Τελευταία νέα
Ο πληθωρισμός πήρε… φόρα τον Αύγουστο Καιρός: Εκρηκτικό «κοκτέιλ» ζέστης με βροχές, καταιγίδες και αφρικανική σκόνη – Οι περιοχές που θα πληγούν Βουλή: Ψηφοφορία για την Ακρίτα- Σύγκρουση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ με… “επίκληση” στον Γεραπετρίτη Νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας μετά την επίθεση με drone στη Λειψία – «Δεν είμαστε σε πόλεμο», λέει η Γερμανία Μια ανάσα από τον Παναθηναϊκό ο Ουναΐ Ξεκάθαρο «όχι» σε απειλές και κυρώσεις από τις ΗΠΑ Και τα «παπαγαλάκια» τον… σκοπό τους Χαλαρές ποινές στους σύντεκνους για τον ΟΠΕΚΕΠΕ: Ένοχοι οι 19 από τους 22 για τις παράνομες επιδοτήσεις ΚΟΡΥΦΑΙΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ «ΜΑΓΕΙΡΕΥΟΥΝ» ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ; Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους ο ιδιοκτήτης της «Βιολάντα» – Αντιδρούν οι συγγενείς των θυμάτων Ξέσπασε εμφύλιος στη «δεξιά πολυκατοικία» για τη woke ατζέντα: Το κόμμα Σαμαρά και η μάχη για τους ψηφοφόρους Φρίκη στην Κυψέλη: «Κλειδί» οι καταθέσεις των παιδιών – Το DNA θα αποκαλύψει τις συγγενικές σχέσεις
Paron.gr

ΚΟΡΥΦΑΙΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ «ΜΑΓΕΙΡΕΥΟΥΝ» ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ;

Δεν χρειάζεται να είσαι λογιστής για να το δεις. Χρειάζεται μόνο να ανοίξεις τις δηλώσεις και να κάνεις μια αφαίρεση.
Πήραμε τα «πόθεν έσχες» 13 κορυφαίων υπουργών – όσων έχουν υποβάλει δήλωση και στα τέσσερα χρόνια, από τη χρήση 2021 έως τη χρήση 2024. Τα διαβάσαμε ένα προς ένα. Το αποτέλεσμα σε παγώνει: Οι καταθέσεις τους έπεσαν από τα 12.168.317 στα 5.612.474 ευρώ. Μείον 54%. Μάλιστα, 10 στους 13 βρέθηκαν με λιγότερα λεφτά στους λογαριασμούς τους απ’ ό,τι στην αρχή. Τα δε ακίνητά τους από 101 έγιναν 87. Κανείς τους δεν αγόρασε. Θα μπορούσε, έως εδώ, να πει κάποιος: «Και οι υπουργοί άνθρωποι είναι, ξοδεύουν».
Μόνο που, την ίδια τετραετία, οι ίδιοι αυτοί άνθρωποι δήλωσαν 7.736.608 ευρώ έκτακτα – πωλήσεις ακινήτων, κληρονομιές, δωρεές, εφάπαξ. Μπήκαν δηλαδή σχεδόν 8 εκατ. Και οι καταθέσεις, αντί να ανέβουν, κατέρρευσαν.
Πού πήγαν;
Η απάντηση βρίσκεται μέσα στα ίδια τα έντυπα, σε μια στήλη που κανείς δεν κοιτάζει ποτέ. Δίπλα στους ατομικούς λογαριασμούς υπάρχει και μια δεύτερη στήλη: Οι κοινοί λογαριασμοί, αυτοί που ο υπόχρεός τους μοιράζεται με άλλους. Ο νόμος λέει ρητά ότι αυτοί δεν επιμερίζονται. Μπαίνουν χωριστά. Δεν λογίζονται ως δικοί σου.
Και εκεί, ακριβώς εκεί, μαζεύονται τα χρήματα.
Κορυφαίος υπουργός πούλησε το 2024 τρία ακίνητα στην Πελοπόννησο και εισέπραξε 1.614.000 ευρώ. Οι ατομικοί του λογαριασμοί στην τετραετία πήγαν από τα 347.846 στα 72.408 ευρώ. Οι κοινοί. όμως, από τα 318.544 εκτοξεύτηκαν στο 1.894.431 ευρώ. Άλλος υπουργός είδε τους ατομικούς να πέφτουν από τα 2.277.189 στα 229.490 ευρώ (-90%), ενώ οι κοινοί τετραπλασιάστηκαν.
Ένας ακόμα υπουργός το 2021 δήλωνε κοινούς λογαριασμούς με τρίτους 3.880.703 ευρώ σε ξένες τράπεζες. Το 2022 έμειναν 3.947 ευρώ. Το 2024, μηδέν. Καμία δηλωμένη είσπραξη, καμία πώληση, καμία εξήγηση, 3,8 εκατ. ευρώ απλώς έπαψαν να υπάρχουν στο χαρτί.
Υπάρχει και κάτι ακόμα. Το έντυπο έχει ένα κουτάκι που λέγεται «Παρατηρήσεις». Εκεί γράφεις από πού ήρθαν τα λεφτά. Στους 15 υπουργούς, πάνω από τα μισά έκτακτα ποσά δεν έχουν συμπληρωμένο αυτό το κουτάκι – 2.924.477 ευρώ, σχεδόν 4 στα 10 ευρώ. Ούτε μία λέξη. 1,5 εκατ. εδώ, 900.000 εκεί και δίπλα λευκό. Κανείς δεν το ζήτησε ποτέ, κανείς δεν το επέβαλε, κανείς δεν ρώτησε.
Προσοχή: Τίποτα από αυτά δεν είναι παράνομο. Όλα δηλώθηκαν κανονικά, στην ώρα τους, όπως ορίζει ο νόμος. Οι δηλώσεις είναι ανέλεγκτες και δημοσιεύονται όπως υποβλήθηκαν. Κανείς δεν κρύφτηκε πουθενά.
Το ερώτημα είναι άλλο, και είναι απλό: Νόμιμο εντάξει, ηθικό όμως;
Γιατί ο πολίτης που συμπληρώνει Ε1 και τρέμει το εκκαθαριστικό δεν έχει δεύτερη στήλη. Δεν έχει πού να βάλει κάτι ώστε να μη λογίζεται δικό του. Και ο ίδιος πολίτης, την ίδια τετραετία, κέρδισε 4,8% σε αγοραστική δύναμη, ιδρώνοντας – όση, δηλαδή, αύξηση δεν φτάνει ούτε για ένα από τα ακίνητα στην Πελοπόννησο.
Ένας θεσμός που φτιάχτηκε για να δείχνει, καταλήγει να καλύπτει. Όχι επειδή κάποιος παρανομεί, αλλά επειδή έτσι είναι φτιαγμένος. Και όσο θα παραμένει έτσι, η διαφάνεια θα είναι μια λέξη που θα τη λέμε για να τη λέμε.
ΤΟ ΠΑΡΟΝ
The post ΚΟΡΥΦΑΙΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ «ΜΑΓΕΙΡΕΥΟΥΝ» ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ; appeared first on ΤΟ ΠΑΡΟΝ.

Διαβάστε περισσότερα

Διαβάστε επίσης...