Τελευταία νέα
Δούρου: Ο ΣΥΡΙΖΑ και στη φετινή σχολική χρονιά στέκεται στο πλευρό των εκπαιδευτικών, των μαθητών, των οικογενειών τους Κουτσούμπας από τη ΔΕΘ: «Η ενίσχυση του ΚΚΕ θα σηματοδοτήσει ένα βήμα μπροστά για τον λαό» ΕΛΑΣ: 15.000 κενά στα σχολεία και σοβαρές ανάγκες – Ώρα για ουσιαστική στήριξη της Παιδείας Ανδρουλάκης: Να ενισχύσουμε τη δημόσια παιδεία και να στηρίξουμε την οικογένεια Στο 34ο δημοτικό Θεσσαλονίκης για τον αγιασμό ο Νίκος Ανδρουλάκης – «Το μέλλον της πατρίδας είναι τα παιδιά μας» Και ΠΑΣΟΚ και κριντζ: «Ο Ανδρουλάκης είναι σαν το ζαχαρούχο γάλα, είναι πολύ γλυκός» Πρώτο κουδούνι στο δημοτικό σχολείο των φυλακών Τρικάλων ΕΚΠΑ: Νέο κυλικείο και ανακαινισμένοι χώροι στη Σχολή Θετικών Επιστημών – Ο στόχος για το 2030 «Εφυγε το πουλάκι μας»: Το συγκινητικό αντίο του Σωκράτη Μάλαμα στον Γιώργο Μαζωνάκη [βίντεο] Τα βιβλία που δεν τελειώσαμε Ο Μητσοτάκης στο 2ο Δημοτικό Άνω Λιοσίων για τον αγιασμό: «Και του χρόνου με περισσότερα ανακαινισμένα σχολεία» Άδειασμα μέσα από τη ΝΔ: «Έπαρση και αλαζονεία» καταγγέλλει ο Λαζαρίδης για το περιβάλλον Δένδια – Η κλήση και το μήνυμα που έμειναν αναπάντητα
Efsyn.gr

Ισπανία: Πάνω από ένα εκατ. οι αιτήσεις μεταναστών για νομιμοποίηση – Σάντσεθ: «Καλή απόφαση για την οικονομία μας»

«Περισσότερες από ένα εκατομμύριο» αιτήσεις πολιτογράφησης κατατέθηκαν στην Ισπανία από μετανάστες με παράτυπο καθεστώς στο πλαίσιο ενός μαζικού σχεδίου της σοσιαλιστικής κυβέρνησης που ξεκίνησε στα μέσα Απριλίου και λήγει σήμερα, 30 Ιουνίου, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ.
«Θέλουμε ο κόσμος να δει την Ισπανία ως μία χώρα που σέβεται, προστατεύει και εγγυάται τα ανθρώπινα δικαιώματα», δήλωσε ο Ισπανός πρωθυπουργός σε ομιλία, σημειώνοντας ότι πρόκειται για «μία καλή απόφαση για την οικονομία μας», παραδεχόμενος ωστόσο «τις προκλήσεις» που συνδέονται με την ενσωμάτωση.
Ευνοϊκή σε μια πολιτική υποδοχής, η αριστερή κυβέρνησή του αποτελεί εξαίρεση στο μεταναστευτικό στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου πολλές χώρες έχουν επιλέξει αυστηροποίηση μέτρων κατά των μεταναστών.
Στο πλαίσιο του ισπανικού σχεδίου, οι αρχές έχουν στη διάθεσή τους τρεις μήνες προκειμένου να εξετάσουν τις αιτήσεις και να δώσουν -ή να μην δώσουν- στους αιτούντες άδεια διαμονής και εργασίας που θα ισχύει μόνο στην Ισπανία.
Η προθεσμία για την κατάθεση των φακέλων λήγει απόψε το βράδυ. Όλοι/ες οι ενδιαφερόμενοι/ες οφείλουν να αιτιολογήσουν τουλάχιστον πέντε μήνες παρουσίας στο ισπανικό έδαφος την 1η Ιανουαρίου και να αποδείξουν επίσης ότι έχουν καθαρό ποινικό μητρώο.
«Η μετανάστευση είναι απαραίτητη»
Ξεκινώντας αυτή τη διαδικασία, η κυβέρνηση είχε πει ότι εκτιμούσε πως αυτήν θα ωφελούνταν «σχεδόν μισό εκατομμύριο άνθρωποι», στην πλειονότητά τους από τη Λατινική Αμερική.
Το σχέδιο αυτό είναι ένα «στάδιο κλειδί προκειμένου να βγει από τη μη ορατότητα μια πραγματικότητα που υπάρχει στη χώρα μας, εκείνη των εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων που ζουν ανάμεσά μας», τόνισε σήμερα ο Πέδρο Σάντσεθ, υπεραμυνόμενος της «νόμιμης, ασφαλούς και μεθοδικής» πολιτικής του στο μεταναστευτικό που έχει ως στόχο να “προσφέρει μια ευκαιρία και ένα μέλλον».
Η μετανάστευση είναι «απαραίτητη» προκειμένου να υποστηριχθούν «οι ανάγκες της οικονομίας» της Ισπανίας, κυρίως στις περιοχές που αδειάζουν από τον πληθυσμό τους, είπε ακόμη, επικαλούμενος τη γήρανση της κοινωνίας.
Στην ομιλία του ο σοσιαλιστής ηγέτης κατηγόρησε επίσης το Λαϊκό Κόμμα, το μεγαλύτερο της δεξιάς αντιπολίτευσης, και το ακροδεξιό Vox, που αντιτίθενται σε αυτό το μέτρο, ότι «τροφοδοτούν τον φόβο, ανακινούν τον ξενοφοβικό λόγο που δεν επιλύουν κανένα πρόβλημα».
«Η συνύπαρξη δεν αποκλείεται από εντάσεις, το ξέρουμε», παραδέχθηκε ωστόσο, λέγοντας ότι δεν θέλει «να αρνηθεί τα προβλήματα, τις προκλήσεις που εγείρονται ενώπιόν μας», αλλά μάλλον να «τις αντιμετωπίσει και να τις επιλύσει».
Με την ευκαιρία της τελευταίας ημέρας του σχεδίου πολιτογράφησης, της έβδομης στην ιστορία της Ισπανίας, ο Πέδρο Σάντσεθ ανακοίνωσε τη δημιουργία ενός «Σχεδίου ενσωμάτωσης και υπηκοότητας» για το οποίο θα δοθούν αρχικά «500 εκατομμύρια ευρώ την πρώτη χρονιά».

Διαβάστε περισσότερα

Διαβάστε επίσης...