Η Ελληνική Αριστερή Συμπαράταξη (ΕΛ.Α.Σ) σχετικά με την προγραμματισμένη εκδήλωση του Ηλία Κασιδιάρη στη Θεσσαλονίκη ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου, έκανε σφοδρή επίθεση τόσο προς την κυβέρνηση όσο και προς την Ελληνική Αστυνομία για τη στάση ανοχής απέναντι σε φασιστικές προκλήσεις, αλλά και για την περιστολή των δημοκρατικών δικαιωμάτων.
Το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα στηλιτεύει την παρουσία του καταδικασμένου στελέχους της Χρυσής Αυγής, χαρακτηρίζοντάς την ως ευθεία πρόκληση απέναντι στην ιστορική μνήμη και σε όσους θυσιάστηκαν στον αγώνα κατά του φασισμού και του ναζισμού. Παράλληλα, η ανακοίνωση ξεκαθαρίζει ότι η εθνική επέτειος ανήκει αποκλειστικά στον λαό, στους μαχητές του μετώπου και στην Εθνική Αντίσταση, και κανείς δεν νομιμοποιείται να τη μετατρέπει σε όχημα εξωραϊσμού της ναζιστικής ιδεολογίας, κρυπτόμενος πίσω από το πρόσχημα του πατριωτισμού.
Παράλληλα, η ΕΛ.Α.Σ στρέφει τα βέλη της κατά της κυβέρνησης για τη διαχείριση της ημέρας, ασκώντας σκληρή κριτική στη στάση της αστυνομίας. Το κόμμα καταγγέλλει ανοιχτά ότι η οριζόντια απαγόρευση των δημόσιων συναθροίσεων υπονομεύει ευθέως το δικαίωμα στην ειρηνική διαμαρτυρία. Παράλληλα, υπενθυμίζει στην Πολιτεία πως οφείλει να μεριμνά τόσο για την ασφάλεια των πολιτών όσο και για την ανεμπόδιστη άσκηση των δημοκρατικών τους δικαιωμάτων. Την ίδια στιγμή, εκφράζει την έντονη δυσαρέσκειά της για το προληπτικό κλείσιμο σταθμών του Μετρό Θεσσαλονίκης από τις 11:00 το πρωί, χαρακτηρίζοντάς το ως μέτρο που προκαλεί αναστάτωση και οργή στο κοινό.
Η ανακοίνωση ολοκληρώνεται με ένα σαφές πολιτικό μήνυμα, σημειώνοντας πως ο πραγματικός πατριωτισμός αποκτά νόημα μόνο μέσα από την ελευθερία, τη δημοκρατία, την αλληλεγγύη και τον σεβασμό στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια, για να καταλήξει με το σύνθημα: «Καμία ανοχή στον φασισμό. Καμία λήθη για τα εγκλήματά του», καλώντας σε περιφρούρηση του διαχρονικού νοήματος του ιστορικού «Όχι».
Η ανακοίνωση της ΕΛ.Α.Σ:
Η 28η Οκτωβρίου είναι ημέρα αντίστασης στον φασισμό – Η Θεσσαλονίκη δεν ξεχνά
Η προγραμματισμένη εκδήλωση του Ηλία Κασιδιάρη στη Θεσσαλονίκη, ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου, αποτελεί πρόκληση απέναντι στην ιστορική μνήμη και στους ανθρώπους που αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν ενάντια στον φασισμό και τον ναζισμό.
Η σημερινή επέτειος ανήκει στον λαό που αντιστάθηκε, στους μαχητές του μετώπου, στην Εθνική Αντίσταση. Κανείς δεν δικαιούται να μετατρέπει την ημέρα αυτή σε βήμα εξωραϊσμού της ναζιστικής ιδεολογίας, με πρόσχημα την αγάπη για την πατρίδα.
Στη Θεσσαλονίκη, την πόλη που βίωσε τη ναζιστική κατοχή και τον αφανισμό της εβραϊκής της κοινότητας, η ευθύνη υπεράσπισης αυτής της μνήμης είναι ακόμη μεγαλύτερη. Η πόλη έχει κάθε λόγο να αντιταχθεί δημόσια στην κανονικοποίηση του φασισμού.
Η Ελληνική Αριστερή Συμπαράταξη καλεί τους δημοκρατικούς πολίτες, τα σωματεία, τους συλλόγους και τη νεολαία να εκφράσουν ειρηνικά και αποφασιστικά την αντίθεσή τους. Καλεί τη διοίκηση του ξενοδοχείου να αναλάβει την ευθύνη της και να μη διαθέσει τον χώρο για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης.
Η γενικευμένη απαγόρευση δημόσιων υπαίθριων συναθροίσεων πλήττει το δικαίωμα της ειρηνικής διαμαρτυρίας. Η Πολιτεία οφείλει να διασφαλίζει την ασφάλεια των πολιτών και την άσκηση των δημοκρατικών ελευθεριών. Το δε κλείσιμο σταθμών του Μετρό Θεσσαλονίκης από τις 11:00 με εντολή της αστυνομίας προκαλεί μεγάλη αγανάκτηση στους πολίτες.
Ο πατριωτισμός αποκτά περιεχόμενο μέσα από την ελευθερία, τη δημοκρατία, την αλληλεγγύη και τον σεβασμό στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Αυτές τις αξίες υπερασπιζόμαστε απέναντι στο μίσος, τον ρατσισμό και τη βία.
Τιμούμε το «Όχι» κρατώντας ζωντανό το περιεχόμενό του.
Καμία ανοχή στον φασισμό. Καμία λήθη για τα εγκλήματά του.
Διαβάστε περισσότερα
