Από το Βερολίνο εκφράζονται οι πρώτες επιφυλάξεις στην πρόταση της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να γίνει ο Καναδάς «συνδεδεμένο μέλος» της Ε.Ε.
Μπορεί μεν η Γερμανία να χαιρέτισε τις δηλώσεις της προέδρου της Κομισιόν για πιο στενή συνεργασία με τον Καναδά, όμως έβαλε και ορισμένους αστερίσκους.
Ο εκπρόσωπος του καγκελαρίου Φρίντριχ Μερτς, Στέφαν Κορνέλιους, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι το Βερολίνο στηρίζει την εμβάθυνση των δεσμών με την Οτάβα και είναι ανοιχτό σε νέα μοντέλα συνεργασίας.
Ωστόσο έσπευσε να εκφράσει αντίρρηση στην ορολογία που συνοδεύει την πρόταση φον ντερ Λάιεν.
«Ο Καναδάς αποτελεί ιδιαίτερα στενό εταίρο για την Ευρώπη και για τον λόγο αυτό είμαστε ανοιχτοί να συζητήσουμε νέα μοντέλα συνεργασίας που θα αντικατοπτρίζουν την ιδιαίτερη σημασία αυτής της σχέσης, ωστόσο θα πρέπει να επανεξετάσουμε την ορολογία και το καθεστώς που συνδέεται με αυτήν» είπε με νόημα ο Κορνέλιους.
Υπενθυμίζεται ότι κατά την ομιλία της για την Κατάσταση της Ένωσης, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε «θα ήθελα να ανοίξω την πόρτα στον Καναδά ως το πρώτο συνδεδεμένο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
«Μοιραζόμαστε έναν ωκεανό, κοινές αξίες, έναν κοινό τρόπο θεώρησης του κόσμου. Και τώρα θα οικοδομήσουμε επίσης το κοινό μας μέλλον», συμπλήρωσε, ευχαριστώντας τον πρωθυπουργό του Καναδά Μαρκ Κάρνεϊ για την παρουσία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Διαβάστε περισσότερα
Efsyn.gr
