Τελευταία νέα
Βραβεία Emmy 2026: Ανακοινώθηκαν οι υποψηφιότητες – Οι μεγάλες εκπλήξεις και οι ηχηρές απουσίες Υπόθεση βιασμού στο ΑΤ Ομόνοιας: Ο εισαγγελέας «είδε» ευθύνη στο 19χρονο θύμα ΠΑΣΟΚ: Προτάσεις – ανάσα για τους συνταξιούχους Press Point: Στο περιθώριο η Ελλάδα λόγω Μητσοτάκη Στην Κοζάνη σήμερα το τελευταίο αντίο στη Βάγια Νέστορα – Με ασθενοφόρο στην κηδεία η κόρη της Αφροδίτη Γιατί ο Μακρόν φορούσε γυαλιά καθ’ όλη τη διάρκεια της συνόδου του ΝΑΤΟ [εικόνες – βίντεο] Παγκόσμιο debate: Ευνοείται ή όχι η Αργεντινή στο Μουντιάλ; Νέα άνοδος στις τιμές του πετρελαίου μετά την κλιμάκωση ΗΠΑ – Ιράν: Τα 80 δολάρια άγγιξε το μπρεντ Το Μαξίμου στήνει επιχείρηση για… μεγαλύτερη αποχή στις εκλογές ΣΥΡΙΖΑ: Σκληρό μπρα ντε φερ για τα μάτια του Τσίπρα λίγο πριν την κρίσιμη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής Βενεζουέλα: Στους 3.811 οι νεκροί από τον διπλό σεισμό – Εκκληση του ΟΗΕ για δωρεές 300 εκατ. δολαρίων Αποστάσεις στη ΝΔ από τις καταγγελίες Γεωργιάδη κατά Τσίπρα
Newsit.gr

Η αλλαγή στάσης του Ντόναλντ Τραμπ για την προμήθεια F-35 στην Τουρκία: Οι δύο νόμοι των ΗΠΑ που «μπλοκάρουν» τις βλέψεις Ερντογάν

Απολογισμό της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, σε σχέση με τα ελληνικά συμφέροντα, κάνει η Αθήνα. Μια Σύνοδος που ξεκίνησε με τις υποσχέσεις του Ντόναλντ Τραμπ προς τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι οι ΗΠΑ θα άρουν τις κυρώσεις CAATSA, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την απόκτηση των αμερικανικών μαχητικών F-35, για να λήξει χθες, με τη νέα δήλωση του προέδρου των ΗΠΑ ότι τελικά «πρέπει να αποφασίσουμε σε ποιους θα τα διαθέσουμε».
«Το αν τελικά θα προχωρήσουμε σε αυτό, δεν το έχω αποφασίσει ακόμη οριστικά» τόνισε ο Ντόναλντ Τραμπ, λίγο πριν αναχωρήσει από την Τουρκία παρά τις υποσχέσεις που έδωσε νωρίτερα στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Αλλαγή «πλεύσης» μέσα σε ένα 24ωρο
Διπλωματικές πηγές στην Αθήνα εκτιμούσαν ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ δέχτηκε επίμονες εισηγήσεις από ανθρώπους της απολύτου εμπιστοσύνη του, να κάνει διορθωτικές δηλώσεις. Πέρα από το αν η προμήθεια της Τουρκίας με F-35 ευθυγραμμίζεται ή όχι, με τους ευρύτερους στρατηγικούς στόχους των Ηνωμένων Πολιτειών, όπως τόνιζαν οι ίδιες πηγές, υπάρχει και το «αγκάθι» του Αμερικανικoύ Κογκρέσο, και ενώ ήδη «επαναστάτησαν» ακόμη και Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές, του «στρατοπέδου Τραμπ».
Οι δύο νόμοι – «ασπίδα»
Όπως τόνιζαν δε, οι ίδιες πηγές, ακόμη και αν ο Αμερικανός πρόεδρος έβρισκε έναν τρόπο να αρθεί ο ομοσπονδιακός νόμος των ΗΠΑ, ο CAATSA (Νόμος για την Αντιμετώπιση των Αντιπάλων της Αμερικής μέσω Κυρώσεων») που βρίσκεται εν ισχύ για την Τουρκία λόγω της προμήθειας και κατοχής του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S400, πάλι ο «δρόμος» έχει εμπόδια.
Όπως εξηγεί στο newsit.gr ο καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής, και βουλευτής της ΝΔ, Άγγελος Συρίγος, υπάρχει ένας ακόμη νόμος – «ασπίδα» για την Ελλάδα.
Είναι ο νόμος που προβλέπει ότι για να μπορέσει η Τουρκία να μπει στο πρόγραμμα των F-35 θα πρέπει να υπάρξει μια κοινή επιστολή των υπουργείων ‘Άμυνας και Εξωτερικών των ΗΠΑ προς το Αμερικανικό Κογκρέσο, με την οποία θα διαβεβαιώνουν – μετά και αποστολή – αυτοψία ειδικών Αμερικανών εμπειρογνωμόνων στην Τουρκία – ότι πλέον δεν κατέχει τους S400 ή και άλλα ρωσικά συστήματα, και ότι δεν πρόκειται να επιστρέψουν στο έδαφος της.
«Για να τους απομακρύνουν από την Τουρκία, πρέπει να υπάρχει η σύμφωνη γνώμη του πωλητή (δηλαδή της Ρωσίας) ως προς το ποιος θα είναι ο επόμενος αγοραστής. Η Ρωσία που έχει πρόβλημα με το ΝΑΤΟ, γιατί να διευκολύνει μία χώρα του ΝΑΤΟ;» ρωτά με νόημα ο κ. Συρίγος.
Το μήνυμα Μητσοτάκη στον πρόεδρο των ΗΠΑ
Χθες το πρωί, πριν ακόμη από την έναρξη της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, είχε προηγηθεί η δήλωση – μήνυμα του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, προς τη Συμμαχία – με κύριο όμως αποδέκτη τον πρόεδρο των ΗΠΑ – ότι θα πρέπει να λαμβάνει υπόψιν ότι η Τουρκία απειλεί με πόλεμο την Ελλάδα.
«Τη στιγμή που η χώρα μου αντιμετωπίζει casus belli από την Τουρκία σε περίπτωση που ασκήσουμε το έννομο δικαίωμά μας να επεκτείνουμε τα χωρικά μας ύδατα, πιστεύω ότι πρέπει να είναι σαφές ότι πρέπει να ληφθούν υπόψη οι ευαισθησίες όλων των μελών του NATO» δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αποφεύγοντας να σχολιάσει τις αρχικές δηλώσεις του προέδρου Tραμπ για το ενδεχόμενο να «ξεπαγώσει» η πώληση των τεχνολογικά προηγμένων αμερικανικών μαχητικών F-35 στην Τουρκία.
To άρθρο Η αλλαγή στάσης του Ντόναλντ Τραμπ για την προμήθεια F-35 στην Τουρκία: Οι δύο νόμοι των ΗΠΑ που «μπλοκάρουν» τις βλέψεις Ερντογάν δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Διαβάστε περισσότερα

Διαβάστε επίσης...