρανικό λαό που έχει εκτοπιστεί από τον συνεχιζόμενο και αδικαιολόγητο πόλεμο του Πούτιν. Είτε πρόκειται για φαγητό, νερό, στέγη ή ιατρική βοήθεια – θα συνεχίσουμε να έχουμε την πλάτη σας και να παρέχουμε τη βοήθεια που χρειάζεστε αυτή τη στιγμή. Υπερασπιζόμαστε την Ουκρανία».

Από αυτά τα 10,1 δισεκατομμύρια ευρώ σε δεσμεύσεις και χρηματοδότηση από την ΕΤΑΑ, τα 1,8 δισεκατομμύρια ευρώ αφορούν τους εσωτερικά εκτοπισμένους και τα 8,3 δισεκατομμύρια ευρώ για τους πρόσφυγες σε κράτη μέλη της ΕΕ και χώρες πρώτης γραμμής, όπως η Μολδαβία.

Η δέσμευση των 9,1 δισ. ευρώ αναλύεται ως εξής:

4,1 δισεκατομμύρια ευρώ είναι οικονομικές συνεισφορές και δωρεές σε είδος για τους εσωτερικά εκτοπισμένους και τους πρόσφυγες που υποσχέθηκαν κυβερνήσεις, εταιρείες και ιδιώτες σε όλο τον κόσμο.
5 δισ. ευρώ είναι δάνεια και επιχορηγήσεις από ευρωπαϊκούς δημόσιους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς (Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και Τράπεζα Ανάπτυξης του Συμβουλίου της Ευρώπης).
Οι δεσμεύσεις από τις κυβερνήσεις για τους εσωτερικά εκτοπισμένους στην Ουκρανία θα διοχετεύονται πλέον σε μεγάλο βαθμό μέσω των ουκρανικών αρχών, σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο. Οι δωρεές από τον ιδιωτικό τομέα και μεμονωμένα άτομα για εσωτερικά εκτοπισμένους θα διοχετεύονται κυρίως μέσω των υπηρεσιών του ΟΗΕ.

Ιστορικό

Η διαδικτυακή εκδήλωση υποσχέσεων Stand Up For Ukraine ολοκληρώνει μια ευρύτερη εκστρατεία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που ξεκίνησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την κυβέρνηση στον Καναδά το Σάββατο 26 Μαρτίου, σε συνεργασία με την Global Citizen.

Η εκστρατεία ανταποκρίνεται στο κάλεσμα για υποστήριξη που ξεκίνησε από τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Volodymyr Zelenskyy. Στόχος της εκστρατείας είναι η συγκέντρωση χρηματοδότησης και άλλων τύπων υποστήριξης για την κάλυψη των αναγκών των ανθρώπων που φεύγουν από την εισβολή εντός και εκτός Ουκρανίας.

Συγκεκριμένα:

Για τα περισσότερα από 4 εκατομμύρια άτομα που έχουν ήδη αναζητήσει καταφύγιο στην ΕΕ και για άλλα που είναι πιθανό να έρθουν: η χρηματοδότηση θα χρησιμοποιηθεί για την κάλυψη των βραχυπρόθεσμων και μεσοπρόθεσμων αναγκών τους στα κράτη μέλη της ΕΕ, από τρόφιμα, στέγαση και ιατρική φροντίδα για την εκπαίδευση και την απασχόληση.
Για τα 6,5 εκατομμύρια ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων 2,5 εκατομμυρίων παιδιών, που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, αλλά έμειναν στην Ουκρανία και είναι πλέον εσωτερικά εκτοπισμένοι: η χρηματοδότηση και οι δωρεές θα τους παρέχουν ζωτική ανθρωπιστική φροντίδα.
Σε αναγνώριση του ουσιαστικού ρόλου της Πολωνίας στην υποστήριξη των προσφύγων που φεύγουν από την εισβολή στην Ουκρανία, η εκδήλωση δέσμευσης Stand Up For Ukraine έλαβε χώρα στη Βαρσοβία, με τη συμμετοχή του Προέδρου Duda.

Διαβάστε επίσης...