Τελευταία νέα
Μ. Κρανίδης στο “Π”: Το «βαθύ κράτος» ζει και βασιλεύει στα ακίνητα και στην κοινωνία Κρήτη: Νεκρή βρέθηκε στο αυτοκίνητό της η δημοσιογράφος Μαρία Αντωνογιαννάκη Τουρκία: Αυτό είναι το πρόγραμμα της Συνόδου του ΝΑΤΟ – Στις 8 Ιουλίου η συνεδρίαση των ηγετών Περίπου 100 αγροτοδασικές πυρκαγιές το τελευταίο 48ωρο – Πολύ υψηλός κίνδυνος και τη Δευτέρα Εθνική Μπάσκετ: Δεν στάθηκε στό ύψος των περιστάσεων – Ήττα με 71-56 από την Πορτογαλία ΕΛ.Α.Σ: Η πυρκαγιά στο Ωραιόκαστρο αναδεικνύει την ανάγκη για σύγχρονη Πολιτική Προστασία με σχεδιασμό βάσει κινδύνου Κόντρα Γεωργιάδη – Ρόκκου για το κράνος: «Σε εμένα αυτά, να ξέρετε κύριε υπουργέ, δεν περνάνε» Αύριο στη Θεσσαλονίκη ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης Κώστας Κατσαφάδος KKE σχετικά με τη φωτιά στο Ωραιόκαστρο: Αποκαλύψεις για την «κοστολογημένη» πολιτική κυβέρνησης και αντιπολίτευσης Ρώσοι φαρσέρ για Ντόκο: «Στείλαμε απλά ένα mail, δεν είμαστε πράκτορες» ΚΚΕ: Να καταργηθεί η ΚΥΑ για το άσυλο και το Μητρώο Δικηγόρων Νομικής Καθοδήγησης Live η εισήγηση Κωνσταντοπούλου στο 1ο Φεστιβάλ Πλεύσης Ελευθερίας
Moneypress.gr

Η ανθεκτικότητα των Big Tech έσωσε την εβδομάδα στη Wall Street

Η Wall Street έκλεισε την εβδομάδα με μεικτά πρόσημα, καθώς οι επενδυτές επέλεξαν τη στάση αναμονής ενόψει των κρίσιμων διπλωματικών επαφών μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν στο Πακιστάν. Παρά την επιφυλακτικότητα της Παρασκευής, οι κυριότεροι χρηματιστηριακοί δείκτες πέτυχαν την καλύτερη εβδομαδιαία επίδοσή τους από τον περασμένο Νοέμβριο, κεφαλαιοποιώντας την εύθραυστη εκεχειρία που έβαλε «φρένο» στην πρόσφατη πολεμική κλιμάκωση.
Ειδικότερα, στη σημερινή συνεδρίαση, ο S&P 500 σημείωσε πτώση 0,11% στις 6.816,89 μονάδες και ο Dow Jones υποχώρησε κατά 0,56% ή 269 μονάδες στις 47.916,33 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq Composite κατάφερε να ενισχυθεί κατά 0,35% στις 22.902,89 μονάδες, αντλώντας ώθηση από το ράλι στον κλάδο των ημιαγωγών και τις ισχυρές επιδόσεις εταιρειών όπως η Nvidia και η Broadcom. Ο S&P 500 σημείωσε κέρδη άνω του 3% σε εβδομαδιαία βάση, πραγματοποιώντας την καλύτερη επίδοσή του από τον περασμένο Νοέμβριο. Ο Nasdaq κατέγραψε άνοδο άνω του 4%, σημειώνοντας επίσης την καλύτερη εβδομάδα του από τον Νοέμβριο. Ο Dow Jones ενισχύθηκε κατά περίπου 3% από την αρχή της εβδομάδας.
Η επενδυτική ψυχολογία επηρεάστηκε άμεσα από τη σκληρή ρητορική του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος κλιμάκωσε την πίεση προς την Τεχεράνη μέσω αναρτήσεων στο Truth Social. Ο Αμερικανός πρόεδρος κατηγόρησε την ιρανική ηγεσία για διεθνή εκβιασμό μέσω του ελέγχου των θαλάσσιων οδών και είπε ότι οι ΗΠΑ προετοιμάζουν στρατιωτική απάντηση σε περίπτωση αποτυχίας των ειρηνευτικών συνομιλιών.
Την ίδια στιγμή, οι τιμές του πετρελαίου παρουσίασαν έντονη μεταβλητότητα, με το αμερικανικό αργό (WTI) να υποχωρεί κάτω από τα 97 δολάρια το βαρέλι και το Brent να διαμορφώνεται κοντά στα 95 δολάρια, καθώς η αβεβαιότητα για την επαναλειτουργία των Στενών του Ορμούζ παραμένει το βασικό «αγκάθι» για την παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα.
Στο εσωτερικό μέτωπο, τα στοιχεία για τον πληθωρισμό του Μαρτίου προσέφεραν μεικτή εικόνα. Ο γενικός δείκτης τιμών καταναλωτή σημείωσε τη μεγαλύτερη μηνιαία άνοδο των τελευταίων τεσσάρων ετών, φτάνοντας το 3,3% σε ετήσια βάση, κυρίως λόγω της εκρηκτικής αύξησης 21,2% στις τιμές της βενζίνης. Ωστόσο, ο δομικός πληθωρισμός, που εξαιρεί τις τιμές τροφίμων και ενέργειας, αποδείχθηκε πιο συγκρατημένος από τις προβλέψεις και διαμορφώθηκε σε 2,6%.
Παρά τη σχετική αυτή ηρεμία στα δομικά μεγέθη, οι καταναλωτές εμφανίζονται ιδιαίτερα ανήσυχοι, με την έρευνα του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν να δείχνει ότι οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό του επόμενου έτους έχουν «εκτιναχθεί» στο 4,8%, ενώ η καταναλωτική εμπιστοσύνη κατέρρευσε σε ιστορικό χαμηλό.
Η γεωπολιτική αστάθεια συνεχίζει να περιπλέκει τις διαπραγματεύσεις, καθώς το Ιράν θέτει ως όρους για την ομαλοποίηση της κατάστασης την εκεχειρία στον Λίβανο και την αποδέσμευση περιουσιακών του στοιχείων. Οι συνεχιζόμενοι βομβαρδισμοί του Ισραήλ σε στόχους της Χεζμπολάχ, παρά τις δηλώσεις του Μπέντζαμιν Νετανιάχου για επιδίωξη διαλόγου με τη Βηρυτό, δημιουργούν ένα «εκρηκτικό» σκηνικό που κρατά τους επενδυτές σε εγρήγορση.
Η Mary Daly, πρόεδρος της Fed του Σαν Φρανσίσκο, υπογράμμισε ότι το ενεργειακό σοκ από τη σύγκρουση είναι πιθανό να καθυστερήσει την επιστροφή του πληθωρισμού στον στόχο του 2%, γεγονός που επηρεάζει τις αποδόσεις των ομολόγων και τις στρατηγικές των χαρτοφυλακίων.
Εν μέσω αυτού του ταραγμένου περιβάλλοντος, ο τεχνολογικός κλάδος παραμένει το στήριγμα της αγοράς. Η CoreWeave σημείωσε «άλμα» 12,8% μετά την ανακοίνωση πολυετούς συνεργασίας με την Anthropic, ενώ οι κατασκευαστές μικροτσίπ άγγιξαν ιστορικά υψηλά.
Η προσοχή πλέον στρέφεται στην ερχόμενη Δευτέρα, οπότε και ξεκινά η περίοδος ανακοίνωσης εταιρικών αποτελεσμάτων α’ τριμήνου 2026 από τους τραπεζικούς κολοσσούς, όπως η Goldman Sachs, η JPMorgan Chase και η Citigroup. Οι αναλυτές αναμένουν ισχυρά αποτελέσματα λόγω της αυξημένης συναλλακτικής δραστηριότητας που προκάλεσε η μεταβλητότητα των αγορών, ελπίζοντας ότι τα εταιρικά κέρδη θα προσφέρουν ένα πιο σταθερό έδαφος για τη συνέχεια του έτους.

Διαβάστε περισσότερα

Διαβάστε επίσης...