Τελευταία νέα
Παπασταύρου από Μέγαρα: Κάνουμε πράξη τη δέσμευσή για την αντιπλημμυρική προστασία της Δυτικής Αττικής Συρίγος για την Κάσο: «Δεν παίρνω τίποτα πίσω» – «Έχω δύο ιδιότητες» – Υπερασπίζεται την επιλογή της Αθήνας απέναντι στα τουρκικά πολεμικά Ο Μαρινάκης «αδειάζει» Συρίγο: «Δεν υπήρξε καμία υποχώρηση στην Κάσο» Στη Θεσσαλονίκη ο Αλέξης Τσίπρας: Συναντήσεις με αλιείς και επίσκεψη στο Επταπύργιο ΣτΕ: Αντισυνταγματική η 20ετής και η 10ετής παραγραφή για επιβολή πρόσθετων φόρων λόγω φοροδιαφυγής Διέψευσε το μισο … δημοσίευμα της WSJ ο Παπασταύρου: Δεν τέθηκε ποτέ θέμα απειλής για την Ελλάδα Παπασταύρου για δημοσιεύματα περί πιέσεων από Γκιλφόιλ: «Δεν τέθηκε ποτέ τέτοιο θέμα» – «Σε ιστορικά υψηλό οι σχέσεις Ελλάδας και ΗΠΑ» Γεωργιάδης για Καρυστιανού: Μπορεί να προσκομίσει έγγραφο του ΙΣΘ ότι δεν βρήκε κάτι μεμπτό; Ψυχραιμία, δεν πάει για Αρχιεπίσκοπος ο Τσίπρας – Εναν Θανάση έβαλε Κ. Τσουκαλάς: Η κυβέρνηση αντιδρά στην κρίση με ημίμετρα – Η αποτυχία της είναι πια αδιάψευστη Συμβούλιο της Ευρώπης: «Τα μέτρα της Ελλάδας κατά των επαναπροωθήσεων δεν επαρκούν» Αλέξης Τσίπρας: Στη Θεσσαλονίκη με αλιείς και στο Γεντί Κουλέ – Στο επίκεντρο το ενεργειακό κόστος και η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς
Moneypress.gr

Ισχυρή άνοδος στο Χρηματιστήριο – Οι τράπεζες άνοιξαν τον δρόμο για νέα υψηλά

Η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά συνέχισε την ανοδική της πορεία για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση, με τον τραπεζικό κλάδο να αναλαμβάνει και πάλι τον πρωταγωνιστικό ρόλο, καθώς οι επενδυτές τοποθετούνται ενόψει της έναρξης της περιόδου ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων του δεύτερου τριμήνου.
Το θετικό κλίμα τροφοδοτήθηκε από τις αυξανόμενες προσδοκίες ότι οι ελληνικές τράπεζες θα παρουσιάσουν ένα ακόμη ισχυρό σετ αποτελεσμάτων, με κινητήριες δυνάμεις τη συνεχιζόμενη πιστωτική επέκταση, την ανθεκτικότητα των καθαρών εσόδων από τόκους (NII) και τη διατήρηση της υψηλής κερδοφορίας. Οι παράγοντες αυτοί ενισχύουν τις εκτιμήσεις ότι οι διοικήσεις ενδέχεται να αναθεωρήσουν προς τα πάνω τους στόχους τους για το 2026, διατηρώντας σε υψηλά επίπεδα το επενδυτικό ενδιαφέρον για τον κλάδο.
Οι αγοραστές είχαν τον απόλυτο έλεγχο της αγοράς καθ’ όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης, οδηγώντας τον Γενικό Δείκτη εκ νέου πάνω από το ψυχολογικό όριο των 2.500 μονάδων και ακόμη πιο κοντά στα φετινά υψηλά των 2.560 μονάδων.
Ο Γενικός Δείκτης ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 2.517 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο 1,01%, ενώ κατά τη διάρκεια της ημέρας κινήθηκε μεταξύ χαμηλού 2.520,36 μονάδων και υψηλού 2.535,93 μονάδων.
Η αξία των συναλλαγών διατηρήθηκε σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα, φθάνοντας τα 315,3 εκατ. ευρώ, με τον όγκο συναλλαγών να ανέρχεται στα 51,6 εκατ. τεμάχια, ένδειξη ότι η άνοδος συνοδεύτηκε από ουσιαστική συμμετοχή επενδυτικών κεφαλαίων.
Οι τράπεζες στο επίκεντρο
Ο τραπεζικός κλάδος ήταν για ακόμη μία φορά ο μεγάλος πρωταγωνιστής της συνεδρίασης, με τον Δείκτη Τραπεζών να ενισχύεται κατά 2,01%, κλείνοντας στις 2.904,8 μονάδες, σε νέα πολυετή υψηλά.
Σχεδόν όλες οι συστημικές τράπεζες κινήθηκαν σε επίπεδα που αποτελούν τα υψηλότερα των τελευταίων ετών, επιβεβαιώνοντας τη θετική δυναμική που έχει αναπτυχθεί στον κλάδο μετά τις συνεχείς αναβαθμίσεις από διεθνείς επενδυτικούς οίκους και τις αισιόδοξες εκτιμήσεις για τα αποτελέσματα του δεύτερου τριμήνου.
Η Alpha Bank ξεχώρισε με άνοδο 3,83%, κλείνοντας στα 4,0680 ευρώ, συνεχίζοντας την ισχυρή πορεία των τελευταίων εβδομάδων.
Η Εθνική Τράπεζα ενισχύθηκε κατά 2,17%, στα 16,03 ευρώ, ενώ η Τράπεζα Πειραιώς κινήθηκε επίσης ανοδικά κατά 2,15%, ολοκληρώνοντας τη συνεδρίαση στα 9,5780 ευρώ.
Η Eurobank πρόσθεσε 0,73%, κλείνοντας στα 4,3930 ευρώ, παραμένοντας κοντά στα υψηλά της.
Θετική εικόνα παρουσίασαν και οι υπόλοιπες τραπεζικές μετοχές, με την Τράπεζα Κύπρου να ενισχύεται κατά 0,88%, την CrediaBank κατά 2,45%, την Optima Bank κατά 3,14%, ενώ η Τράπεζα της Ελλάδος έκλεισε με άνοδο 1,02%.
Κέρδη και στα περισσότερα blue chips
Θετική ήταν η εικόνα και στην υψηλή κεφαλαιοποίηση, με τον FTSE 25 να ολοκληρώνει τη συνεδρίαση στις 6.412,4 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο 1,13%, ενώ ο FTSEM της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε κατά 0,54%, στις 3.031,2 μονάδες.
Μεταξύ των μη τραπεζικών blue chips, η Jumbo ξεχώρισε με άνοδο 3,05%, ενώ σημαντικά κέρδη κατέγραψαν επίσης ο Titan Cement International (+2,64%), η Viohalco (+2,44%) και η Metlen (+1,63%).
Θετικά κινήθηκαν επίσης η Allwyn (+1,05%), τα ΕΛΠΕ (+0,48%), η ΕΥΔΑΠ (+0,71%) και η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (+0,05%).
Στον αντίποδα, ήπιες πιέσεις δέχθηκαν ο ΟΤΕ, που υποχώρησε κατά 1,05%, η Motor Oil (-1,23%), η ΔΕΗ (-0,53%), η Coca-Cola HBC (-0,35%) και η AKTOR, η οποία έκλεισε με οριακή πτώση 0,37%.

Διαβάστε περισσότερα

Διαβάστε επίσης...