Τελευταία νέα
ΜέΡΑ 25: Data center στη Λάρισα – Καμία λευκή επιταγή σε βάρος του νερού, της αγροτικής παραγωγής και της τοπικής κοινωνίας Νίκος Δένδιας για τα 250 χρόνια Ανεξαρτησίας των ΗΠΑ: Οι ελληνοαμερικανικοί δεσμοί είναι ισχυροί Τέσσερις συλλήψεις για τρεις πυρκαγιές από αμέλεια σε Αργολίδα, Καβάλα και Κορινθία Νικόλας Φαραντούρης: Η απάντηση στα δημοσιεύματα για την απόσπαση της συζύγου του στην ελληνική αντιπροσωπεία της ΕΕ – «Έγινε νόμιμα» Γιώργος Καραμέρος: Παραιτείται από τον ΣΥΡΙΖΑ και παραδίδει τη βουλευτική του έδρα Όρκους εκδίκησης μπροστά στο φέρετρο του Khamenei δίνουν οι Ιρανοί – Το πένθος γίνεται οργή κατά των ΗΠΑ Θρίλερ στην Κατερίνη: Εντοπίστηκε 50χρονη νεκρή στο σπίτι της πεθεράς της – Είχε τραύματα στο μέτωπο Ο Μαμντάνι είναι «Swiftie» και αποκαλύπτει τα αγαπημένα του τραγούδια Μ. Καρυστιανού: Πολιτική εκμετάλλευση από τη ΝΔ του τρομοκρατικού χτυπήματος στη Θεσσαλονίκη Απάντηση Φαραντούρη σε δημοσίευμα: «Είναι θλιβερό γυναίκες σαν τη Δώρα να γίνονται στόχος ανδρών με πλαστά πτυχία» Παραιτήθηκε από το ΣΥΡΙΖΑ και από βουλευτής ο Γιώργος Καραμέρος Marseaux: Δέκα άλμπουμ που έχω πάντα μαζί μου
Libre.gr

Νέα Αριστερά: Μήνυση κατά Βελόπουλου για υποκίνηση ρατσιστικής βίας

Στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών βρέθηκαν σήμερα ο επικεφαλής της Νέας Αριστεράς, Γαβριήλ Σακελλαρίδης και οι βουλευτές του κόμματος, Πέτη Πέρκα και Θοδωρής Δρίτσας, προκειμένου να καταθέσουν μήνυση κατά του προέδρου της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκου Βελόπουλου. Την μήνυση υπογράφουν επίσης οι βουλευτές της Νέας Αριστεράς, Σία Αναγνωστοπούλου και Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Νέας Αριστεράς, η μήνυση αφορά σε υποκίνηση βίας με βάση τα όσα ορίζει ο αντιρατσιστικός νόμος και συγκεκριμένα το Άρθρο 1 του Νόμου 927/79, όπως αυτός τροποποιήθηκε με τον Νόμο 4285/2014.

Όπως σημειώνεται, «ο Κυριάκος Βελόπουλος στις 10 Ιουνίου 2026, στη διάρκεια συνέντευξής του στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN, είχε ερωτηθεί εάν “την βουλιάζεις ή δεν την βουλιάζεις την βάρκα” που μεταφέρει μετανάστες και πρόσφυγες στο Αιγαίο. Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης είχε απαντήσει ευθέως “την βουλιάζεις”, ενώ στη συνέχεια της συζήτησης επανέλαβε την συγκεκριμένη προτροπή, επιδεικνύοντας μάλιστα αδιαφορία για το παράνομο μιας τέτοιας πράξης».

Με βάση το σκεπτικό της μήνυσης του επικεφαλής της Νέας Αριστεράς και των τεσσάρων βουλευτών της, ο Κυριάκος Βελόπουλος “προέτρεψε τα αρμόδια όργανα της πολιτείας, αλλά και κάθε ιδιώτη να προβούν σε πράξεις κακουργηματικού χαρακτήρα (βύθιση βάρκας ήτοι πρόκληση ναυαγίου με βέβαιο αποτέλεσμα τον θάνατο προσώπων) κατά προσώπων με μόνο κριτήριο την φυλή και την εθνική τους καταγωγή τους, ήτοι το γεγονός ότι είναι πολίτες τρίτων χωρών μη μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης”».

«Από τις δηλώσεις Βελόπουλου μεσολάβησαν πολλές εβδομάδες, αλλά δεν σημειώθηκε κίνηση από κάποια δικαστική αρχή προκειμένου να διωχθεί για τις ρατσιστικές δηλώσεις του, με τις οποίες καλούσε σε βία κατά ευάλωτων μεταναστών και προσφύγων», συνεχίζει η ανακοίνωση και καταλήγει:

«Η Νέα Αριστερά με την σημερινή μήνυση αναλαμβάνει τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία με σκοπό να μπει φραγμός στις μισαλλόδοξες και ρατσιστικές δηλώσεις ακροδεξιών πολιτικών παραγόντων. Είναι μια κίνηση που εντάσσεται στο πλαίσιο της πολύμορφης πάλης -πολιτικής και νομικής- που οφείλει να δώσει η κοινωνία και η Αριστερά απέναντι στην Ακροδεξιά».

Διαβάστε περισσότερα

Διαβάστε επίσης...