Τελευταία νέα
Σήμερα η ψηφοφορία στο Ευρωκοινοβούλιο για την άρση ασυλίας της Λατινοπούλου Πεντέλη: Οδηγός μπήκε στο αντίθετο ρεύμα και έκανε διπλή προσπέραση σε στροφή [βίντεο] Θάνατος Μαζωνάκη: Το πένθος στον Νότο περιέχει υπερβολή και αναδίνει «ανθρωπίλα» Στη Γερμανία ο Κ. Πιερρακάκης – Συναντήσεις με Μερτς και Κλίνγκμπαϊλ Ψηλά στην ατζέντα του ΣΥΡΙΖΑ η οικονομία – Ανεβάζει τόνους κατά της ΕΛΑΣ ΠΑΟΚ: Εχει τον ηγέτη του Τέο Τζέιμς: Η συγκλονιστική ιστορία του παππού του που έφυγε από την Ελλάδα για να σωθεί από τους Ναζί Πυρκαγιές σε πυλωτές πολυκατοικίας σε Ζωγράφου και Γαλάτσι ΠΑΣΟΚ: Οι επόμενοι στόχοι μετά τη ΔΕΘ – Διεύρυνση, περιοδείες στην Αττική και «μάχη» στη Βουλή Χρυσοχοΐδης για Κασιδιάρη: «Δεν ξέρω αν θα μπορέσει να πολιτευτεί – Θα το κρίνουν οι δικαστές» Κίνητρα και αντικίνητρα για συνεργασία Άδωνις Γεωργιάδης για Γιώργο Μαζωνάκη: Υπάρχει κρατική ευθύνη, οι δύο γιατροί ήταν κανονικοί απατεώνες
Thefaq.gr

Δημοσκοπική κατρακύλα για την «Ελπίδα για τη Δημοκρατία» – Ποιοι διεκδικούν τους ψηφοφόρους της

Η σημαντική υποχώρηση των δημοσκοπικών ποσοστών της «Ελπίδας» της Μαρίας Καρυστιανού, από το 9,2% τον Ιούνιο στο 6,1% τον Ιούλιο και πλέον σε επίπεδα κοντά στο 3%, δημιουργεί νέα δεδομένα στο πολιτικό σκηνικό και ανοίγει μια ευρύτερη συζήτηση για τις επόμενες κινήσεις.

Οι εσωτερικές διαφωνίες, οι αποχωρήσεις στελεχών, αλλά και η δυσκολία συγκρότησης ενός οργανωμένου και συνεκτικού κομματικού μηχανισμού σε σύντομο χρονικό διάστημα φαίνεται ότι έχουν επηρεάσει την εκλογική απήχηση του εγχειρήματος.
Το κρίσιμο ερώτημα πλέον είναι προς ποια κατεύθυνση θα κινηθούν οι ψηφοφόροι που αποστασιοποιούνται. Με βάση τις σχετικές εκτιμήσεις, ένα μέρος τους φαίνεται να επιστρέφει στη δεξαμενή των αναποφάσιστων, δημιουργώντας έναν σημαντικό χώρο διεκδίκησης για τα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα.
Σε αυτό το περιβάλλον, οι πολιτικοί συσχετισμοί αποκτούν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς στο παιχνίδι της προσέλκυσης αυτών των ψηφοφόρων μπορούν να βρεθούν πρόσωπα από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους, από τον Αντώνη Σαμαρά έως τον Αλέξη Τσίπρα.
Ιδιαίτερη σημασία έχει το πολιτικό προφίλ ενός τμήματος των ψηφοφόρων της «Ελπίδας», καθώς εμφανίζει χαρακτηριστικά που συνδυάζουν πατριωτικές αναφορές με κοινωνικά συντηρητικές θέσεις. Υπό αυτή την έννοια, ο Αντώνης Σαμαράς θα μπορούσε να διαθέτει ένα αρχικό πλεονέκτημα στην προσπάθεια προσέγγισής τους.
Το ζητούμενο, ωστόσο, είναι κατά πόσο αυτό το ενδεχόμενο πλεονέκτημα μπορεί να μετατραπεί σε πραγματικό πολιτικό όφελος και, κυρίως, αν υπάρχει ο απαραίτητος χρόνος και η κατάλληλη πολιτική στρατηγική για να αξιοποιηθεί.

Διαβάστε περισσότερα

Διαβάστε επίσης...