Η λέξη «αλλαγή» επανέρχεται δριμύτερη στη δημόσια συζήτηση. Μαγική λέξη. Σήμερα την χρησιμοποιούν με τις ίδιες παραλλαγές και το ΠΑΣΟΚ και η Ελληνική Αριστερή Συμπαράταξη. Και τα δύο κόμματα μιλούν για πολιτική αλλαγή και για αλλαγή πολιτικής. Δεν είναι το ίδιο πράγμα.
Αλλαγή πολιτικής μπορεί να υποσχεθεί και να επιχειρήσει να το πράξει οποιοδήποτε κόμμα περιορίζοντας την σε μια διαφορετική πολιτική απ’ αυτή που εφαρμόζεται, χωρίς πάντως να ακουμπήσει τον πυρήνα του συστήματος και τις σταθερές του καθεστώτος. Σ’ αυτήν την περίπτωση θα πρόκειται για εναλλαγή στη διακυβέρνηση.
Η πολιτική αλλαγή όμως είναι κάτι άλλο. Έχει να κάνει με το οικονομικό μοντέλο και με τις παρεμβάσεις στους θεσμούς. Δεν πρόκειται δηλαδή για εξανθρωπισμό και για διόρθωση του υπάρχοντος συστήματος, αλλά για ριζική αναμόρφωση, μ άλλα λόγια για κάτι καινούργιο, ριζοσπαστικό και προωθημένο σε όλα τα πεδία της ασκούμενης πολιτικής.
Η λέξη αλλαγή είχε αυτό το περιεχόμενο στην ιδρυτική πράξη του ΠΑΣΟΚ. Το τι έγινε στην πράξη ξεπερνάει τα όρια του παρόντος λιλιπούτειου σημειώματος. Σήμερα για πολιτική αλλαγή μιλάνε η ΕΛ.Α.Σ και το ΠΑΣΟΚ. Από τις διακηρύξεις τους πάντως απουσιάζει κάθε αναφορά στον σοσιαλιστικό μετασχηματισμό.
Προφανώς η λέξη σοσιαλισμός δεν είναι και πολύ δημοφιλής στις μέρες μας. Η ταπείνωση που έχει υποστεί από τα καθεστώτα του υπαρκτού «σοσιαλισμού» παραμένει ακόμη ζωντανή.
Διαβάστε περισσότερα
Efsyn.gr
