Τελευταία νέα
Ανεξέλεγκτη η φωτιά στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης – Ενισχύθηκαν οι δυνάμεις, αναφορές για εκρήξεις [εικόνες] Βανς για 250η επέτειο των ΗΠΑ: «Κάποιες φωνές μιλούν εμμονικά για τις ατέλειές του έθνους μας» Γρεβενά: Σύλληψη 88χρονου για πρόκληση πυρκαγιάς από αμέλεια κατά τη διάρκεια εργασιών με τροχό ΕΛΑΣ για ΚΥΑ Μετανάστευσης: ”Η Πολιτεία ζητάει από τους δικηγόρους να γίνουν κυνηγοί κεφαλών” Έφυγε από τη ζωή ο ηθοποιός Γιάννης Δενδρινός σε ηλικία 43 ετών Βενεζουέλα: Τουλάχιστον 2.954 οι νεκροί από τους ισχυρούς σεισμούς – Καταστράφηκαν 856 κτίρια Πτώση μεσοτοιχίας στο Μαρούσι: «Τραντάχτηκε όλο το σπίτι, έπεσε μεγάλο κομμάτι τοίχου πάνω στον γείτονα» [βίντεο] Ζαχαριάδης κατά Μωραΐτη: Κάνει το αυτόκλητο πορτιέρη στο νέο εγχείρημα Θεσσαλονίκη: Φωτιά κοντά σε σπίτια στο Ωραιόκαστρο – Μήνυμα 112 για απομάκρυνση κατοίκων Ζαχαριάδης κατά Μωραΐτη: «Κάνει τον αυτόκλητο πορτιέρη στο κόμμα Τσίπρα» Μήνυση Φρονιμάκη κατά Καρυστιανού: «Συκοφαντικά όσα είπε ότι την εκβίασα για το ακίνητο» Τραμπ στο Axios για κηδεία Χαμενεΐ: «Είναι όλοι εκεί, με ένα πλήγμα θα τους εξοντώναμε»
Newsit.gr

Γιώργος Γεραπετρίτης για το ζευγάρι Ελλήνων που άνοιξε σημαία στην Αγία Σοφία: Αντιμετωπίζουν κατηγορίες για «υποκίνηση σε μίσος»

Απάντηση για την υπόθεση των δύο Ελλήνων πολιτών που κρατούνται στην Τουρκία έδωσε στη Βουλή ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, στο πλαίσιο επίκαιρης ερώτησης του ανεξάρτητου βουλευτή Γεώργιος Μανούσος σημειώνοντας πως η κατηγορία που αποδίδεται είναι η «υποκίνηση σε μίσος και εχθρότητα» καθώς το πανό έγραφε «Ορθοδοξία ή Θάνατος».
Ο Γιώργος Γεραπετρίτης τόνισε πως οι δύο συλληφθέντες στην Τουρκία βρίσκονται σε διαφορετικά καταστήματα κράτησης στην Κωνσταντινούπολη και διαβεβαίωσε ότι το ελληνικό προξενείο βρίσκεται από την πρώτη στιγμή σε συνεχή επικοινωνία μαζί τους, αλλά και με τους συνηγόρους υπεράσπισής τους.
«Το Γενικό Προξενείο μας στην Κωνσταντινούπολη από την πρώτη στιγμή βρέθηκε σε τακτή επικοινωνία και με τους δύο, καθώς επίσης και με τους συνηγόρους υπεράσπισης. Είναι καλά στην υγεία τους, είμαστε σε διαρκή επικοινωνία», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Γεραπετρίτης ξεκαθάρισε ότι η κατηγορία που αντιμετωπίζουν δεν αφορά αποκλειστικά την ανάρτηση ελληνικής σημαίας μέσα στην Αγία Σοφία, αλλά κυρίως το περιεχόμενο του μηνύματος που συνόδευε: «Η κατηγορία που αποδίδεται είναι η “υποκίνηση σε μίσος και εχθρότητα”. Δεν αφορά αποκλειστικώς το ζήτημα της ανάρτησης της σημαίας εντός της Αγίας Σοφίας, αλλά το μήνυμα το οποίο περιείχετο γραπτά και ήταν “Ορθοδοξία ή θάνατος”», σημείωσε.
Όπως εξήγησε, οι ελληνικές διπλωματικές Αρχές βρίσκονται σε συντονισμό με την υπεράσπιση των δύο Ελλήνων, επιδιώκοντας είτε την επίσπευση της δίκης είτε την αντικατάσταση της προσωρινής κράτησης με περιοριστικούς όρους.
«Οι ενέργειες κατατείνουν στο να υπάρξει όσο το δυνατόν ταχύτερη διενέργεια της δίκης ή να αντικατασταθεί η προσωρινή κράτηση με άλλο ασφαλιστικό μέτρο, το οποίο θα είναι η απελευθέρωση υπό όρους», δήλωσε. «Ευελπιστούμε ότι σε πολύ άμεσο χρόνο θα έχει οριστικώς επιλυθεί το ζήτημα και θα έχει αίσιο τέλος» σημείωσε. 
Στη συνέχεια ο υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι η ελληνική εξωτερική πολιτική «δεν ασκείται με όρους εντυπωσιασμού», απαντώντας στις επικρίσεις που διατυπώθηκαν.
Παράλληλα, υπενθύμισε ότι στο παρελθόν έχουν υπάρξει αντίστοιχα περιστατικά ανάρτησης ελληνικής σημαίας στην Αγία Σοφία χωρίς ανάλογες συνέπειες, κάνοντας ειδική αναφορά στην υπόθεση των έξι σπουδαστών της Σχολής Ικάρων τον Δεκέμβριο του 2024.
«Η ειδοποιός διαφορά έγκειται στο μήνυμα, το οποίο περιείχε το “Ορθοδοξία ή θάνατος”. Και αυτό έδωσε το έρεισμα, έτσι ώστε αυτή τη στιγμή να βρίσκονται σε καθεστώς προσωρινής κράτησης», τόνισε. 
Κλείνοντας, ο κ. Γεραπετρίτης διαβεβαίωσε πως οι ελληνικές Αρχές θα συνεχίσουν να χειρίζονται την υπόθεση «με υπευθυνότητα και σεβασμό, χωρίς πομφόλυγες και χωρίς να προβαίνουμε σε πράξεις εντυπωσιασμού».
 
To άρθρο Γιώργος Γεραπετρίτης για το ζευγάρι Ελλήνων που άνοιξε σημαία στην Αγία Σοφία: Αντιμετωπίζουν κατηγορίες για «υποκίνηση σε μίσος» δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Διαβάστε περισσότερα

Διαβάστε επίσης...