Τελευταία νέα
Παράνομοι έρανοι μέσω ΜΚΟ: Η καταγγελία που ξετύλιξε το κουβάρι – Ο ιδρυτής στοιχημάτιζε εναντίον της ομάδας του Εκλογές στη Βουλγαρία: Μεγάλο προβάδισμα για την Ιλιάνα Γιότοβα, υποστηρίκτρια του διαλόγου με τη Ρωσία ΕΛ.Α.Σ.: 2 – 8 Νοεμβρίου: Επτά ημέρες, εννιά νομοί, 20 συναντήσεις ΔΕΗ: Απορρόφηση αυξήσεων στα «πράσινα» τιμολόγια, νέα προσφορά στα «μπλε» Ο Παναθηναϊκός «πάτησε» την ΑΕΚ με 2-0 και επέστρεψε στην κορυφή Ενδιάμεσες εκλογές: Ο Τραμπ πάει να μαζέψει τα αμάζευτα – Τα «φάουλ» της πρώτης διετίας και ο φόβος των Ρεπουμπλικανών Μυτιλήνη: Δύο συλλήψεις για πυροβολισμό με όπλο και τραυματισμό 39χρονου ΜΚΟ-Απάτη: Προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν οικονομικά ακόμα και τον έρανο του μικρού Παναγιώτη-Ραφαήλ Άννα Παπαδοπούλου: «Πόσες νομοθετικές χάρες για τραπεζίτες και funds θα κάνει αυτή η κυβέρνηση;» Το «τελειο χαος» προ των πυλων- Σκηνικό αποκάλυψης πριν τις κάλπες στις ΗΠΑ: Άδεια ράφια, πόλεμος και χάος Η ΕΛ.Α.Σ. σε διαρκή δημόσιο διάλογο με τους πολίτες: Συζητήσεις – εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα Παλλήνη: Συνελήφθη 27χρονος ύστερα από καταδίωξη – Οδηγούσε με 150 χλμ./ώρα υπό την επήρεια αλκοόλ
Efsyn.gr

Ενδιάμεσες εκλογές: Ο Τραμπ πάει να μαζέψει τα αμάζευτα – Τα «φάουλ» της πρώτης διετίας και ο φόβος των Ρεπουμπλικανών

Για τον Ντόναλντ Τραμπ, οι ενδιάμεσες εκλογές αυτής της εβδομάδας στις ΗΠΑ αφορούν τον ίδιο. Για τους Ρεπουμπλικάνους, ο κίνδυνος είναι ότι οι ψηφοφόροι θα συμφωνήσουν με αυτή την οπτική, σημειώνει σε ανάλυσή του το Associated Press.
Οι ενδιάμεσες εκλογές σχεδόν πάντα λειτουργούν ως δημοψήφισμα για το κόμμα του προέδρου και συνήθως φέρνουν απώλειες. Αλλά οι αποφάσεις του Τραμπ να επιβάλει δασμούς, να ξεκινήσει πόλεμο και να επιβλέψει πολυτελείς ανακαινίσεις στην Ουάσιγκτον – σε μεγάλο βαθμό χωρίς διαβούλευση με το Κογκρέσο – έχουν δυσκολέψει τους Ρεπουμπλικάνους να διαχειριστούν αυτές τις ιστορικές αντιξοότητες.
Υπάρχει άμεση σύνδεση μεταξύ των ενεργειών του Τραμπ και των αυξημένων τιμών της βενζίνης, των ακριβότερων προϊόντων στα σούπερ μάρκετ και του επίμονα υψηλού πληθωρισμού.
Οι Ρεπουμπλικάνοι δεν μπορούν να ρίξουν το φταίξιμο σε προηγούμενες κυβερνήσεις, όταν ο ίδιος ο Τραμπ είναι τόσο ξεκάθαρα υπεύθυνος για όλα αυτά. Επίσης, δεν μπορούν εύκολα να αποστασιοποιηθούν από έναν αντιδημοφιλή πρόεδρο που απαιτεί αφοσίωση και λέει συστηματικά στους ψηφοφόρους ότι η οικονομία είναι μια χαρά.
Στον δρόμο προς τις εκλογές της ερχόμενης Τρίτης, ο Τραμπ έχει περιπλέξει αρκετές φορές την προσπάθεια για προστασία των Ρεπουμπλικανικών πλειοψηφιών στο Κογκρέσο.
Ο πόλεμος στο Ιράν «καθιστά όλο και πιο δύσκολο για τους Ρεπουμπλικάνους να διατηρήσουν τη Βουλή και τη Γερουσία», δήλωσε σε μια συζήτηση ο βουλευτής Ντέρικ Βαν Όρντεν από το Ουισκόνσιν, ένας από τους πιο ευάλωτους Ρεπουμπλικάνους της Βουλής.
Κινήσεις της τελευταίας στιγμής
Οι καθυστερημένες κινήσεις του Τραμπ, ωστόσο, για την ενίσχυση του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος μπορεί να μην είναι αρκετές, σημειώνει το AP.
Οι Ρεπουμπλικάνοι είχαν ένα σαφές πλεονέκτημα: τα χρήματα.
Οι πολιτικές ομάδες του Τραμπ δαπάνησαν σχεδόν 277 εκατομμύρια δολάρια για να ενισχύσουν τους Ρεπουμπλικάνους από τον Σεπτέμβριο, ένα αξιοσημείωτο ποσό που θέτει τη φετινή εκλογική αναμέτρηση σε τροχιά να είναι η πιο δαπανηρή που έχει γίνει ποτέ.
Αλλά αυτό μπορεί και πάλι να μην είναι αρκετό για να κερδίσει το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα.
Οι δασμοί που επέβαλε ο Τραμπ στις εισαγωγές διατάραξαν την αγροτική οικονομία και πυροδότησαν εμπορικό πόλεμο με τον Καναδά, αναγκάζοντας τους Ρεπουμπλικάνους να μπουν σε θέση άμυνας στις εκλογικές αναμετρήσεις για τη Γερουσία – από την Αϊόβα, το Μίσιγκαν και το Κάνσας, μέχρι τη Νεμπράσκα, το Οχάιο και το Μέιν.
Ο πόλεμος στο Ιράν, για τον οποίο ο Τραμπ είχε δηλώσει ότι θα τελείωνε μέσα σε λίγες εβδομάδες, συνεχίζεται οκτώ μήνες αργότερα χωρίς σαφή στρατηγική για τον τερματισμό του – γεγονός που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τη δέσμευσή του να μην εμπλακεί σε συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή.
«Οι ενέργειες αυτής της κυβέρνησης ευθύνονται άμεσα για την αύξηση του κόστους ζωής», δήλωσε στο Οχάιο ο πρώην Δημοκρατικός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα.
Επιπλέον, όπως τονίζει το AP, ο Τραμπ έχει δείξει ελάχιστη συμπόνια για τους Αμερικανούς που παλεύουν με το αυξανόμενο κόστος. Έχει χαρακτηρίσει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι πολίτες ως «απάτη» (hoax), ενώ σε συγκέντρωση στη Τζόρτζια δήλωσε ότι «δεν δίνει δεκάρα» για την κριτική σχετικά με τις τιμές των καυσίμων – την ίδια στιγμή που πανηγύριζε για τα κέρδη των αμερικανικών εταιρειών πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Παράλληλα, ο ίδιος έγινε πολύ πλουσιότερος, αποκομίζοντας 1,2 δισεκατομμύρια δολάρια από επιχειρήσεις που σχετίζονται με τα κρυπτονομίσματα, την ώρα που οι περισσότεροι επενδυτές έχασαν χρήματα.
Συμμετέχοντας πρόσφατα σε προεκλογικές δράσεις με Δημοκρατικούς υποψηφίους σε αμφίρροπες αναμετρήσεις για τη Βουλή των Αντιπροσώπων στη Βιρτζίνια, ο πρώην Υπουργός Μεταφορών Πιτ Μπούτιτζετζ υποστήριξε ότι «η διαφθορά που έχουμε δει συνδέεται άμεσα με τις οικονομικές δυσκολίες που βιώνει ο κόσμος».
«Δεν μπορείς να διαχωρίσεις αυτά τα ζητήματα», δήλωσε ο Μπούτιτζετζ, ο οποίος θεωρείται πιθανός υποψήφιος για την προεδρία το 2028.
Ορισμένοι ψηφοφόροι εκφράζουν επίσης τη δυσαρέσκειά τους για τις προτεραιότητες του Τραμπ, συμπεριλαμβανομένων των πολυδάπανων παρεμβάσεών του στην Ουάσιγκτον.
Μια αίθουσα εκδηλώσεων – την οποία ο Πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου, Τζον Ρόμπερτς, χαρακτήρισε «πιθανότατα παράνομη» – ανεγείρεται στον χώρο του Λευκού Οίκου, ενώ η ρεπουμπλικανική κυβέρνηση αφήνει να εννοηθεί ότι εντός της εβδομάδας ενδέχεται να ξεκινήσουν οι εργασίες για την κατασκευή μιας θριαμβευτικής αψίδας κοντά στο Εθνικό Κοιμητήριο του Άρλινγκτον.
Ο Τραμπ έχει δηλώσει ότι θα αγνοήσει την απόφαση ομοσπονδιακού δικαστή και θα προχωρήσει, αργότερα αυτόν τον μήνα, στα σχέδιά του για το κλείσιμο ενός πάρκου κατά μήκος του ποταμού Ποτόμακ – ενός χώρου που αποτελούσε επί χρόνια σημείο αναφοράς για οικογενειακά πικνίκ, βόλτες με ποδήλατο και γκολφ – προκειμένου να δημιουργηθεί στη θέση του ένα γήπεδο γκολφ «παγκόσμιας κλάσης».
Οι ενδιάμεσες εκλογές ως πρόκληση για το κόμμα του προέδρου
Ιστορικά, οι ενδιάμεσες εκλογές αποτελούν πρόκληση για το κόμμα του προέδρου, τονίζει στην ανάλυσή του το AP.
Κατά τις τελευταίες ενδιάμεσες εκλογές της προεδρίας Τραμπ, το 2018, οι Δημοκρατικοί κέρδισαν 40 έδρες στη Βουλή των Αντιπροσώπων, ενώ το 2006, κατά τη διάρκεια της δεύτερης θητείας του Ρεπουμπλικανού Τζορτζ Μπους του νεότερου, κέρδισαν 31 έδρες. Αντίστοιχα, οι Ρεπουμπλικανοί κέρδισαν 63 έδρες το 2010, επί προεδρίας Ομπάμα, αλλά το 2022, επί προεδρίας του Δημοκρατικού Τζο Μπάιντεν, κατάφεραν να κερδίσουν λιγότερες από 10 έδρες.
Η αναθεώρηση των εκλογικών περιφερειών έχει μειώσει τον αριθμό των πραγματικά αμφίρροπων περιφερειών για τη Βουλή. Ωστόσο, ο Τραμπ έχει δυσχεράνει περαιτέρω τη θέση των Ρεπουμπλικάνων, παρεμβαίνοντας σε διάφορες εκλογικές αναμετρήσεις για τη Γερουσία με τρόπους που ενδέχεται, τελικά, να οδηγήσουν στην απώλεια της πλειοψηφίας τους.
Στο Τέξας, ο απερχόμενος Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Τζον Κόρνιν προειδοποίησε ότι η επιλογή του Τραμπ στις φετινές προκριματικές εκλογές – ο Γενικός Εισαγγελέας της πολιτείας, Κεν Πάξτον – είναι αδύναμος υποψήφιος απέναντι στον Δημοκρατικό Τζέιμς Ταλαρίκο.
«Ακόμη και σε πολιτείες όπως το Τέξας, που είναι έντονα “κόκκινες” [υπέρ των Ρεπουμπλικανών], έχουμε υποψηφίους με αδυναμίες, οι οποίοι πιστεύω ότι θα δυσκολευτούν πολύ», δήλωσε ο Κόρνιν σε σύντομη συνέντευξή του.
Χαμηλά τα ποσοστά αποδοχής του Τραμπ
Περίπου το ένα τρίτο των ενηλίκων στις ΗΠΑ εγκρίνει τον τρόπο με τον οποίο ο Τραμπ διαχειρίζεται την προεδρία, σύμφωνα με το κέντρο ερευνών The Associated Press-NORC Center for Public Affairs Research.
Το ποσοστό αυτό είναι χαμηλότερο από την αποδοχή που κατέγραφε ο Μπάιντεν σε δημοσκοπήσεις του AP-NORC λίγο πριν από τις ενδιάμεσες εκλογές, καθώς και από τα ποσοστά αποδοχής του Τραμπ κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας του, η οποία κυμαινόταν γύρω στο 40% λίγο πριν από τις αντίστοιχες ενδιάμεσες εκλογές.
Όταν τα ποσοστά αποδοχής τους υποχωρούσαν, προηγούμενοι πρόεδροι, όπως ο Μπους και ο Ομπάμα, άφηναν περιθώρια στα στελέχη του κόμματός τους να κρατήσουν ορισμένες αποστάσεις. Ο Τραμπ, σε γενικές γραμμές, δεν παρέχει τέτοια περιθώρια, αναγκάζοντας τους υποψηφίους να προβαίνουν σε πιο διακριτικές κινήσεις, όπως η αφαίρεση αναφορών στον πρόεδρο από τους ιστοτόπους τους.
Οι Δημοκρατικοί διατηρούν την πίεση, δαπανώντας εκατοντάδες εκατομμύρια σε διαφημίσεις που συνδέουν τους Ρεπουμπλικανούς με τον Τραμπ. Μια διαφήμιση των Δημοκρατικών στο Μίσιγκαν, για παράδειγμα, χαρακτήριζε τον Ρεπουμπλικανό Μάικ Ρότζερς – πρώην μέλος του Κογκρέσου – ως κάποιον που είναι «απόλυτα ταυτισμένος με τον πόλεμο και απόλυτα ταυτισμένος με τον Τραμπ».
Κίνδυνοι και για τους Δημοκρατικούς
Παρά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, υπάρχουν κίνδυνοι και για τους Δημοκρατικούς. Καθώς ορισμένα στελέχη του κόμματος τρέφουν ιδιαίτερα αισιόδοξες προσδοκίες, διατυπώνονται προειδοποιήσεις κατά του υπερβολικού ενθουσιασμού.
«Ο θυμός κατά του Τραμπ είναι ένα συναίσθημα που σταδιακά θα εξασθενεί», δήλωσε σε συνέντευξή του ο Κυβερνήτης του Μέριλαντ, Γουές Μουρ. «Πρέπει να φέρουμε απτά αποτελέσματα».
Η Γερουσιαστής Ελίσα Σλότκιν (Δημοκρατική από το Μίσιγκαν) ταξίδεψε πρόσφατα στην Ουγγαρία για να μελετήσει πώς οι ψηφοφόροι απέρριψαν τον Πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν και τις αυταρχικές πολιτικές του. Σε ομιλία της, αναφέρθηκε σε ένα «κρίσιμο σημείο καμπής», στο οποίο «οι πολίτες θα πάψουν να δέχονται αυτά το επίπεδα διαφθοράς».
Όταν ερωτήθηκε σε συνέντευξή της αν οι ΗΠΑ πλησιάζουν σε ένα τέτοιο «σημείο καμπής», απάντησε ότι «αυτό είναι το ερώτημα του ενός εκατομμυρίου», επισημαίνοντας παράλληλα ότι οι ψηφοφόροι δεν «ερωτεύονται τους Δημοκρατικούς».
«Οι ενδιάμεσες εκλογές αποτελούν σχεδόν πάντα ένα μήνυμα και μια αντίδραση απέναντι στο κόμμα που βρίσκεται στην εξουσία», ανέφερε. «Οι ενέργειές μας – από την 1η Ιανουαρίου και μετά, εφόσον καταφέρουμε να κερδίσουμε την πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων – θα αποτελέσουν το κριτήριο βάσει του οποίου οι αναποφάσιστοι ψηφοφόροι θα κρίνουν αν έκαναν τη σωστή επιλογή».

Διαβάστε περισσότερα

Διαβάστε επίσης...