Τελευταία νέα
ΠΑΣΟΚ: Ημίμετρα και προεκλογικά μέτρα οι εξαγγελίες της κυβέρνησης – «Με την πλάτη στον τοίχο η ΝΔ» Φλωρίδης: Έκφραση ραγιαδισμού ότι θα έρθουν οι ξένοι να μας κάνουν ντα Τι επιδιώκει η κυβέρνηση με τα μέτρα στήριξης-Η ευρωπαϊκή παρέμβαση και η “εφεδρεία” 200 εκατ. Πλεόνασμα: Σκληρή κόντρα ΣΥΡΙΖΑ με Πιερρακάκη Ευρωπαϊκό Plan B κατά της ακρίβειας ζητά ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την Κύπρο – Στα 800 εκατ. ευρώ τα μέτρα στήριξης από την αρχή του πολέμου Κυβέρνηση: Κινήσεις στην ευρωπαϊκή σκακιέρα, μετά τον σκόπελο της Βουλής και τα μέτρα στήριξης Κωδικός «Η ψήφος περνά από την… τσέπη» – Εκλογικοί σχεδιασμοί πίσω από το οικονομικό πακέτο της κυβέρνησης Βουλή: Το παρασκήνιο στις άρσεις ασυλίας-Ο Καραμανλής, η ένταση, τα “πηγαδάκια” και τα… “περίεργα” Πιερρακάκης: Στην πραγματικότητα βοηθάμε τον κόσμο να σταθεί στα πόδια του – Τα μέτρα είναι στοχευμένα Ό.Κεφαλογιάννη: Συνάντηση με την ευρωβουλευτή και πρόεδρο της Επιτροπής Μεταφορών και Τουρισμού Ελίζα Βόζεμπεργκ Κυριάκος Μητσοτάκης: «Η πυρηνική ενέργεια είναι κρίσιμη για τη στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης» Κουτσούμπας από Λέσβο: Αυτό που ζουν οι κτηνοτρόφοι είναι έγκλημα που έχει την υπογραφή της κυβέρνησης και την σφραγίδα της ΕΕ
Indicator.gr

Κυβέρνηση: Κινήσεις στην ευρωπαϊκή σκακιέρα, μετά τον σκόπελο της Βουλής και τα μέτρα στήριξης

Αφού ξεπέρασε τον σκόπελο της ψηφοφορίας στη Βουλή για την άρση της ασυλίας των 13 βουλευτών με ελάχιστες τελικά διαφοροποιήσεις, η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός στρέφουν πλέον την προσοχή τους στις περιφερειακές και τις διεθνείς εξελίξεις. Η προτροπή του Κυριάκου Μητσοτάκη για υπερψήφιση σε όλες τις περιπτώσεις, καθώς και η επικοινωνία που είχε το περασμένο τριήμερο ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Κωστής Χατζηδάκης με πλειάδα βουλευτών (όπως και οι κ. Χαρακόπουλος, Νέζης, Μπεκίρης) απέδωσαν καρπούς και η ψηφοφορία έληξε χωρίς προβλήματα για το κυβερνών κόμμα.
Ο κ. Μητσοτάκης ταξιδεύει σήμερα για τη Λευκωσία, για να συμμετέχει στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που επισήμως έχει δύο βασικά ζητήματα στην ατζέντα: Το γεωπολιτικό περιβάλλον και την αντίδραση της Ευρώπης και το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο (ΠΔΠ) για την περίοδο 2028-2034.
Ο πρωθυπουργός αναμένεται για μια ακόμα φορά να υπογραμμίσει ότι η αμυντική στήριξη που παρείχε η Ελλάδα -και στη συνέχεια άλλα κράτη μέλη- στην Κυπριακή Δημοκρατία, ήταν η επίδειξη ευρωπαϊκής αλληλεγγύης στην πράξη και μάλιστα χωρίς να έχει ενεργοποιηθεί το άρθρο 42.7 (ΣΕΕ), κάτι που δημιουργεί ένα προηγούμενο. Ταυτόχρονα, υπογραμμίζει με τον πιο εμφατικό τρόπο την γεωπολιτική σημασία της Ανατολικής Μεσογείου. Σε σχέση με τη Μέση Ανατολή, σταθερή θέση της Ελλάδας από την έναρξη του πολέμου είναι ότι ο στόχος της Ε.Ε. πρέπει να είναι η επίτευξη διπλωματικής λύσης με το Ιράν που θα αντιμετωπίζει όλες τις πτυχές -με βασική αυτήν του πυρηνικού και βαλλιστικού προγράμματος της Τεχεράνης.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συμμετείχε χθες σε συζήτηση με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αντόνιο Κόστα, στο πλαίσιο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, από όπου κάλεσε «όλους να είναι πραγματιστές και να έχουμε ένα plan b σε περίπτωση που η κρίση επεκταθεί, καθώς κανένα κράτος δεν θα μπορεί να υποστηρίξει την οικονομία χωρίς ευρωπαϊκή στήριξη» σε ένα σαφές μήνυμα προς τις Βρυξέλλες και προς τους ηγέτες των 27 κρατών-μελών. «Αντιμετωπίζουμε πιθανώς μια κρίση σημαντικών διαστάσεων. Είναι θέμα χρόνου, αν το μπλόκο στα Στενά του Ορμούζ συνεχιστεί, να έχουμε σημαντικές διαταραχές στον εφοδιασμό του πετρελαίου και προϊόντων, θα έχουμε σημαντικές αυξήσεις στις τιμές ενέργειας, ελλείψεις στα λιπάσματα, αύξηση του πληθωρισμού και μείωση της ανάπτυξης» σημείωσε ο πρωθυπουργός, που τόνισε ότι «η Ελλάδα τα πηγαίνει καλύτερα από άλλες χώρες της Ευρώπης, αλλά δεν θα μείνουμε ανεπηρέαστοι από μια κρίση τέτοιου μεγέθους».
Πριν τη μετάβασή του στην Κύπρο, ο κ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί στις 9:30 το πρωί με την Πρωθυπουργό της Λετονίας Εβίκα Σιλίνα. Στις 11:00 θα έχει συνάντηση με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Οικονομίας και Παραγωγικότητας, Εφαρμογής και Απλούστευσης Βάλντις Ντομπρόβσκις και στις 12:30 με την Επίτροπο Διεύρυνσης της ΕΕ Μάρτα Κος, επίσης στο Μέγαρο Μαξίμου.
Η «βεντάλια» των διεθνών επαφών του Κυριάκου Μητσοτάκη ανοίγει ακόμα περισσότερο την Παρασκευή και το Σάββατο, με τη διήμερη επίσκεψη του Εμμανουέλ Μακρόν στην Αθήνα. Ο πρόεδρος της Γαλλίας αναμένεται να προσγειωθεί το απόγευμα της Παρασκευής, ώστε αμέσως μετά να παραστεί σε εκδήλωση στη Ρωμαϊκή Αγορά παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού. Αμέσως μετά θα μεταβεί στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Τασούλα, ο οποίος εν συνεχεία θα παραθέσει επίσημο δείπνο στον Γάλλο ομόλογό του. Το Σάββατο στις 10:00 το πρωί οι κ. Μητσοτάκης και Μακρόν θα επισκεφθούν τη φρεγάτα «Κίμων» στην αποβάθρα 12 του λιμανιού του Πειραιά και στις 11:30 θα ακολουθήσει η συνάντηση των δύο ηγετών στο Μέγαρο Μαξίμου, οι υπογραφές συμφωνιών και δηλώσεις προς τα ΜΜΕ. Στις 16:00 οι κ. Μητσοτάκης και Μακρόν θα μεταβούν στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, όπου θα απευθύνουν χαιρετισμό στο ελληνογαλλικό επιχειρηματικό φόρουμ, που διοργανώνει ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών σε συνεργασία με το Ελληνογαλλικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, ενώ θα επισκεφθούν και την Εθνική Βιβλιοθήκη, για την έκθεση «Αναζητώντας την Ανατολή. Διασταυρούμενες πορείες αρχαιολόγων».
The post Κυβέρνηση: Κινήσεις στην ευρωπαϊκή σκακιέρα, μετά τον σκόπελο της Βουλής και τα μέτρα στήριξης appeared first on The Indicator.

Διαβάστε περισσότερα

Διαβάστε επίσης...