Τελευταία νέα
Κυβερνητικό αυτογκόλ με το Άρθρο 23: Τι προέβλεπε για funds και servicers η ρύθμιση – πρόκληση που μαζεύτηκε άρον άρον Μπακογιάννη: Ένταση για το “κλείστο βρε πουλάκι μου” Πλακιάς για την Ισπανία: Και εκεί έχει γερανούς στο σημείο του δυστυχήματος αλλά «άλλο τα σηκώνω, άλλο τα πετάω» Υπόθεση «Χωριάτικο»: Νέα προφυλάκιση η κόρη του λογιστή – Στους 10 οι προσωρινά κρατούμενοι για το κύκλωμα Μητσοτάκης για τουρκολιβυκό: Είναι σαν η Ελλάδα να υπογράψει συμφωνία οριοθέτησης με την Τυνησία, αγνοώντας εντελώς τη Λιβύη ή την Ιταλία Ολυμπιακός: Ο Άλεκ Πίτερς βραβεύτηκε και αποθεώθηκε στο ΣΕΦ [εικόνες – βίντεο] ΕΛ.Α.Σ: Η άμυνα της Ελλάδας δεν μπορεί να γίνεται αντικείμενο κομματικής προβολής Ντόρα Μπακογιάννη: «Κλείστο ρε πουλάκι μου» – Ένταση σε συζήτηση για το νοσοκομείο «Πράσινο» δράμα στην Κωνσταντινούπολη: Ηττήθηκε από την Εφές ο Παναθηναϊκός Πολωνία: Στο Συνταγματικό Δικαστήριο η αστυνομία – Για «απόπειρα πραξικοπήματος» κάνει λόγο η αντιπολίτευση ΕΛ.Α.Σ.: Η άμυνα της χώρας αποτελεί εθνική υπόθεση και όχι προεκλογικό εργαλείο Η Ελλάδα βγάζει τους χάρτες στο τραπέζι – Το τουρκολιβυκό μνημόνιο, τα νησιά και η… Τυνησία
Efsyn.gr

Ισπανία: Η κυβέρνηση Σάντσεθ θέλει να απαγορεύσει το κάπνισμα σε εξωτερικούς χώρους καταστημάτων και παραλίες

Η κυβέρνηση του Πέδρο Σάντσεθ στην Ισπανία ανακοίνωσε την Τρίτη πως θέλει να απαγορεύσει το κάπνισμα και το άτμισμα στους εξωτερικούς χώρους των καταστημάτων και τις παραλίες, στο πλαίσιο ενός νομοσχεδίου που θα πρέπει να υποβληθεί σε ψηφοφορία στο κοινοβούλιο, όπου δεν διαθέτει την πλειοψηφία.
Η απαγόρευση θα αφορά «στους εξωτερικούς χώρους στα ξενοδοχεία και την εστίαση» και κυρίως «στις στάσεις λεωφορείων, τις αποβάθρες, τις πανεπιστημιουπόλεις, τις αθλητικές εγκαταστάσεις, τις πισίνες, τις παραλίες», εξήγησε η υπουργός Υγείας Μόνικα Γκαρσία, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά το υπουργικό συμβούλιο.
Το νομοσχέδιο στοχεύει επίσης να απαγορεύσει τη χρήση καπνού από ανηλίκους, καθώς και κάθε διαφήμιση υπέρ του καπνού και των προϊόντων ατμίσματος, η πώληση των οποίων θα είναι πολύ περιορισμένη.
«Στοχεύουμε με αυτό τον νόμο να σηματοδοτήσουμε ένα πριν και ένα μετά στην προστασία της δημόσιας υγείας», επισήμανε η Μόνικα Γκαρσία, υπενθυμίζοντας πως το κάπνισμα προκαλεί «50.000 θανάτους τον χρόνο» στην Ισπανία και συνιστά έναν παράγοντα κινδύνου «στο 30% των καρκίνων».
Ο «ξεκάθαρος» στόχος της κυβέρνησης είναι να «προχωρήσει προς μια γενιά χωρίς καπνό» και να διασφαλίσει πως «σε κοινόχρηστους χώρους, το να αναπνέει κανείς καθαρό αέρα θα αποτελεί τον κανόνα», υπογράμμισε η υπουργός Υγείας.
Οι αντιστάσεις
Το νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί στο κοινοβούλιο για να συζητηθεί, χωρίς να υπάρχει, ωστόσο, η εγγύηση ότι θα εγκριθεί από τους βουλευτές, ελλείψει πλειοψηφίας από την κυβέρνηση.
Τα σχέδια της κυβέρνησης Σάντσεθ αναμένεται να βρεθούν μπροστά στην ισχυρή αντίσταση του ξενοδοχειακού κλάδου και του τομέα της εστίασης, πολύ σημαντικούς οικονομικούς παράγοντες σε μια χώρα που αποτελεί τον δεύτερο πιο αγαπημένο προορισμό παγκοσμίως, όπου τα γεύματα στους εξωτερικούς χώρους είναι πολύ δημοφιλή, ιδίως κατά τη διάρκεια των ολοένα και πιο θερμών καλοκαιριών.
Η Ισπανία συνεχίζει να μετρά ένα μεγάλο αριθμό καπνιστών, αν και ο αριθμός τους έχει καταγράψει μεγάλη μείωση. Περίπου το 26% του ενήλικου πληθυσμού στη χώρα καπνίζει σε καθημερινή βάση, σύμφωνα με την πιο πρόσφατη μελέτη των υγειονομικών αρχών επί του θέματος, που χρονολογείται από το 2024.
Ένας νόμος που τέθηκε σε ισχύ το 2011 προέβλεπε την απαγόρευση του καπνίσματος σε όλους τους κλειστούς δημόσιους χώρους, περιλαμβανομένων των μπαρ, των εστιατορίων, των καφετεριών, των νυχτερινών κέντρων και των καζίνο.

Διαβάστε περισσότερα

Διαβάστε επίσης...