Τελευταία νέα
Θεσσαλονίκη: Σύλληψη έξι ανηλίκων για επίθεση και ληστεία σε βάρος 16χρονου Τραμπούκικες μέθοδοι των servicers στην υπόθεση της Κάτω Τούμπας Συνέδριο ΚΕΔΕ: «Μας λείπουν περίπου 2,5 δισ.» Metlen: Ρεκόρ τζίρου 6,2 δισ. ευρώ στο 9μηνο του 2026 Νέα Δημοκρατία: Τα ονόματα 11 υποψηφίων βουλευτών και βουλευτριών Σε εξέλιξη το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στην Αθήνα – «Από την Ελλάδα μέχρι τη Γαλλία…» [εικόνες] Αυτοψία Δούκα στο νέο γήπεδο του ΠΑΟ στον Βοτανικό: «Το έργο τρέχει -Το ίδιο κι εμείς» [βίντεο] Βορίδης: Ο Τσίπρας άφησε ανοιχτή τη Βουλή για να ψηφίσει τους ποινικούς κώδικες Λατινοπούλου:”Θα κόψω την επιδοματική πολιτική στους γύφτους” Η ελληνική αντίδραση μετά την ήττα Τραμπ και οι προσδοκίες της Αθήνας Χίος: Πρόταση για 6+3 ακτοπλοϊκά δρομολόγια την εβδομάδα Τσουκαλάς: Η κυβέρνηση μπορεί να μειώσει άμεσα την εισφορά αλληλεγγύης συνταξιούχων – Δεν θέλει
Thefaq.gr

ΔΕΘ και κάλπες στο βάθος: ΠΑΣΟΚ και ΕΛ.Α.Σ. ανεβάζουν στροφές – Η μάχη για τους αναποφάσιστους και τη μεσαία τάξη

Σε τροχιά εκλογικής σύγκρουσης μπαίνουν ΠΑΣΟΚ και ΕΛ.Α.Σ., με τη ΔΕΘ να αποτελεί το πρώτο μεγάλο πολιτικό ορόσημο και τα βλέμματα να στρέφονται ήδη προς την επόμενη ημέρα. Η Χαριλάου Τρικούπη εντείνει την πίεση προς το Μαξίμου, αλλά και προς τον Αλέξη Τσίπρα, καθώς τα δύο μέτωπα διεκδικούν σημαντικό κομμάτι του ίδιου εκλογικού ακροατηρίου.

Στο επίκεντρο της στρατηγικής των κομμάτων βρίσκονται οι αναποφάσιστοι ψηφοφόροι, ενώ οι δημοσκοπήσεις αποτελούν βασικό εργαλείο για την καταγραφή των πολιτικών μετακινήσεων. Η ΕΛ.Α.Σ. φαίνεται να έχει περιορίσει τα περιθώρια περαιτέρω διείσδυσης στον χώρο των αριστερόστροφων ψηφοφόρων και στρέφεται πλέον προς τη δεξαμενή των αναποφάσιστων, που σύμφωνα με την τελευταία μέτρηση της Interview αγγίζει το 10%.
Στην ίδια δεξαμενή στρέφει το βλέμμα του και το ΠΑΣΟΚ, επιχειρώντας να ενισχύσει τη δυναμική του. Ωστόσο, η Χαριλάου Τρικούπη αντιμετωπίζει το ζήτημα της εσωκομματικής εικόνας, την ώρα που η ΕΛ.Α.Σ. εμφανίζεται με πιο ενιαία δημόσια γραμμή. Το πρόγραμμα της ΕΛ.Α.Σ. αναμένεται να παρουσιαστεί στις 2 Σεπτεμβρίου, γεγονός που μέχρι σήμερα έχει αφήσει περιθώριο στον Αλέξη Τσίπρα να ασκεί σκληρή κριτική στην κυβέρνηση χωρίς να έχει ανοίξει πλήρως η συζήτηση για το κόστος των προτάσεών του.
Τα «κόκκινα» δάνεια στην πρώτη γραμμή του ΠΑΣΟΚ
Το ΠΑΣΟΚ επιχειρεί να μετατρέψει τα «κόκκινα» δάνεια σε κεντρικό πεδίο της πολιτικής του αντιπαράθεσης, επενδύοντας σε ένα ζήτημα που αφορά μεγάλο τμήμα της κοινωνίας και ιδιαίτερα τη μεσαία τάξη και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Ο Νίκος Ανδρουλάκης, παρουσιάζοντας το σχέδιο του κόμματος για τη ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων και την προστασία της πρώτης κατοικίας, τόνισε: «ο κόσμος ενδιαφέρεται για τις λύσεις που προτείνεις ώστε να καλυτερεύσει η ζωή του».
Παράλληλα, το ΠΑΣΟΚ επιχείρησε να συνδέσει τις πολιτικές των κυβερνήσεων Μητσοτάκη και Τσίπρα στο ζήτημα των «κόκκινων» δανείων. Η Μιλένα Αποστολάκη παρουσίασε στοιχεία για τις αλλαγές που έγιναν στο σχετικό θεσμικό πλαίσιο από το 2015 και μετά, υποστηρίζοντας παράλληλα ότι ο νόμος για την προστασία της πρώτης κατοικίας δεν αποτελεί δημιούργημα της Λούκας Κατσέλη, αλλά της κυβέρνησης του Γιώργου Παπανδρέου.
Η επιλογή του συγκεκριμένου ζητήματος δεν είναι τυχαία. Το ΠΑΣΟΚ επιδιώκει να επαναπροσεγγίσει τη μεσαία τάξη, θεωρώντας ότι τα προβλήματα γύρω από την υπερχρέωση και την προστασία της κατοικίας μπορούν να λειτουργήσουν ως ισχυρός δίαυλος επικοινωνίας με ψηφοφόρους που παραδοσιακά βρίσκονταν κοντά στη Χαριλάου Τρικούπη.
Η μάχη για το Κέντρο και η πίεση από το Μαξίμου
Καθώς η χώρα πλησιάζει προς την εκλογική περίοδο, το Μαξίμου αναμένεται να αυξήσει την πίεση προς το ΠΑΣΟΚ, επιχειρώντας να περιορίσει την προσπάθειά του να διευρύνει την επιρροή του στον χώρο του Κέντρου.
Ενδεικτική ήταν η πολιτική αντιπαράθεση που προέκυψε γύρω από την εκλογή της Έλενας Ακρίτα στη θέση της αντιπροέδρου της Βουλής. Το ΠΑΣΟΚ υποστήριξε ότι η ψήφος των βουλευτών του είχε θεσμικό χαρακτήρα και δεν τέθηκε ζήτημα κομματικής πειθαρχίας, απορρίπτοντας την προσπάθεια να παρουσιαστεί ως πολιτική μετατόπιση προς τα αριστερά.
Στην Κουμουνδούρου, πάντως, η συγκεκριμένη αντιπαράθεση καταγράφεται ως πολιτικό κέρδος. Ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι τόσο η συζήτηση για την πρόωρη αποπληρωμή του χρέους, που άνοιξε ο Νίκος Παππάς, όσο και η υπόθεση της αντιπροεδρίας της Βουλής του επέτρεψαν να επιστρέψει δυναμικά στο πολιτικό προσκήνιο.
Το επόμενο διάστημα αναμένεται να είναι ιδιαίτερα έντονο, με ΠΑΣΟΚ, ΕΛ.Α.Σ., ΣΥΡΙΖΑ και κυβέρνηση να διαμορφώνουν ήδη τις στρατηγικές τους ενόψει της ΔΕΘ και, σε δεύτερο χρόνο, της εκλογικής αναμέτρησης.

Διαβάστε περισσότερα

Διαβάστε επίσης...