Τελευταία νέα
Καιρός: Ηλιοφάνεια σήμερα με βροχές από το απόγευμα – Πού θα εκδηλωθούν καταιγίδες Οκτώ κόκκινες γραμμές ανάμεσα στον Τσίπρα και το Μητσοτάκη – Η εντιμότητα απέναντι στη διαφθορά και τη διαπλοκή Επικύρωση τουρκολιβυκού μνημονίου: Πως «διαβάζει» η Αθήνα τις κινήσεις Τουρκίας και Λιβύης – «Δεν αλλάζει η γεωγραφία», «το καλώδιο θα προχωρήσει» Ουκρανία: Γουίτκοφ και Κούσνερ συζήτησαν με τον Ζελένσκι – Θα συναντηθούν σήμερα με Πούτιν Τσίπρας από Θεσσαλία: 8+1 πολιτικά συμπεράσματα με αιχμές κατά της κυβέρνησης Μητσοτάκη Δίκη για τα Τέμπη: Οδύνη χωρίς τέλος με τις καταθέσεις συγγενών – «Οι τάφοι των ανθρώπων μας είναι ανοιχτοί» Πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια: Εκτεταμένοι έλεγχοι, προσαγωγές και στενό μαρκάρισμα διαδηλωτών «για να μη γίνουμε Γαλλία» Στο κυβερνητικό μικροσκόπιο τα συλλαλητήρια: Ανησυχίες για «σπίθες» από Ευρώπη Ψυχρολουσία από τη Λιβύη: Υπεγράφη το τουρκο-λιβυκό μνημόνιο, αιφνιδιασμός στην Αθήνα Δόγμα «Νόμος και Τάξη» στη Γαλλία: Νέα απαγόρευση κυκλοφορίας και δρακόντεια μέτρα ενόψει νέων κινητοποιήσεων «Γαλάζιες» παραδοχές για «25% και καλά θα είμαστε…» Αρνητική εξέλιξη το τουρκολυβικό μνημόνιο: Οι καθηγητές Π. Ιωακειμίδης και Σ. Ρούσσος σχολιάζουν
Efsyn.gr

Μύδροι Ryanair: «Πλήρης αποτυχία της ελληνικής κυβέρνησης να διαχειριστεί τις υποδομές εναέριας κυκλοφορίας»

Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε η Ryanair, ζητώντας παράλληλα την παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής λόγω των συστηματικών προβλημάτων που εντοπίζονται στον ελληνικό εναέριο χώρο, προκαλώντας καθυστερήσεις σε δεκάδες πτήσεις.
Όπως σημειώνει η αεροπορική εταιρεία στην ίδια ανακοίνωση, αφορμή στάθηκε η βλάβη στον εξοπλισμό ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας στην Ελλάδα την Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου, η οποία προκάλεσε ξανά εκτεταμένα προβλήματα και καθυστερήσεις.
Συνεχίζοντας, η Ryanair σημειώνει ότι «η νέα αυτή βλάβη στο ελληνικό σύστημα ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας (ATC) είναι η τέταρτη σοβαρή δυσλειτουργία που καταγράφεται στην Ελλάδα τους τελευταίους 12 μήνες και, για ακόμη μία φορά, αναδεικνύει την πλήρη αποτυχία της ελληνικής κυβέρνησης να διαχειριστεί και να χρηματοδοτήσει επαρκώς τις υποδομές εναέριας κυκλοφορίας».
«Επιβάτες και αεροπορικές εταιρείες εξακολουθούν να καταβάλλουν ολοένα και υψηλότερες χρεώσεις για τις υπηρεσίες εναέριας κυκλοφορίας, ενώ την ίδια στιγμή λαμβάνουν μια υπηρεσία που διαρκώς υποβαθμίζεται. Είναι απαράδεκτο οι επιβάτες που ταξιδεύουν από και προς έναν από τους δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς της Ευρώπης να συνεχίζουν να υφίστανται επανειλημμένες καθυστερήσεις και προβλήματα, επειδή τα συστήματα ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας της Ελλάδας είναι παρωχημένα, ανεπαρκώς χρηματοδοτούμενα και παρουσιάζουν συνεχώς βλάβες. Η κατάσταση έχει φτάσει πλέον σε σημείο που αγγίζει το παράλογο, καθώς πρόσφατα η ίδια η αεροπορική βιομηχανία αναγκάστηκε να συνεισφέρει οικονομικά για την αντικατάσταση βασικού εξοπλισμού ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας – εξοπλισμού που κανονικά θα έπρεπε να έχει αντικατασταθεί με χρηματοδότηση από το ελληνικό κράτος», προσθέτει στην ανακοίνωσή της η Ryanair.
Ακόμη, η αεροπορική εταιρεία σημειώνει ότι «ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μιλά ασταμάτητα για ανταγωνιστικότητα και αποδοτικότητα, συνεχίζει να ανέχεται τις επαναλαμβανόμενες διαταραχές στον έλεγχο εναέριας κυκλοφορίας σε ολόκληρη την Ευρώπη. Αν τα αεροδρόμια, οι αεροπορικές εταιρείες ή οι επιβάτες της Ευρώπης παρουσίαζαν τόσο χαμηλή απόδοση, θα υπήρχαν άμεσες συνέπειες. Ωστόσο, οι πάροχοι υπηρεσιών ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας συνεχίζουν να διαφεύγουν της ευθύνης, ενώ οι επιβάτες πληρώνουν το τίμημα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να σταματήσει να εκδίδει δελτία Τύπου και να αρχίσει να υλοποιεί μεταρρυθμίσεις. Οι Ευρωπαίοι επιβάτες δικαιούνται μια σύγχρονη υπηρεσία ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας, με επαρκές προσωπικό και επαρκή χρηματοδότηση».
Ο Διευθυντής Επιχειρήσεων της Ryanair, Νιλ ΜακΜάχον, δήλωσε:
«Η χθεσινή βλάβη του ελληνικού συστήματος ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας αποτελεί ακόμη μια απαράδεκτη και αναπόφευκτη διακοπή της λειτουργίας του ATC, η οποία προκάλεσε καθυστερήσεις έως και 3 ώρες σε 37 πτήσεις της Ryanair και επηρέασε σχεδόν 7.000 επιβάτες της Ryanair. Αυτή είναι πλέον η τέταρτη σοβαρή βλάβη του ελληνικού συστήματος ATC τους τελευταίους 12 μήνες. Οι επιβάτες και οι αεροπορικές εταιρείες συνεχίζουν να καταβάλλουν υψηλότερα τέλη ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας κάθε χρόνο, ενώ η υπηρεσία που λαμβάνουν γίνεται όλο και χειρότερη.
Η Ελλάδα είναι ένας από τους πιο πολυσύχναστους προορισμούς προς και από τους οποίους ταξιδεύουν οι επιβάτες αυτή την περίοδο αιχμής, και όμως η υπηρεσία ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας της παραμένει εντελώς απροετοίμαστη να εξασφαλίσει την ομαλή λειτουργία της, όπως αποδεικνύεται από τις επαναλαμβανόμενες βλάβες του εξοπλισμού της, οι οποίες προκαλούν εκτεταμένες διαταραχές σε χιλιάδες επιβάτες.
Η Κομισιόν της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν υπόσχεται επανειλημμένα ανταγωνιστικότητα και αποδοτικότητα, αλλά δεν υπάρχει τίποτα ανταγωνιστικό ή αποδοτικό στις επαναλαμβανόμενες δυσλειτουργίες του συστήματος ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας, οι οποίες προκαλούν περιττή αναστάτωση σε χιλιάδες επιβάτες.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να παρέμβει επειγόντως, να επιβάλει τη μεταρρύθμιση του προβληματικού ευρωπαϊκού συστήματος ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας και να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι. Οι επιβάτες της Ευρώπης έχουν βαρεθεί».
 

Διαβάστε περισσότερα

Διαβάστε επίσης...