Τελευταία νέα
Κόντρα Κουφονικολάκου – Μαρινάκη: «Ρωτήστε τον Τσίπρα για τα έργα και τις ημέρες του» – «Σταματήστε να συκοφαντείτε» Κουφονικολάκου: “Η ΝΔ δεν καταδίκασε αμέσως τη δολοφονική νεοναζιστική επίθεση στην Ελευσίνα” Ο Άδωνις Γεωργιάδης στα Γιάννενα χοροπηδάει και τραγουδάει «Και Α και Ου και ΔΑΠ-ΝΔΦΚ» Θάνατος Μαζωνάκη: Αλλάζει γραμμή η γιατρός – «Θα υποστηρίξει ότι δεν έγινε πλασμαφαίρεση» Μαρινάκης σε Κουφονικολάκου: «Πριν κουνήσετε το δάχτυλο, ρωτήστε τον Τσίπρα για τα έργα και τις ημέρες του» Διάγγελμα Μακρόν για τις διαδηλώσεις στη Γαλλία: «Πώς είναι δυνατόν οι πολίτες να κάνουν κάτι τέτοιο» ΣΥΡΙΖΑ: Ζητά παραίτηση του «εθελοντή» διευθυντή του γραφείου Μητσοτάκη στη Βουλή ή διορισμό με ΦΕΚ Άδωνις κατά Λαζόπουλου για τον Σαμαρά: «Γελοίος – Ο κόσμος του γύρισε την πλάτη, θα το κάνει και τώρα» Ερευνα: Γιατί καταποντίζεται η παράκτια αλιεία – Καταστρέψαμε 13.500 ξύλινα καΐκια Μαρινάκης και Κουφονικολάκου «σφάζονται» στην… ποδιά του Κασιδιάρη Γαλλία: Δεν κοπάζει η οργή – Νέες συγκρούσεις στο Παρίσι, αναπτύχθηκε η ειδική μονάδα CRS8 Παύλος Μαρινάκης σε Θεώνη Κουφονικολάκου: Πριν κουνήσετε το δάχτυλο ρωτήστε τον κύριο Τσίπρα για τα έργα και τις ημέρες του
Efsyn.gr

Δημοσκόπηση Marc: ΕΛΑΣ και Ελπίδα για τη Δημοκρατία οι βασικές επιλογές όσων δεν ψήφισαν στις τελευταίες εκλογές

Η Ελπίδα για τη Δημοκρατία της Μαρίας Καρυστιανού και η ΕΛΑΣ του Αλέξη Τσίπρα είναι τα δύο κόμματα που αποτελούν τις βασικές επιλογές όσων πολιτών δεν είχαν ψηφίσει στις τελευταίες εκλογές 2023.
Σύμφωνα με το δεύτερο μέρος της δημοσκόπησης της Marc (που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ANT1) το 17,9 των πολιτών που δεν πήγαν στις κάλπες το 2023, δηλώνουν πως στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές θα ψηφίσουν την Ελπίδα για τη Δημοκρατία. Λίγο μικρότερο είναι το ποσοστό (στο 15,8%) όσων επιλέγουν την ΕΛΑΣ, ενώ αρκετά πιο κάτω βρίσκεται η Ελληνική Λύση (στο 10,2%) και η Πλεύση Ελευθερίας (στο 10,1%). Αντίθετα, μόλις το 5,6% επιλέγει τη Ν.Δ. και το 5,5% το ΠΑΣΟΚ.

Το 57% των φερόμενων ψηφοφόρων της ΕΛΑΣ προέρχεται από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Όσο για την Ελπίδα για τη Δημοκρατία, το 46% προέρχονται από τη Νίκη.

Το 29% των ερωτηθέντων τάσσεται υπέρ του ενδεχομένου να σχηματίσει κόμμα ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Μάλιστα το 12,4 δηλώνουν πως είναι σίγουρο ή αρκετά πιθανό να το ψηφίσουν.

Περίπου ένας στους δύο τάσσεται υπέρ στο να διεξαχθούν οι εκλογές προς το τέλος της τετραετίας, ενώ σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας, το 56,7% ζητά δεύτερες κάλπες κι όχι κυβέρνηση συνεργασίας.
Παράλληλα, το 28,7% θέλει συνεργασία του ΠΑΣΟΚ, της ΕΛΑΣ και μικρότερων κομμάτων. Το 24,8% προτιμά αυτοδύναμη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Το 11,2% επιλέγει έναν κυβερνητικό συνασπισμό ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, το 10,1% της ΝΔ με μικρότερα δεξιά κόμματα και το 12,3% απαντά άλλο.

Η δημοσκόπηση καταγράφει και τις διαρροές από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, όπως αποτυπώνεται στα παρακάτω γραφήματα.

Διαβάστε περισσότερα

Διαβάστε επίσης...