Δεν συνδέεται με τις εργασίες για τη Γραμμή 4 του μετρό το περιστατικό της πλημμύρας σε υπόγεια του υπουργείου Εξωτερικών διευκρινίζει σε ανακοίνωσή της η Ελληνικό Μετρό.
Η εταιρεία τοποθετήθηκε επίσημα έπειτα από τα δημοσιεύματα που προκάλεσαν και την αντίδραση του δημάρχου Αθηναίων, Χάρη Δούκα, ο οποίος ζήτησε εξηγήσεις.
Η Ελληνικό Μετρό στην ανακοίνωσή της αναφέρει:
«Με αφορμή δημοσιεύματα που αναφέρονται σε περιστατικό συγκέντρωσης υδάτων σε κτίριο επί της λεωφόρου Βασιλίσσης Σοφίας και το συνδέουν με τις εργασίες κατασκευής της Γραμμής 4 του Μετρό της Αθήνας, η Ελληνικό Μετρό Α.Ε. διευκρινίζει τα εξής:
Η εταιρεία δεν έχει λάβει κανένα αίτημα για τη διενέργεια αυτοψίας σε κτίριο της περιοχής αναφορικά με το συγκεκριμένο περιστατικό. Επίσης, κανένας μηχανικός της Ελληνικό Μετρό Α.Ε. δεν έχει πραγματοποιήσει σχετικό έλεγχο σε κτίριο επί της λεωφόρου Βασιλίσσης Σοφίας.
Η διάνοιξη της σήραγγας της Γραμμής 4 στο τμήμα από την Κατεχάκη έως τον Ευαγγελισμό ολοκληρώθηκε τον Φεβρουάριο του 2026, με την άφιξη του μετροπόντικα «Αθηνά» στο φρέαρ Ευαγγελισμού. Κατά το παρόν χρονικό διάστημα, οι μόνες εργασίες που εκτελούνται στην περιοχή αφορούν τη σκυροδέτηση του σταθμού «Κολωνάκι» και μικρής έκτασης εκσκαφή στο φρεάτιο εκτόνωσης.
Στο πλαίσιο της παρακολούθησης του έργου στην περιοχή, έχουν εγκατασταθεί πιεζόμετρα, με τα οποία καταγράφονται συστηματικά η πίεση του υπόγειου νερού και η αντίστοιχη πιεζομετρική στάθμη στα σημεία εγκατάστασής τους. Σύμφωνα με τα στοιχεία παρακολούθησης, οι μετρήσεις των πιεζομέτρων δεν έχουν καταγράψει αύξηση της στάθμης των υπόγειων υδάτων.
Ως εκ τούτου, η Ελληνικό Μετρό Α.Ε. διευκρινίζει ότι το περιστατικό που αναφέρεται στα σχετικά δημοσιεύματα δεν συνδέεται με το έργο κατασκευής της Γραμμής 4 του Μετρό της Αθήνας».
Τα δημοσιεύματα και η επιστολή Δούκα
Χθες ο Χάρης Δούκας εξέφρασε την ανησυχία του για προβλήματα που εμφανίστηκαν σε δημόσιο κτίριο στην Βασιλίσσης Σοφίας, ενώ αργότερα έγινε γνωστό πως το περιστατικό αναφέρεται στα υπόγεια του υπουργείου Εξωτερικών.
Στην επιστολή του, ο δήμαρχος Αθηναίων ανέφερε τα εξής:
«Κύριε Πρόεδρε,
Επικοινωνώ μαζί σας με μεγάλη ανησυχία μετά τα σημερινά δημοσιεύματα εφημερίδων, τα οποία αναφέρουν προβλήματα σε δημόσιο κτήριο στη Βασιλίσσης Σοφίας που εκτιμάται ότι προέκυψαν από τις εργασίες της γραμμής 4 του Μετρό.
Σε συνέχεια των πολύ σοβαρών προβλημάτων που έχουν προκύψει στην περιοχή της Κυψέλης, παρακαλώ να έχουμε πλήρη και άμεση ενημέρωση σχετικά με τις εξελίξεις αυτές και τις διαπιστώσεις των τεχνικών ελέγχων που έχουν διενεργηθεί».
Όπως σημείωσε σε ρεπορτάζ της η ιστοσελίδα tovima.gr, πριν από έναν μήνα πλημμύρισαν τα υπόγεια μεγάλου κτιρίου επί της λεωφόρου Β. Σοφίας, στο οποίο στεγάζονται υπηρεσίες δημόσιου φορέα. Οι υπάλληλοι απενεργοποίησαν τους υπολογιστές και αποχώρησαν, ενώ το κτίριο εκκενώθηκε. Στη συνέχεια στο κτίριο μετέβησαν επιστήμονες του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου για να διερευνήσουν τα αίτια της πλημμύρας. Την άλλη μέρα, οι υπάλληλοι διαπίστωσαν ότι τα ασανσέρ είχαν τεθεί εκτός λειτουργίας.
Διαβάστε περισσότερα
