Με νίκη του Δαβίδ απέναντι στον Γολιάθ παρομοίασε η Ζυθοποιία Μακεδονίας-Θράκης την απόφαση για αποζημίωση συνολικού ύψους 111 εκατ. ευρώ από τον όμιλο Heineken, που επιδίκασε ολλανδικό δικαστήριο για καταχρηστικές πρακτικές της θυγατρικής της, Αθηναϊκής Ζυθοποιίας.
Ιστορική απόφαση για τα ευρωπαϊκά δεδομένα έπειτα από αγώνα δεκαετιών τη χαρακτήρισε ο Demetri Chriss, director, business development της Ζυθοποιίας Μακεδονίας-Θράκης μιλώντας σε δημοσιογραφική ενημέρωση. Οπως ανέφερε, συνιστά «δικαίωση για την Ελλάδα, την ανεξάρτητη ζυθοποιία και τη Ζυθοποιία Μακεδονίας-Θράκης, η οποία έδωσε και συνεχίζει να δίνει μια μάχη για τον ελεύθερο ανταγωνισμό και το υγιές επιχειρείν».
Το σημείο εκκίνησης για την πολύχρονη διαδικασία που ακολούθησε ήταν η απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού που είχε εκδοθεί το 2015, με επιβολή προστίμου ύψους 31,5 εκατ. ευρώ στην Αθηναϊκή Ζυθοποιία, τοπική θυγατρική της Heineken. Η απόφαση αφορούσε κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης επί τουλάχιστον 16 χρόνια. Η πρόσφατη απόφαση του ολλανδικού δικαστηρίου στις 21 Οκτωβρίου, προβλέπει αποζημίωση ύψους 43 εκατ. ευρώ και νόμιμους τόκους ύψους 68 εκατ. ευρώ.
«Μετά την Google πρόκειται για τη μεγαλύτερη αποζημίωση που έχει επιδικαστεί στην ιστορία της Ε.Ε.», εξήγησε ο κ. Chriss. Σημειολογικά, μάλιστα, αποκτά μεγαλύτερη βαρύτητα λαμβάνοντας υπόψη ότι, όπως υπογράμμισε από την πλευρά της η Λία Αθανασίου, καθηγήτρια Νομικής στο ΕΚΠΑ, «καταδικάστηκε η ολλανδική “πρωταθλήτρια” στο σπίτι της».
Τα χρήματα έχουν μπει ήδη στο ταμείο της εταιρείας και, όπως σημείωσε ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Δημήτρης Πολιτόπουλος, και θα κατευθυνθούν σε επενδύσεις κατά τον ίδιο τρόπο με τον οποίο αναπτυσσόταν έως τώρα. Την ίδια στιγμή, κατά τη διάρκεια της μακροχρόνιας διαδικασίας το ποσό που δαπανήθηκε από τη ΖΜΘ σε δικαστικά έξοδα έφτασε 17 εκατ. ευρώ.
«Η αγορά της μπίρας στην Ελλάδα δεν είναι ελεύθερη»
Αναφερόμενος στην ευρύτερη εικόνα στον κλάδο, ο κ. Πολιτόπουλος υποστήριξε ότι «η αγορά της μπίρας στην Ελλάδα δεν είναι ελεύθερη». Ο ίδιος μάλιστα αναφέρθηκε και στη ρύθμιση του 2024 από την τότε ελληνική κυβέρνηση που τροποποίησε τους όρους και τις προϋποθέσεις για τον χαρακτηρισμό των μικρών ανεξάρτητων ζυθοποιείων. «Τους ρωτήσαμε “Γιατί μας απαγορεύετε διά του νόμου να αναπτυχθούμε;” και μας απάντησαν “Μας το ζήτησε η Heineken”», υποστήριξε ο κ. Πολιτόπουλος.
Η «νίκη» αυτή της Ζυθοποιίας Μακεδονίας-Θράκης, όπως επισήμανε ο Demetri Chriss, ελπίζουμε ότι θα αποτελέσει έμπνευση για κάθε άνθρωπο που επιλέγει να δραστηριοποιηθεί όχι μόνο στη ζυθοποιία, για κάτι καινούργιο και κάτι καλύτερο και να προχωρήσουμε μπροστά».
Διαβάστε περισσότερα
Efsyn.gr
