Τελευταία νέα
Μουντιάλ 2026: Μετά τον τελικό ο Γιαμάλ πήγε στον Μέσι και τον αγκάλιασε [βίντεο] Μουντιάλ 2026: Πρωταθλήτρια κόσμου η Ισπανία που «εξαφάνισε» την Αργεντινή – Το χρυσό γκολ ο Τόρες [εικόνες-βίντεο] Δήμος Αθηναίων: Μέτρα για τον καύσωνα – Ανοίγουν κλιματιζόμενοι χώροι, φροντίδα για τις ευάλωτες ομάδες Γουιάνα: Tεράστιο κύμα ανέτρεψε φεριμπότ στον Ατλαντικό – Αγνοούνται 66 άνθρωποι Η αφιέρωση της Μαρίας Σάκκαρη στον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη: «Αγάπη μου, Κωνσταντίνε μου, σε ευχαριστώ» [βίντεο] Μουντιάλ 2026: Σακίρα, Μαντόνα, Μπίμπερ και BTS έλαμψαν στο σόου του ημιχρόνου [εικόνες-βίντεο] Σάκκαρη: Έχασε στις λεπτομέρειες από την Κρεϊτσίκοβα στον τελικό του Athens Open [βίντεο] Τραγωδία στο Ωραιόκαστρο: Απανθρακωμένο πτώμα βρέθηκε δίπλα σε φλεγόμενο αυτοκίνητο Ο Κάλε Νίο στην «Εφ.Συν.»: «Με την ψευδαίσθηση δημιουργώ ό,τι μοιάζει αδύνατο» Μοτοπορεία διανομέων για το νέο εργατικό δυστύχημα – Απέκλεισαν προσωρινά την πλατεία Συντάγματος [βίντεο] Τραυματίστηκε 68χρονος επιβάτης πλοίου από βαλίτσα που έπεσε στο κεφάλι του Με αόριστες κατηγορίες απαντά ο Νετανιάχου στον Μαμντάνι – Ούτε κουβέντα για τα εγκλήματα στη Γάζα
Efsyn.gr

Αυξάνονται οι δαπάνες των Ελλήνων για τη φροντίδα των κατοικιδίων τους

Το συναισθηματικό δέσιμο των Ελλήνων με τα κατοικίδιά τους παραμένει ισχυρό και μαζί αναπτύσσεται μια εγχώρια αγορά που εστιάζει όλο και περισσότερο στη φροντίδα, την υγεία και την ευζωία τους. Από τα προϊόντα που προορίζονται για τη διατροφή τους, μέχρι τις υπηρεσίες για την υγεία, την ευεξία ακόμη και τον καλλωπισμό τους, η  εγχώρια αγορά της φροντίδας των κατοικιδίων μεγαλώνει και διευρύνεται συνεχώς.
Σε διεθνές επίπεδο ο κλάδος γνώρισε μεγάλη άνθιση κατά την πανδημία καθώς ο τρόπος ζωής και η ανάγκη για συντροφιά τη συγκεκριμένη περίοδο οδήγησε σε αύξηση της ιδιοκτησίας κατοικίδιων ζώων και αντίστοιχα των δαπανών. Στην πιο ώριμη, συγκριτικά με την Ελλάδα, αγορά των ΗΠΑ, ο ρυθμός ανάπτυξης της αγοράς το 2021 έφτασε σχεδόν το 20% και στη συνέχεια μέχρι το 2025 κινήθηκε σε χαμηλότερα επίπεδα της τάξεως του 9% σύμφωνα με την πρόσφατη μελέτη της Morgan Stanley. Παρά την επιβράδυνση των τελευταίων ετών, ο Simeon Gutman, αναλυτής της Morgan Stanley Research για τις ΗΠΑ σημειώνει ότι «ο κλάδος εισέρχεται σε μια ώριμη φάση, ωστόσο, οι βασικοί παράγοντες ανάπτυξης παραμένουν σταθεροί».
Έτσι, όπως σημειώνεται, παρότι οι καταναλωτές γίνονται γενικότερα πιο επιλεκτικοί και συγκρατημένοι στις δαπάνες, οι ισχυροί συναισθηματικοί δεσμοί με τα κατοικίδιά τους συνεχίζουν να υποστηρίζουν τη ζήτηση. Στην ίδια έρευνα, διαπιστώνεται ότι στον προϋπολογισμό τους για κατοικίδια, η υγειονομική περίθαλψη —συμπεριλαμβανομένων των φαρμάκων, των διαγνωστικών εξετάσεων και της τακτικής φροντίδας— έχει αναδειχθεί ως η πιο ανθεκτική κατηγορία. Η Morgan Stanley Research εκτιμά ότι οι υπηρεσίες αντιπροσώπευαν περισσότερο από το 40% των δαπανών της βιομηχανίας κατοικίδιων ζώων το 2025, μερίδιο που εκτιμάται πως θα συνεχίσει να αυξάνεται.
Στα 200 εκατ. ευρώ οι κτηνιατρικές υπηρεσίες στην Ελλάδα
Στην Ελλάδα, παλιότερες εκτιμήσεις αποτιμούσαν τη συνολική αγορά συνολικά περίπου στα 550 εκατ. ευρώ. Σήμερα, μόνο η αγορά υπηρεσιών υγείας, χωρίς τις τροφές και τα υπόλοιπα προϊόντα που δαπανούν οι ιδιοκτήτες εκτιμάται πως υπερβαίνει τα 200 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με όσα επισήμανε η διοίκηση του επενδυτικού Ταμείου SMERemediumCap (SMERC) κατά τη διάρκεια πρόσφατης δημοσιογραφικής ενημέρωσης. Το SMERC, υλοποιώντας συνολικές επενδύσεις ύψους 22 εκατ. ευρώ, προχώρησε  στη δημιουργία του πρώτου οργανωμένο πανελλαδικό δίκτυο κτηνιατρικών κλινικών στην Ελλάδα τον Όμιλο Πλακεντία, με συνολικά 9 μονάδες σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Βόλο και Κυκλάδες.
Την ίδια στιγμή, στη χώρα μας δεν έχει αναπτυχθεί ακόμη επαρκώς ο τομέας της ασφαλιστικής κάλυψης των κατοικιδίων, κυρίως, όπως επισημαίνεται λόγω περιορισμένων και μη καταγεγραμμένων δεδομένων σχετικά με τις ασθένειες τους τα προηγούμενα χρόνια. Αντίθετα με την Ελλάδα, όπου το ποσοστό των κατοικίδιων ζώων με ασφαλιστική κάλυψη υπολογίζεται σε πολύ χαμηλό, μονοψήφιο ποσοστό, σε ευρωπαϊκό επίπεδο ο αντίστοιχος μέσος όρος εκτιμάται στο 12%. Σε χώρες της Σκανδιναβίας ή στην Αγγλία φτάνει και πολύ υψηλότερα. Η δημιουργία πιο οργανωμένων δικτύων φροντίδας, όπως εκτιμούν στελέχη της αγοράς θα μπορέσει να συμβάλει ώστε και στην Ελλάδα ο συγκεκριμένος κλάδος να αναπτυχθεί περισσότερο.
Ανεβασμένες οι πωλήσεις και στα σούπερ μάρκετ
Οι αυξημένες δαπάνες των Ελλήνων σε προϊόντα για τη φροντίδα των κατοικιδίων αποτυπώνεται και στις πωλήσεις του σούπερ μάρκετ. Στο σύνολο του 2025 η συγκεκριμένη κατηγορία κατέγραψε αύξηση των πωλήσεων κατά 8,7% σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας NielsenIQ, αποτελώντας μία από τις κατηγορίες με την υψηλότερη αύξηση τζίρου. Παράλληλα στα online σούπερ μάρκετ, σύμφωνα με την εταιρεία Circana, παρότι τα είδη για κατοικίδια έχουν πολύ μικρό μερίδιο επί των συνολικών πωλήσεων, συνεχίζουν και φέτος να καταγράφουν τη μεγαλύτερη ανάπτυξη έναντι των υπόλοιπων κατηγοριών. Στο πεντάμηνο του 2026 η αύξηση των πωλήσεων φτάνει σε διψήφιο ποσοστό της τάξεως του 11%.
Πέραν της οικονομικής διάστασης, η σύνδεση των Ελλήνων με τα κατοικίδιά τους αποτυπώνεται εντονότερα και στην καθημερινότητά τους. Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεσης που δημοσιοποίησε η εταιρεία Mars, σχεδόν 2 στους 3 Έλληνες (64%) δηλώνουν ότι θα εξέταζαν σοβαρά το ενδεχόμενο να αλλάξουν δουλειά εάν μπορούσαν να φέρνουν το κατοικίδιό τους μαζί. Το ποσοστό αυτό είναι σημαντικά υψηλότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (55%) που καταγράφει η έρευνα. Παράλληλα, το 73% των εργαζομένων χωρίς κατοικίδιο δηλώνει ότι οι pet-friendly πολιτικές θα το ενθάρρυναν να αποκτήσει ένα στο μέλλον. Το 87% εκτιμά ότι η παρουσία κατοικιδίων συμβάλλει σε ένα πιο ήρεμο εργασιακό κλίμα, ενώ το 83% πιστεύει ότι βοηθά στην έμπρακτη μείωση του στρες κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Διαβάστε περισσότερα

Διαβάστε επίσης...