Τελευταία νέα
Σκάνδαλο στο μπάσκετ: Στην Ευελπίδων οι έξι συλληφθέντες για την υπόθεση των στημένων αγώνων [βίντεο] ΕΛ.Α.Σ: Τουρισμός χωρίς παραπλανητικές αγγελίες και αθέμιτο ανταγωνισμό Καραχάλιος για Καρυστιανού μετά την πτώση στις δημοσκοπήσεις: «Καμιά ελπίδα για την ΕΛΠΙΔΑ πλέον» Το τραγούδι της ημέρας: Δεν μιλάω για σένα Μιχάλης Χρυσοχοΐδης: Κάποιοι προσπάθησαν να δημιουργήσουν κλίμα ότι η Ελλάδα θα γίνει Γαλλία – Ξεκάθαρα εγκληματική περίπτωση η έκρηξη στον Κολωνό Ανανεωμένη η πλατεία Κλαυθμώνος: Φυτεύτηκαν 2.000 νέα φυτά και εγκαταστάθηκαν 1.100 τ.μ. γκαζόν [εικόνες] Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το τουρκολιβυκό μνημόνιο: Χωρίς ξεκάθαρη θέση, ζητά διμερείς διαπραγματεύσεις Δήμος Θεσσαλονίκης: Σκληραίνει η αντιπολίτευση με την επάνοδο Κουράκη Παραλήρημα Άδωνι: «Θα μου κάνει εμένα μαθήματα ο Τσίπρας των μολότοφ;» Άδωνις Γεωργιάδης: Δεν θα μου κάνει μαθήματα εμένα ο Τσίπρας των μολότοφ – Δεν έγινε κάτι συγκλονιστικό από πλευράς Λαζαρίδη Πιερρακάκης: Μόλις πέντε χώρες της ΕΕ έχουν πλεονάσματα – Σημαντικά μηνύματα για αγορές και Γαλλία Κατατέθηκε τροπολογία από το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ για την πρόσβαση ανηλίκων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης
Efsyn.gr

Ζαχαράκη για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια: Τα τρία ιδρύματα θα επανακτήσουν τις άδειες μέχρι την επόμενη εβδομάδα

Στη σημασία της επίσπευσης των διαδικασιών στελέχωσης των σχολείων εν όψει της έναρξης της σχολικής χρονιάς, ώστε νεοδιόριστοι μόνιμοι και αναπληρωτές εκπαιδευτικοί να έχουν αναλάβει υπηρεσία πριν από το «πρώτο κουδούνι», αναφέρθηκε η υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Σοφία Ζαχαράκη, νωρίτερα σήμερα, Τρίτη.
Πιο συγκεκριμένα, μιλώντας στην τηλεόραση του ΟPEN, η κ. Ζαχαράκη ανέφερε ότι την 1η Σεπτεμβρίου 2026 θα πραγματοποιηθεί η πρώτη φάση πρόσληψης 30.000 αναπληρωτών εκπαιδευτικών, ενώ σημείωσε ότι οι φετινοί διορισμοί ήδη πραγματοποιήθηκαν, μέσα στον Αύγουστο.
«Προσπαθούμε να επισπεύσουμε τις διαδικασίες, έστω και λίγες ημέρες νωρίτερα», σημείωσε και πρόσθεσε ότι γίνεται προσπάθεια βελτίωσης των διαδικασιών και των συνθηκών στέγασης. «Δεν είναι μια δουλειά ούτε εξαγγελιών, ούτε βαρύγδουπων δηλώσεων. Χρειάζεται μια διοικητική εργασία που ξεκινάει από τον Οκτώβριο της προηγούμενης χρονιάς για να καταλήξουμε αυτή τη στιγμή να “τρέξουμε” τις προσλήψεις», είπε.
Η κ. Ζαχαράκη, μάλιστα, αναφέρθηκε στις συνέργειες του υπουργείου Παιδείας με το υπουργείο Εσωτερικών, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας για την εξεύρεση λύσεων στέγασης, όπως στην περίπτωση του Δήμου Αγίου Βασιλείου Ρεθύμνης και του Δήμου Ιθάκης, καθώς επίσης και με το υπουργείο Οικονομικών, για την επιστροφή ενοικίων.
Μέσα στην εβδομάδα η επανάκτηση άδειας για δύο ιδιωτικά πανεπιστήμια
Όσον αφορά στις εξελίξεις μετά την απόφαση του ΣτΕ για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, η κ. Ζαχαράκη ανέφερε ότι ο νόμος για τα μη κρατικά «έχει πλήρως τη συνταγματική αναγνώριση» και ότι οι δύο εκ των τριών αποφάσεων «είχαν να κάνουν με εντελώς τεχνικά ζητήματα, τα οποία αυτή τη στιγμή θεραπεύονται», όπως κάποιες διαβεβαιώσεις για τα όσα αφορούν το κτηριολογικό.
«Μέσα στην εβδομάδα, θα έχουν επανακτήσει, μετά από τη σύμφωνη γνώμη προφανώς του EΟΠΠΕΠ, τις άδειες τους δύο πανεπιστήμια και το Keele και το York», είπε χαρακτηριστικά η κ. Ζαχαράκη και σημείωσε ότι στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, μετά από τη συνεδρίαση και της EΘΑΑΕ και αφού έχει θεραπευθεί και το ζήτημα της σύνθεσης της Επιτροπής, θα επανακτήσει την άδεια και τρίτο πανεπιστήμιο.
Επιπλέον, η υπουργός ανέφερε ότι το πιο ουσιαστικό που προκύπτει από το τρίτο σκέλος της απόφασης του ΣτΕ αφορά την κανονιστική πράξη, δηλαδή τα ποιοτικά και προσωπικά κριτήρια που ελέγχει η ΕΘΑΑΕ. «Αυτή τη στιγμή, εμπλουτίζεται ως κανονιστική (σ.σ. πράξη) και πάνω σε αυτή την κανονιστική, θα επαναξιολογηθούν τα προγράμματα, τα οποία ανέδειξαν οι αποφάσεις του ΣτΕ. Στην ουσία τι σημαίνει αυτό; Ότι επαναξιολογούνται τα προγράμματα και κανονικά τα παιδιά μπορούν να κάνουν τις εγγραφές τους, μόλις ανακοινωθεί ότι έχουν επαναξιολογηθεί τα προγράμματα και στα τρία πανεπιστήμια», είπε χαρακτηριστικά.
Τέλος, για την πορεία του Εθνικού Διαλόγου για το νέο λύκειο, η κ. Ζαχαράκη ανέφερε ότι το αποτέλεσμα δεν μπορεί να προκαταληφθεί, καθώς πέραν των συνεδριάσεων της Ανεξάρτητης Εθνικής Επιτροπής, θα αρχίσει το επόμενο διάστημα διαβούλευση με γονείς, παιδιά και εκπαιδευτικούς.

Διαβάστε περισσότερα

Διαβάστε επίσης...