Αναφορά προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία κ. Βασίλης Κόκκαλης, φέρνοντας στο κοινοβούλιο την διαμαρτυρία της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία σχετικά με τη μη συμμετοχή εκπροσώπου της σε Ομάδα Εργασίας του υπουργείου για τη βελτίωση της αστυνομικής ανταπόκρισης σε υποθέσεις βίας κατά των γυναικών.
Στην αναφορά του ο κ. Κόκκαλης καταθέτει την επιστολή της Συνομοσπονδίας, με την οποία εκφράζεται έντονος προβληματισμός για τον αποκλεισμό της από τον θεσμικό διάλογο, παρότι τα ζητήματα βίας κατά των γυναικών αφορούν άμεσα και τις γυναίκες και τα κορίτσια με αναπηρία, καθώς και τις μητέρες παιδιών με αναπηρία. Όπως επισημαίνεται, οι συγκεκριμένες ομάδες συχνά έρχονται αντιμέτωπες με πολλαπλές και διασταυρούμενες μορφές διακρίσεων.
Στην επιστολή υπογραμμίζεται ότι οι γυναίκες με αναπηρία υφίστανται δυσανάλογα υψηλά ποσοστά βίας, ενώ παράλληλα αντιμετωπίζουν σημαντικά εμπόδια στην πρόσβαση σε μέτρα προστασίας και υποστήριξης, εξαιτίας των αναπηριών τους. Παράλληλα γίνεται αναφορά στις υποχρεώσεις που απορρέουν από το ευρωπαϊκό και διεθνές πλαίσιο προστασίας των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία.
Ειδικότερα επισημαίνεται ότι, βάσει της Σύμβασης του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες, την οποία έχει κυρώσει η Ελλάδα, τα κράτη οφείλουν να διαβουλεύονται στενά με τα ίδια τα άτομα με αναπηρία και να τα εμπλέκουν ενεργά, μέσω των αντιπροσωπευτικών οργανώσεών τους, κατά τη διαμόρφωση πολιτικών και δράσεων που τα αφορούν.
Στο πλαίσιο αυτό, η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία τονίζει ότι η μη συμμετοχή της στην συγκεκριμένη Ομάδα Εργασίας έρχεται σε αντίθεση με τις διεθνείς και ευρωπαϊκές υποχρεώσεις της χώρας, αλλά και με τη θεμελιώδη αρχή του αναπηρικού κινήματος «Τίποτα για εμάς, χωρίς εμάς». Η παρουσία των οργανώσεων των ατόμων με αναπηρία στη διαδικασία χάραξης πολιτικών θεωρείται απαραίτητη προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η διάσταση της αναπηρίας θα ενσωματωθεί ουσιαστικά στις δημόσιες πολιτικές, ιδιαίτερα σε εκείνες που αφορούν την πρόληψη και την αντιμετώπιση της βίας.
Με την αναφορά ζητείται η άμεση ένταξη εκπροσώπου της Συνομοσπονδίας στην Ομάδα Εργασίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, ώστε να ληφθούν υπόψη οι ανάγκες και τα δικαιώματα των γυναικών και κοριτσιών με αναπηρία, αλλά και των μητέρων παιδιών με αναπηρία, κατά τον σχεδιασμό των παρεμβάσεων για τη βελτίωση της αστυνομικής διαχείρισης περιστατικών βίας κατά των γυναικών και ενδοοικογενειακής βίας.
Ο Λαρισαίος βουλευτής ζητά από το αρμόδιο υπουργείο να προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες για την άμεση αντιμετώπιση του ζητήματος και να ενημερώσει σχετικά τη Βουλή.
Επισυνάπτονται τα σχετικά έγγραφα: ΑΡ. 318 ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΕΣΑΜΕΑ
Προς το Προεδρείο της Βουλής των Ελλήνων
ΑΝΑΦΟΡΑ
Για τον κ. Υπουργό Προστασίας του Πολίτη
Θέμα: «Αποκλεισμός των γυναικών με αναπηρία από τον θεσμικό διάλογο για την προστασία των δικαιωμάτων τους»
Ο Βουλευτής Λάρισας Βασίλειος Κόκκαλης καταθέτει ως Αναφορά την με Αρ. Πρωτ.: 318 Επιστολή τής Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ), με θέμα τη «Διαμαρτυρία της Ε.Σ.Α.μεΑ. για τη μη ένταξη εκπροσώπου της στην Ομάδα Εργασίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για τη βελτίωση της αστυνομικής ανταπόκρισης σε υποθέσεις βίας κατά των γυναικών».
Σύμφωνα με το Δελτίο Τύπου «η εν λόγω παράλειψη προκαλεί έκπληξη και σοβαρό προβληματισμό, δεδομένου ότι τα ζητήματα βίας κατά των γυναικών αφορούν άμεσα τις γυναίκες και τα κορίτσια με αναπηρία, καθώς και τις μητέρες παιδιών με αναπηρία, οι οποίες έρχονται αντιμέτωπες με πολλαπλές και διασταυρούμενες μορφές διακρίσεων.»
Επισημαίνεται ότι σύμφωνα με την παρ. 72 της Οδηγίας (ΕΕ) 2024/1385 για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της εξ οικείων βίας «οι γυναίκες με αναπηρία υφίστανται δυσανάλογα βία κατά των γυναικών και εξ οικείων βία και, λόγω των αναπηριών τους, αντιμετωπίζουν συχνά δυσκολίες όσον αφορά την πρόσβαση σε μέτρα προστασίας και υποστήριξης».
Επιπλέον «σύμφωνα με το Άρθρο 4 παρ. 3 της Σύμβασης των ΗΕ για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες, που η χώρα μας κύρωσε με τον ν. 4074/2012, τα κράτη-μέλη οφείλουν, κατά την ανάπτυξη και εφαρμογή νομοθεσίας, πολιτικών και δράσεων που αφορούν τα άτομα με αναπηρία, να διαβουλεύονται στενά και να εμπλέκουν ενεργά τα ίδια τα άτομα με αναπηρία, μέσω των αντιπροσωπευτικών τους οργανώσεων. Κατά συνέπεια, η υποχρέωση αυτή καθιστά τη συμμετοχή εκπροσώπου της Ε.Σ.Α.μεΑ. στην Ομάδα Εργασίας θεσμικά αναγκαία».
Τέλος, τονίζεται ότι «Η μη συμμετοχή εκπροσώπου της Ε.Σ.Α.μεΑ. στη συγκεκριμένη Ομάδα Εργασίας αντιβαίνει αφενός τις διεθνείς και ευρωπαϊκές υποχρεώσεις της χώρας, αφετέρου τη θεμελιώδη αρχή του αναπηρικού κινήματος «Τίποτα για εμάς, χωρίς εμάς». Η συμμετοχή των αντιπροσωπευτικών οργανώσεων των ατόμων με αναπηρία στη διαμόρφωση πολιτικών που τα αφορούν δεν αποτελεί απλώς τυπική διαδικασία, αλλά αναγκαία προϋπόθεση για την οριζόντια ενσωμάτωση της διάστασης της αναπηρίας σε όλες τις δημόσιες πολιτικές, πόσο μάλλον εκείνων που αφορούν την πρόληψη και αντιμετώπιση της βίας, καθώς και τη διασφάλιση της ισότιμης προστασίας και του πλήρους σεβασμού των δικαιωμάτων των γυναικών με αναπηρία, των κοριτσιών με αναπηρία, καθώς και των μητέρων παιδιών με αναπηρία.».
Ζητείται η «άμεση ένταξη εκπροσώπου της Ε.Σ.Α.μεΑ. στην εν λόγω Ομάδα Εργασίας, ώστε να διασφαλιστεί ότι οι ανάγκες και τα δικαιώματα των γυναικών και κοριτσιών με αναπηρία, καθώς και των μητέρων παιδιών με αναπηρία θα ληφθούν ουσιαστικά υπόψη στον σχεδιασμό των σχετικών παρεμβάσεων για τη βελτίωση της αστυνομικής ανταπόκρισης κατά το χειρισμό των υποθέσεων βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας.».
Επισυνάπτεται η σχετική με Αρ. Πρωτ.: 318 Επιστολή.
Παρακαλούμε για τις άμεσες και δέουσες ενέργειες του Υπουργείου για την άμεση επίλυση και δρομολόγηση των ανωτέρων και σχετική ενημέρωση μας.
Αθήνα, 05 Μαρτίου 2026
Ο καταθέτων Βουλευτής
Κόκκαλης Βασίλειος
The post Αναφορά Κόκκαλη για τον αποκλεισμό γυναικών με αναπηρία από τον διάλογο για την αντιμετώπιση της βίας appeared first on ΤΟ ΠΑΡΟΝ.
Διαβάστε περισσότερα
