Τελευταία νέα
Κουτσούμπας από τη ΔΕΘ: «Η δύναμη που δίνει ο λαός στο ΚΚΕ δεν μεταλλάσσεται, ούτε παζαρεύεται» Ο ανεξάρτητος βουλευτής Αθανάσιος Χαλκιάς προσχωρεί στην Ελληνική Λύση Πολύνεκρο τροχαίο στην Ελβετία: Ανατράπηκε τουριστικό λεωφορείο με δεκάδες επιβαίνοντες Κυριάκος Μητσοτάκης για τα μέτρα στη ΔΕΘ: «Συμφωνία Προόδου και Ευημερίας με ορίζοντα την Ελλάδα του 2030» Παναγ. Λαφαζάνης : Καλό σου ταξίδι Αλέκο Καλύβη Γιώργος Μαζωνάκης: Στο Γ’ Νεκροταφείο στη Νίκαια η κηδεία του – Πότε θα γίνει η νεκροψία Πόλεμος στο Ιράν: Ποιο είναι το μικρό νησί ανοιχτά της Υεμένης που εξελίσσεται σε στρατηγικό έπαθλο Ανδρουλάκης: Χρειάζονται ευρωπαϊκές πολιτικές αλληλεγγύης για την αντιμετώπιση ανόδου της Ακροδεξιάς Η Καρυστιανού παρουσίασε το πρόγραμμά της από τη ΔΕΘ: «Κάθαρση και λογοδοσία» το κεντρικό μήνυμα «Πυρά» Μακάριου Λαζαρίδη στον διευθυντή του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας: «Να τον χαίρεται ο Νίκος Δένδιας» Σοκ στην Κέρκυρα: 51χρονος κατηγορείται ότι βίαζε την 8χρονη εγγονή του Συνάντηση Ανδρουλάκη με της επικεφαλής της ευρωομάδας Σοσιαλιστών: Στο επίκεντρο η άνοδος της Ακροδεξιάς
Indicator.gr

Κατσαφάδος: Ψηφίστηκε η μεταρρύθμιση για τη στεγαστική αρωγή

Ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Κώστας Κατσαφάδος ανέδειξε από το βήμα της Βουλής την σημασία των νέων ρυθμίσεων, λίγο πριν από την ψήφο του νομοσχεδίου, υπογραμμίζοντας τη σημαντική αλλαγή στη φιλοσοφία της στεγαστικής αρωγής. Το νέο πλαίσιο προορίζεται να φέρει ψηφιοποίηση στις διαδικασίες, επιτάχυνση της καταβολής ενισχύσεων, απλοποίηση διαδικασιών και ενίσχυση των ελεγκτικών δικλίδων.
Απαντώντας στην κριτική που αφορούσε την ασάφεια και την υπερβολική εξουσιοδότηση, ο κ. Κατσαφάδος τόνισε ότι το υφιστάμενο πλαίσιο για την αποκατάσταση κτιρίων που πλήττονται από φυσικές καταστροφές βασίζεται σε έναν νόμο του 1979. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά στη Βουλή: «Η ενίσχυσις ιδιοκτητών κατεδαφιστέων, καταστάντων εκ των σεισμών ακαταλλήλων προς οίκησιν οικοδομών δύναται να χορηγείται συνδρομή είτε ως δάνειο, είτε ως αρωγή, είτε άλλως προς τη στέγαση εις κατάλληλα οικοδομήματα, κατά τα ειδικότερα δι’ αποφάσεων του Υπουργού οριζόμενα».
«Ξέρετε τι είναι αυτό; Είναι ο νόμος 867 του 1979», σημείωσε ο Υφυπουργός, επισημαίνοντας τη διαχρονική στράτευση της χώρας σε ένα πεπαλαιωμένο πλαίσιο έναντι της αποκατάστασης των κτιρίων που πλήττονται από φυσικές καταστροφές. Σήμερα, η Πολιτεία φέρνει στο προσκήνιο ένα σύγχρονο και πιο λειτουργικό σύστημα, ανταγωνιστικό στις νέες απαιτήσεις που προκύπτουν από την κλιματική κρίση και την αύξηση των φυσικών καταστροφών.
Ψηφιοποίηση όλων των διαδικασιών
Κεντρικό στοιχείο της μεταρρύθμισης είναι ακριβώς η ψηφιοποίηση της διαδικασίας παροχής στεγαστικής αρωγής. «Έχετε επισκεφτεί ποτέ το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας για να δείτε τις χιλιάδες κούτες με φακέλους που υπάρχουν;», δήλωσε ο κ. Κατσαφάδος.
Με το νέο πλαίσιο, οι διαδικασίες θα ψηφιοποιηθούν, οι άδειες επισκευής θα ενταχθούν στο e-Άδειες, θα υπάρξουν ψηφιακές πλατφόρμες, θα εξασφαλιστεί διαλειτουργικότητα με το Κτηματολόγιο και την ΑΑΔΕ, και θα καταργηθεί σταδιακά η ανάγκη για έγχαρτους φακέλους, ελαχιστοποιώντας τη γραφειοκρατία για τους πολίτες που έχουν πληγεί. «Είναι ή δεν είναι μεταρρύθμιση, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ότι πλέον οι άδειες για την επισκευή μπαίνουν στο e-Άδειες; Ψηφιοποιείται όλη η διαδικασία. Δεν υπάρχει έγχαρτος φάκελος», τόνισε με έμφαση.
Αυστηρότεροι έλεγχοι για τη διασφάλιση του δημοσίου χρήματος
Ο Υφυπουργός τόνισε την σημαντική ανάγκη για ενίσχυση των ελεγκτικών δικλίδων, επισημαίνοντας ότι η ταχύτητα στην καταβολή δεν μπορεί να λειτουργεί εις βάρος της ασφάλειας και της διαφάνειας. Για τα «κίτρινα» κτίρια, ο ελεγκτής δόμησης εφεξής υποχρεούται να εκτελεί τους απαιτούμενους ελέγχους και να βεβαιώνει την αποκατάσταση των ζημιών που έχουν καταγραφεί. «Επειδή δίδεται δημόσιο χρήμα, αυστηροποιούμε τους ελέγχους», τόνισε ο κ. Κατσαφάδος. Παράλληλα, υφίστανται πρόσθετες δικλίδες ασφαλείας για να διασφαλιστεί τόσο η στατική επάρκεια όσο και η αποκατάσταση ζημιών που παρουσιάστηκαν κατά την αυτοψία.
Λύσεις στα ιδιοκτησιακά προβλήματα – Στήριξη και των προηγούμενων καταστροφών
Ιδιαίτερη σημασία έδωσε ο Υφυπουργός στις προκλήσεις που δημιουργήθηκαν από προηγούμενες φυσικές καταστροφές, κυρίως σχετικά με το ιδιοκτησιακό καθεστώς των ακινήτων. Το νέο πλαίσιο θέτει σε προτεραιότητα τη διαχείριση ζητημάτων όπως οι συνιδιοκτησίες, η μη αποδοχή κληρονομιάς, η χρησικτησία και γενικότερα οι προκλήσεις που δημιουργούν οι εκκρεμότητες στα ιδιοκτησιακά δικαιώματα στην αποκατάσταση των πληγέντων κτιρίων.
Αυτές οι ρυθμίσεις δεν θα αφορούν μόνο μελλοντικές φυσικές καταστροφές, αλλά και σε περιπτώσεις που προκύπτουν από παλαιότερα γεγονότα, για τις οποίες είχαν υποβληθεί αιτήσεις εντός του χρόνου που ορίστηκε. «Δεν προσπαθούμε να δώσουμε λύσεις μόνο για τις νέες καταστροφές, αλλά και για τις προηγούμενες που έχουν προς το παρόν βαλτώσει και οι οποίες αναμένουν», σημείωσε χαρακτηριστικά.
5.135 άδειες επισκευής μετά τον Daniel
Απαντώντας σε κριτικές σχετικά με καθυστερήσεις, ο κ. Κατσαφάδος σημείωσε την πρόοδο μετά την κακοκαιρία Daniel, αναφέροντας την έκδοση 5.135 αδειών επισκευής εντός δυόμισι χρόνων. Ο Υφυπουργός τόνισε ότι η Πολιτεία δεν αφήνει πίσω τις προηγούμενες καταστροφές, όπως το Δαμάσι και το Αρκαλοχώρι, αλλά επιδιώκει να διευθετήσει συνολικά τα οξυμένα ζητήματα που έχουν καταγραφεί κατά τη διάρκεια όλων αυτών των ετών.
Κατεδαφίσεις επικίνδυνων και ετοιμόρροπων κτιρίων
Ο Υφυπουργός αναφέρθηκε και σε ζητήματα που αφορούν επικίνδυνα και ετοιμόρροπα κτίρια, διαβεβαιώνοντας ότι οι ιδιοκτήτες των ακατάλληλων κτιρίων έχουν ήδη λάβει 14.000 ευρώ για την κατεδάφισή τους. «Όπου υπάρχουν επικίνδυνα και ετοιμόρροπα κτίρια, όλοι οι ιδιοκτήτες έχουν λάβει 14.000 ευρώ για να τα κατεδαφίσουν», δήλωσε κατηγορηματικά. Παράλληλα, η Πολιτεία παρέχει στήριξη στους Δήμους για την υλοποίηση των αναγκαίων κατεδαφίσεων.
Ταχύτερη καταβολή των ενισχύσεων
Σημαντική είναι και η επιτάχυνση της διαδικασίας καταβολής των ενισχύσεων. Ο κ. Κατσαφάδος υπενθύμισε ότι μέσω του υφιστάμενου συστήματος, η Πολιτεία έχει τη δυνατότητα να αποστέλλει χρήματα εντός δέκα ημερών από την υποβολή του σχετικού αιτήματος από τον Δήμο. Με την πλήρη λειτουργία των νέων ψηφιακών πλατφορμών, ο στόχος είναι να μειωθεί δραστικά ο απαιτούμενος χρόνος. «Η δέσμευσή μας για τέσσερις ημέρες, μόλις αυτές οι πλατφόρμες λειτουργήσουν, θα υλοποιηθεί», τόνισε ο Υφυπουργός.
Ενίσχυση για οικοσκευή, ενοίκιο και λοιπές ζημίες
Το νέο πλαίσιο ενισχύει και απλοποιεί τις διαδικασίες για την οικονομική στήριξη των πληγέντων. Προβλέπονται, μεταξύ άλλων, ενισχύσεις για οικοσκευή, πρώτες βιοτικές ανάγκες, πρώτη αρωγή υπέρ στεγαστικής συνδρομής, επιδότηση ενοικίου και αποκατάσταση ζημιών σε βοηθητικούς χώρους και μηχανολογικό εξοπλισμό. Ιδιαίτερη σημασία δίνεται στην απλοποίηση διαδικασιών για ζημιές σε αποθήκες, γκαράζ και λοιπούς μηχανολογικούς χώρους. Σύμφωνα με τον κ. Κατσαφάδο, οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα μέσω των ψηφιακών πλατφορμών να καταθέτουν ηλεκτρονικά τις αιτήσεις τους και να λαμβάνουν την υποστηριζόμενη οικονομική βοήθεια χωρίς τη χρονοβόρα διαδικασία έκδοσης άδειας.
«Ταχύτητα, διαφάνεια και εξυπηρέτηση του πολίτη»
Ο Υφυπουργός κλείνοντας την ομιλία του υπενθύμισε ότι η μεταρρύθμιση αφορά όχι μόνο την ψηφιοποίηση των διαδικασιών, αλλά και τον συνολικό τρόπο που το κράτος αλληλεπιδρά με τον πολίτη μετά από φυσικές καταστροφές. «Αυτό δεν είναι μεταρρύθμιση; Αυτό δεν είναι ταχύτητα; Αυτό δεν είναι εξυπηρέτηση του πολίτη; Αυτό δεν μπορεί να γίνει με όρους διαφάνειας;», ρωτούσε χαρακτηριστικά.
Η ψήφος του νομοσχεδίου σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση δημιουργίας ενός σύγχρονου, ψηφιακού, ταχύτερου και αποτελεσματικότερου συστήματος στεγαστικής αρωγής. Το νέο πλαίσιο αξιοποιεί όλη την εμπειρία που έχει προκύψει από παλαιότερες φυσικές καταστροφές, προετοιμάζοντας τη χώρα για τις προκλήσεις της κλιματικής κρίσης. Στο επίκεντρο παραμένει ο πολίτης που πλήττεται, με στόχο τη μείωση της γραφειοκρατίας, την ταχύτερη Καταβολή ενισχύσεων, αυστηρούς ελέγχους και αποτελεσματική αποκατάσταση των ζημιών.
The post Κατσαφάδος: Ψηφίστηκε η μεταρρύθμιση για τη στεγαστική αρωγή appeared first on The Indicator.

Διαβάστε περισσότερα

Διαβάστε επίσης...