Παρασκήνιο και διαφορετικές απόψεις στο ΠΑΣΟΚ προκαλεί η απόφαση Ανδρουλάκη να γίνει στο Ηράκλειο ο φετινός εορτασμός της 3ης Σεπτέμβρη, με την ηγεσία να επιδιώκει να δώσει πολιτικό στίγμα ενόψει της ΔΕΘ.
Η επιλογή του Ηρακλείου δεν θεωρείται τυχαία, καθώς στηρίζεται σε δύο βασικά επιχειρήματα. Από τη μία πλευρά, η Κρήτη αποτελεί τον τόπο καταγωγής του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, αλλά και μια περιοχή όπου το κόμμα διατήρησε την πρωτιά στις τελευταίες ευρωεκλογές, επιβεβαιώνοντας τους ισχυρούς δεσμούς του με την τοπική κοινωνία. Από την άλλη πλευρά, κομβικό ρόλο παίζει ο χρονικός συγχρονισμός ενόψει της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.
Με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να ανοίγει την αυλαία των πολιτικών ομιλιών στη ΔΕΘ και τον Νίκο Ανδρουλάκη να τοποθετείται το επόμενο Σαββατοκύριακο ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η 3η Σεπτέμβρη αντιμετωπίζεται ως μια ιδανική ευκαιρία για μια πρώτη, ισχυρή προγραμματική παρέμβαση. Στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ υπάρχει έντονος ο προβληματισμός για τις κινήσεις άλλων πολιτικών παραγόντων, όπως του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος θα πραγματοποιήσει νωρίτερα την παρέμβασή του στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων της ΔΕΘ.
Ωστόσο, η απόφαση αυτή δεν ελήφθη χωρίς αμφισβήτηση. Στελέχη του κόμματος εκφράζουν σοβαρές επιφυλάξεις, υποστηρίζοντας ότι το ΠΑΣΟΚ οφείλει να ρίξει το βάρος του στην Αθήνα και στο Λεκανοπέδιο, όπου καταγράφει διαχρονικά τα μεγαλύτερα εκλογικά προβλήματα και έχει χάσει σημαντικό μέρος της επιρροής του. Η κριτική εστιάζει στο ότι μια εκδήλωση στην περιφέρεια μπορεί να εκληφθεί ως φυγή από το πραγματικό πρόβλημα του κόμματος.
Από την πλευρά της ηγεσίας πάντως, απαντούν πως η έξοδος στην περιφέρεια δεν συνιστά καινοτομία, υπενθυμίζοντας ότι και στο παρελθόν ο εορτασμός είχε συνδυαστεί με θεματικές ημερίδες. Το στοίχημα για το ΠΑΣΟΚ παραμένει να αποδείξει ότι η επιλογή του Ηρακλείου μπορεί να συνδυάσει την ιστορική μνήμη με μια σύγχρονη κυβερνητική πρόταση.
Πηγή: radar.gr
Διαβάστε περισσότερα
