Τελευταία νέα
Κατάρρευση μεσοτοιχίας στο Μαρούσι – Αναφορές για έναν τραυματία, διακοπή της κυκλοφορίας Κίνδυνος βαριάς σκοπούμενης δικαστικής πλάνης Πειραιάς: Εντοπίστηκαν πάνω από 10 κιλά κάνναβης σε πλοίο – Συνελήφθη 21χρονος Επίτιμος δημότης Αγαθονησίου ο Κωνσταντίνος Τασούλας–”Πατρίδα είναι κυρίως όλοι όσοι ζουν στα όρια του χάρτη και την κρατούν ζωντανή” Ο JO DI στην «Εφ.Συν.»: Για όλα πάντα φταίει ο πολίτης! Γαλλία: Το πρώτο κρούσμα Έμπολα στη χώρα «ανάρρωσε και πήρε εξιτήριο» Οι «καυτές πατάτες» της ιρλανδικής προεδρίας Ανακήρυξη του ΠτΔ σε επίτιμο δημότη Αγαθονησίου: «Η Ελλάδα αρχίζει από τους τόπους των συνόρων» Ε. Λιακούλη: «Πρωτοφανές: Η Κυβέρνηση εργαλειοποιεί τους δικηγόρους στη μεταναστευτική πολιτική» Κιλκίς: Ενισχύθηκαν οι δυνάμεις για τη φωτιά στο Λειψύδριο Με κλεμμένα οχήματα «χτυπούσαν» κοσμηματοπωλεία – Εξαρθρώθηκε σπείρα με λεία 370.000 ευρώ Πυρκαγιά στη Νέα Καλλικράτεια Χαλκιδικής – Μήνυμα 112 για ετοιμότητα, επιχειρούν και εναέρια μέσα
Indicator.gr

Αναθεώρηση Συντάγματος: Αμνηστία για πολιτικά εγκλήματα, επιστολική ψήφος και εκλογικός νόμος εν μέσω συζητήσεων

Ζητήματα που αφορούν την κατάργηση της δυνατότητας παροχής αμνηστίας για πολιτικά εγκλήματα, την καθιέρωση επιστολικής ψήφου για εκλογείς εντός της επικράτειας και αλλαγές στο εκλογικό σύστημα συζητούνται σήμερα στην Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος, στο πλαίσιο των προτάσεων της Νέας Δημοκρατίας.
Μεταξύ άλλων, η ΝΔ προτείνει την αναθεώρηση του άρθρου 47 του Συντάγματος, με στόχο την κατάργηση της δυνατότητας παροχής αμνηστίας για πολιτικά εγκλήματα. Η προτεινόμενη αλλαγή δεν επηρεάζει την αρμοδιότητα του Προέδρου της Δημοκρατίας να απονέμει χάρη, να μετατρέπει ή να μετριάζει ποινές, ύστερα από πρόταση του υπουργού Δικαιοσύνης και γνώμη αρμόδιου συμβουλίου.
Παράλληλα, προτείνεται η αναθεώρηση του άρθρου 51, ώστε να καταστεί δυνατή η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος με επιστολική ψήφο και για τους εκλογείς που βρίσκονται εντός της ελληνικής επικράτειας.
Στο τραπέζι βρίσκεται επίσης η αναθεώρηση του άρθρου 54, με την οποία προβλέπεται ότι το εκλογικό σύστημα θα πρέπει να διασφαλίζει τόσο την εύλογη αναλογικότητα όσο και την κυβερνησιμότητα της χώρας. Η πρόταση προβλέπει ακόμη τη δυνατότητα διαίρεσης της επικράτειας σε ελάσσονες και μείζονες εκλογικές περιφέρειες, μέσω κοινής νομοθετικής ρύθμισης.
Οι συγκεκριμένες προτάσεις αποτελούν μέρος της διαδικασίας συνταγματικής αναθεώρησης που βρίσκεται σε εξέλιξη στη Βουλή και αναμένεται να αποτελέσουν αντικείμενο πολιτικής αντιπαράθεσης κατά τη διάρκεια των εργασιών της Επιτροπής.
The post Αναθεώρηση Συντάγματος: Αμνηστία για πολιτικά εγκλήματα, επιστολική ψήφος και εκλογικός νόμος εν μέσω συζητήσεων appeared first on The Indicator.

Διαβάστε περισσότερα

Διαβάστε επίσης...