Τελευταία νέα
Ανεξέλεγκτη η φωτιά στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης – Ενισχύθηκαν οι δυνάμεις, αναφορές για εκρήξεις [εικόνες] Βανς για 250η επέτειο των ΗΠΑ: «Κάποιες φωνές μιλούν εμμονικά για τις ατέλειές του έθνους μας» Γρεβενά: Σύλληψη 88χρονου για πρόκληση πυρκαγιάς από αμέλεια κατά τη διάρκεια εργασιών με τροχό ΕΛΑΣ για ΚΥΑ Μετανάστευσης: ”Η Πολιτεία ζητάει από τους δικηγόρους να γίνουν κυνηγοί κεφαλών” Έφυγε από τη ζωή ο ηθοποιός Γιάννης Δενδρινός σε ηλικία 43 ετών Βενεζουέλα: Τουλάχιστον 2.954 οι νεκροί από τους ισχυρούς σεισμούς – Καταστράφηκαν 856 κτίρια Πτώση μεσοτοιχίας στο Μαρούσι: «Τραντάχτηκε όλο το σπίτι, έπεσε μεγάλο κομμάτι τοίχου πάνω στον γείτονα» [βίντεο] Ζαχαριάδης κατά Μωραΐτη: Κάνει το αυτόκλητο πορτιέρη στο νέο εγχείρημα Θεσσαλονίκη: Φωτιά κοντά σε σπίτια στο Ωραιόκαστρο – Μήνυμα 112 για απομάκρυνση κατοίκων Ζαχαριάδης κατά Μωραΐτη: «Κάνει τον αυτόκλητο πορτιέρη στο κόμμα Τσίπρα» Μήνυση Φρονιμάκη κατά Καρυστιανού: «Συκοφαντικά όσα είπε ότι την εκβίασα για το ακίνητο» Τραμπ στο Axios για κηδεία Χαμενεΐ: «Είναι όλοι εκεί, με ένα πλήγμα θα τους εξοντώναμε»
Moneypress.gr

ΕΕ: Υποβαθμίζει τις προβλέψεις ανάπτυξης λόγω του πολέμου με το Ιράν

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα υποβαθμίσει τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη εξαιτίας του «στασιμοπληθωριστικού σοκ» που προκαλεί ο πόλεμος με το Ιράν, δήλωσε στο CNBC ο επίτροπος Οικονομίας της ΕΕ.
Ο Βάλντις Ντομπρόβσκις, Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομίας και Παραγωγικότητας, ανέφερε ότι στις εαρινές προβλέψεις, που θα δημοσιευθούν αργότερα μέσα στην εβδομάδα, τα στοιχεία για την οικονομική ανάπτυξη θα αναθεωρηθούν προς τα κάτω και οι προβλέψεις για τον πληθωρισμό προς τα πάνω.
«Αντιμετωπίζουμε ένα στασιμοπληθωριστικό σοκ», δήλωσε τη Δευτέρα, στο περιθώριο της συνάντησης των υπουργών Οικονομικών της G7 στο Παρίσι.
Οι φόβοι για στασιμοπληθωρισμό έχουν αυξηθεί τις τελευταίες εβδομάδες. Μια οριστική λύση του πολέμου στη Μέση Ανατολή παραμένει δύσκολη και, με τα Στενά του Ορμούζ κλειστά, οι τιμές του πετρελαίου παραμένουν πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι.
Ο Ντομπρόβσκις πρόσθεσε ότι τα περιθώρια δράσης των υπευθύνων χάραξης πολιτικής είναι πλέον «πιο περιορισμένα», αφήνοντας ελάχιστο χώρο για μια ευρείας κλίμακας δημοσιονομική παρέμβαση όπως εκείνη που εφαρμόστηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού.
«Θεωρούμε σημαντικό τα μέτρα στήριξης που λαμβάνουμε να είναι προσωρινά και στοχευμένα και όχι μέτρα που στην πραγματικότητα διατηρούν υψηλή τη ζήτηση για ορυκτά καύσιμα», πρόσθεσε.
Στρατηγικοί αναλυτές έχουν προειδοποιήσει ότι τα παγκόσμια αποθέματα πετρελαίου μειώνονται ραγδαία και ενδέχεται να μην ανακάμψουν πριν από τον Δεκέμβριο του 2027, ενώ ελλείψεις μπορεί να εμφανιστούν στην Ευρώπη έως το τέλος αυτού του μήνα.
Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας, στη νεότερη μηνιαία έκθεσή του, προειδοποίησε ότι τα παγκόσμια αποθέματα πετρελαίου εξαντλούνται με ρυθμό-ρεκόρ. «Τα αποθέματα ασφαλείας που μειώνονται ταχύτατα, εν μέσω συνεχιζόμενων διαταραχών, ενδέχεται να προμηνύουν νέες εκτινάξεις τιμών στο μέλλον», ανέφερε ο οργανισμός.
Ο Ντομπρόβσκις χαρακτήρισε την αποδέσμευση των στρατηγικών αποθεμάτων πετρελαίου της ΕΕ ως μια διαδικασία που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη, επισημαίνοντας παράλληλα ότι υπάρχουν ανησυχίες για πιθανές ελλείψεις σε ορισμένους τομείς, όπως τα προηγμένα καύσιμα.
«Όσο περισσότερο παρατείνεται η σύγκρουση, τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος εμφάνισης προβλημάτων στην εφοδιαστική αλυσίδα, κάτι που ενισχύει το μήνυμά μας ότι η πολιτική απάντηση δεν θα πρέπει να αυξάνει τη ζήτηση για ορυκτά καύσιμα», δήλωσε.

Διαβάστε περισσότερα

Διαβάστε επίσης...