Τελευταία νέα
Σ.Φάμελλος: Η υγεία και η ζωή δεν πρέπει να εισέρχονται στην πολιτική συζήτηση με οποιονδήποτε τρόπο Ο Αλέξης Τσίπρας θα αναδιατάξει εντελώς το πολιτικό σκηνικό Σταθερή αλλά κρίσιμη η κατάσταση της υγείας του Γιώργου Μυλωνάκη Τσουκαλάς για Ευρωπαίους εισαγγελείς: ”Ο κ. Γεωργιάδης προσπαθεί να μαζέψει τα ασυμμάζευτα” Μαρκόπουλος: Διαψεύδει τις φήμες για έλλειψη πτυχίου ΑΕΙ ως ανυπόστατες Μητσοτάκης: Παρέμεινε 4 ώρες στον «Ευαγγελισμό» Σ.Καλαφάτης: Η τοξικότητα δεν είναι πολιτική πρόταση Υπόθεση Λαζαρίδη: Σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση για την ανάρτηση κατά της Ντόρας Μπακογιάννη Στην Κρήτη τη Δευτέρα ο Μητσοτάκης – Το πρόγραμμά του Υπόθεση Λαζαρίδη: «Φουντώνει» η πολιτική αντιπαράθεση μετά την ανάρτησή του – «Όχι στην τοξικότητα» λέει η κυβέρνηση Καλαφάτης κατά αντιπολίτευσης: ”Η τοξικότητα δεν είναι πολιτική πρόταση” Ο Κωνσταντίνος Τασούλας στην Άμφισσα για τα 205 χρόνια από την απελευθέρωση του Κάστρου των Σαλώνων
Libre.gr

Αγρότες: Η πανελλαδική κλιμακώνει, η κυβέρνηση προειδοποιεί… “θα εφαρμοστεί ο Νόμος”-Η εικόνα διαλόγου και μπλόκων

Μετά τις εξελίξεις με το ναυάγιο ουσιαστικά του διαλόγου με τους αγρότες της Πανελλαδικής Επιτροπής των μπλόκων η κυβέρνηση στέλνει μήνυμα που προοιωνίζεται μετωπική σύγκρουση σε περίπτωση κλιμάκωσης με αποκλεισμούς δρόμων. Ο Παύλος Μαρινάκης μιλώντας στον ΣΚΑΪ μίλησε για «κομματικά εγκάθετους» αγρότες που πυρπολούν τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό και τόνισε ότι πρέπει να εφαρμοστεί ο νόμος εάν οι αγρότες κλείσουν τους δρόμους.

«Είναι κάποιοι κομματικά εγκάθετοι οποίοι είναι αυτοί που πυρπολούν αυτοί που δεν έρχονται στο διάλογο για μία ακόμη φορά», είπε στον ΣΚΑΪ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Μαξίμου: Κανονικά η δεύτερη συνάντηση Μητσοτάκη-αγροτών

Και συνέχισε: «Στο τέλος της ημέρας αυτός ο οποίος δεν έρχεται να συζητήσει αυτά τα οποία ζητάει φαίνεται ότι δεν έχει πάρα πολλά επιχειρήματα».

«Έχουμε εξαντλήσει ίσως και στη νιοστή τα όρια των αντοχών και της ανεκτικότητας σε πράξεις που για να συνεννοηθούμε το κλείσιμο των δρόμων είναι μία παράνομη πράξη», τόνισε ο Παύλος Μαρινάκης.

«Ήρθε νομίζω η στιγμή να συνεννοηθούμε ότι το να κόβεις την Ελλάδα στα δύο είναι κάτι παράνομο που οι αρχές πρέπει να επιληφθούν», σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Στέλνω ένα μήνυμα ακόμη και τώρα σε αυτή τη μειοψηφία- τη συνδικαλιστική, είναι σίγουρα και το ΚΚΕ- ότι το 2026 δεν είναι ούτε 1996 ούτε 2006. Πάνε οι εποχές των θρυλικών γενικών συνελεύσεων. Ο κόσμος πρέπει να πάει μπροστά. Η κυβέρνηση θα κριθεί και από αυτό», υπογράμμισε ο Παύλος Μαρινάκης.

Παράλληλα και ο Άδωνις Γεωργιάδης με συνέντευξή του στον Real FM, ζήτησε να εφαρμοστεί ο νόμος.

«Ζητάω να εφαρμοστεί ο νόμος. Δεν θέλω τη βία γιατί αυτό επιδιώκουν. Αυτό που επιδιώκουν είναι να στείλουμε τα ΜΑΤ για να λένε η κυβέρνηση μας δέρνει. Υπάρχουν υπεραρκετά εργαλεία», ανέφερε ο Άδωνις Γεωργιάδης και συνέχισε λέγοντας: «Η παρακώλυση των συγκοινωνιών είναι βαρύ ποινικό αδίκημα με βαριές ποινικές και αστικές συνέπειες. Το τρακτέρ δεν στο επιδότησε το κράτος για να κλείνεις τον δρόμο και να ταλαιπωρείς την οικονομία».

Ο Άδωνις Γεωργιάδης επιτέθηκε στους αγρότες λέγοντας ότι «εγώ δεν ξέρω κανέναν να θέτει όρο στον πρωθυπουργό τι θα πει, κάποιοι την έχουν ψωνίσει μου φαίνεται» και στη συνέχεια αυτοαποθεώθηκε ισχυριζόμενος ότι Έχω κάνει επιχειρήσεις χωρίς επιδοτήσεις, χωρίς χαμηλή φορολογία, χωρίς κλειδωμένη χαμηλή τιμή στο ρεύμα. Γιατί μια επαγγελματική ομάδα να παίρνει δια της βίας ό,τι θέλει;».

Η εικόνα με τον διάλογο και τα μπλόκα

Οι αγρότες που συντάσσονται με την Πανελλαδική Επιτροπή αποφάσισαν να μην συμμετάσχουν στη συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, μετά την ολοκλήρωση συσκέψεων στα μπλόκα της Νίκαιας, των Μαλγάρων και της Καρδίτσας. Όπως αναφέρουν, η απόφαση ελήφθη λόγω διαφωνιών για τη σύνθεση των επιτροπών εκπροσώπησης, ενώ προαναγγέλλουν κλιμάκωση των κινητοποιήσεων. Η δεύτερη συνάντηση που είχε ανακοινωθεί από την κυβέρνηση θα γίνει σήμερα Τρίτη στις 15.00 το μεσημέρι με τον πρωθυπουργό.

Η εν λόγω επιτροπή αποτελείται από εκπροσώπους των Πράσινων Φαναριών και έξι ακόμη μπλόκων που συντάσσονται με αυτά.

Κυβερνητικές πηγές, αναφερόμενες στα διαδικαστικά, υπογράμμιζαν ότι από την αρχή είχε τεθεί ανώτατο όριο εκπροσώπων ώστε ο διάλογος να είναι ουσιαστικός, σημειώνοντας ότι, παρά ταύτα, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης αποδέχθηκε την αύξηση του αριθμού συμμετεχόντων έως τους 25. Απέδιδαν δε το ναυάγιο του διαλόγου «στην αποκλειστική υπαιτιότητα μιας μικρής μειοψηφίας εκπροσώπων του πρωτογενούς τομέα».

Δεν θα συμμετάσχει στον διάλογο με τον Πρωθυπουργό το Παγκρήτιο Συντονιστικό των αγροτών. Οπως ανακοίνωσαν «είμαστε θετικοί στον διάλογο με τον πρωθυπουργό, με μοναδικό στόχο την ανάδειξη όλων των σοβαρών και διαχρονικών προβλημάτων που ταλανίζουν τον αγροτοκτηνοτροφικό κόσμο, τόσο ως παραγωγούς όσο και ως κατοίκους ενός νησιού με ιδιαίτερες και αυξημένες δυσκολίες. Μετά ωστόσο την τοποθέτηση παραγωγών που ανήκουν στο μπλόκο της Νίκαιας, πως η παρουσία Κρητικών στον διάλογο είναι λόγος για να μην παραβρεθούν οι ίδιοι και προκειμένου να μην υπάρχει καμία προσχηματική δικαιολογία, παραχωρούμε τον χώρο του διαλόγου σε αυτούς».

Οι αποφάσεις της Πανελλαδικής

Υπενθυμίζεται ότι οι εκπρόσωποι της Πανελλαδικής επιτροπής των μπλόκων σε τοπικές συνελεύσεις που πραγματοποιήθηκαν χθες το βράδυ αποφάσισαν να μην προσέλθουν στη σημερινή συνάντηση.

Οπως τονίζουν οι αγρότες, η κυβέρνηση αποφάσισε ξαφνικά να θέσει περιορισμό στον αριθμό των συμμετεχόντων, αποδεικνύοντας ότι δεν θέλει πραγματικό διάλογο. Οι αγρότες θα παραμείνουν στα σημεία, και σήμερα αναμένεται να αποφασιστεί ο τρόπος με τον οποίο θα συνεχιστούν οι κινητοποιήσεις.

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση τους κατηγορεί ότι «χρησιμοποιούν τον αγροτικό αγώνα ως άλλοθι για προσωπικές ή εξωθεσμικές επιδιώξεις» και προειδοποιεί πως «σε περίπτωση κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων μόνες αρμόδιες είναι οι Αρχές».

Οπως ανέφεραν μεταξύ άλλων κυβερνητικές πηγές, «όποιος πιστεύει στο δίκαιο των αιτημάτων του και σε κάποια λύση προσέρχεται στον διάλογο», υπενθυμίζοντας ότι η τελευταία πρόσκληση της κυβέρνησης απευθύνθηκε χθες το απόγευμα και περιελάμβανε δύο ξεχωριστά ραντεβού, καθώς δεν κατέστη δυνατή η συγκρότηση ενιαίας επιτροπής εκπροσώπησης.

Οι ίδιες πηγές τόνιζαν ότι ο διάλογος «γίνεται για να δοθούν λύσεις στους πολλούς και όχι για να εξυπηρετηθούν προσωπικές επιλογές ή κομματικές σκοπιμότητες των λίγων», προσθέτοντας ότι «κυβέρνηση και κοινωνία δεν έχουν άλλο χρόνο για εκείνους που θέλουν να συνεχίσουν την επαναστατική γυμναστική».

Η ένταση προκλήθηκε όταν η κυβέρνηση ζήτησε να κατατεθούν δύο διακριτές συνθέσεις εκπροσώπων, έως 20 άτομα η καθεμία, αντί της πρότασης της Πανελλαδικής για μία 25μελή επιτροπή αγροτών και μία 10μελή επιτροπή κτηνοτρόφων, αλιέων και μελισσοκόμων.

Παρόλα αυτά, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, «το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, συνέχισε να εξαντλεί κάθε περιθώριο επιείκειας για να υπάρξει ουσιαστικός διάλογος και αποδέχθηκε ο αριθμός των 20 ατόμων που είχε ζητηθεί και υπάρχει δυνατότητα να μεταβούν στο Μέγαρο Μαξίμου, να ανέβει στα 25».

«Δυστυχώς, για ακόμη μια φορά η όποια προσπάθεια διαλόγου από πλευράς της κυβέρνησης, τινάζεται στον αέρα με αποκλειστική υπαιτιότητα μιας μικρής μειοψηφίας εκπροσώπων του πρωτογενούς τομέα, που χρησιμοποιεί τον αγροτικό αγώνα ως άλλοθι για προσωπικές ή εξωθεσμικές επιδιώξεις και η οποία επιθυμούσε να συναντηθούν με τον πρωθυπουργό και πρόσωπα ελεγχόμενα από τις Αρχές για παράνομες επιδοτήσεις ή παραβατικές συμπεριφορές», επισημαίνουν οι κυβερνητικές πηγές.

Στην Αιτωλοακαρνανία, αγρότες που συνεδρίασαν στην περιοχή του Αγγελόκαστρου αποφάσισαν μπλόκο επ’ αόριστον.

Σύμφωνα με την απόφαση, θα παραμείνουν στα διόδια του Αγγελόκαστρου, επιτρέποντας τη διέλευση μόνο σε έκτακτες περιπτώσεις, ενώ παράλληλα, εξετάζονται περαιτέρω μορφές κινητοποιήσεων, όπως κλείσιμο παραδρόμων και μηχανοκίνητες πορείες στο κέντρο του Αγρινίου.

Στη Δυτική Μακεδονία, οι αγρότες του μπλόκου στη Μπάρα Σιάτιστας αποφάσισαν να μην μεταβούν στην Αθήνα, εκτιμώντας ότι ο διάλογος είναι προσχηματικός.

Στο πλαίσιο αυτό, αποφασίστηκε εκ νέου αποκλεισμός της Εγνατίας Οδού για όλα τα οχήματα από σήμερα, Τρίτη στις 12.00 το μεσημέρι, καθώς και κλείσιμο του παραδρόμου της παλαιάς εθνικής οδού Κοζάνης–Καστοριάς για τα φορτηγά, από τις 13.00 έως τις 15.00.

Οι αγρότες του μπλόκου του Προμαχώνα αποφάσισαν τον αποκλεισμό του μεθοριακού σταθμού για τα φορτηγά επ’ αόριστον, από σήμερα στις 12:00, και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

Οπως προβλέπεται στην απόφαση, σε ορισμένα χρονικά διαστήματα θα προχωρούν και σε αποκλεισμό για τα ΙΧ οχήματα, με την κατάσταση να επανεκτιμάται καθημερινά.

Στη Μεσσηνία, το τοπικό μπλόκο, μετά από συνέλευση, αποφάσισε να συνταχθεί με τα υπόλοιπα πανελλαδικά μπλόκα και να μην συμμετάσχει στον διάλογο με την κυβέρνηση, εκφράζοντας διαφωνία με τους όρους που τίθενται. Για τις επόμενες ημέρες προγραμματίζονται συνολικές και συλλογικές αποφάσεις σε πανελλαδικό επίπεδο για την περαιτέρω κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

Από το Μέγαρο Μαξίμου διαμηνύεται ότι «θα εφαρμοστούν όλα όσα έχουν προαναγγελθεί προς όφελος των αγροτών και των κτηνοτρόφων», ενώ σε περίπτωση κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων αρμόδιες για τη διαχείριση της κατάστασης είναι οι Αρχές.

Διαβάστε περισσότερα

Διαβάστε επίσης...