«Η βιώσιμη ανάπτυξη για όλους εμάς στην Περιφέρεια Αττικής αποτελεί στρατηγική επιλογή και όχι ένα ακόμη σύνθημα. Το αποδεικνύουμε καθημερινά με τα έργα που υλοποιούνται σε ολόκληρο το λεκανοπέδιο, τηρώντας σφιχτά χρονοδιαγράμματα, εξασφαλίζοντας χρηματοδοτήσεις, και προάγοντας συνεργασίες, διαφάνεια και λογοδοσία», δήλωσε ο περιφερειάρχης Αττικής Νίκος Χαρδαλιάς, απευθύνοντας χαιρετισμό στα εγκαίνια της 5ης Attica Green Expo, της μεγαλύτερης ετήσιας έκθεσης για το περιβάλλον, που έχει στόχο την ανταλλαγή απόψεων και πρακτικών, το άνοιγμα νέων διαύλων επικοινωνίας και την προώθηση καινοτόμων λύσεων για την προστασία του περιβάλλοντος.
Η Περιφέρεια Αττικής συμμετέχει ενεργά στην έκθεση με δικό της περίπτερο, δίνοντας την ευκαιρία να παρουσιαστούν δράσεις και προγράμματα, καθώς επίσης να αναδειχθούν τα περιβαλλοντικά έργα που υλοποιούνται.
Ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε ότι, ήδη στα μισά της θητείας της τρέχουσας διοίκησης, έχει υλοποιηθεί το 59,37% των έργων αντιπλημμυρικής προστασίας για τα οποία είχε δεσμευτεί.
Επίσης, τόνισε ότι μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2027, όλα τα 55 έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης που έχουν εξαγγελθεί, θα έχουν τεθεί σε τροχιά υλοποίησης. «Μιλάμε για έργα που επί δεκαετίες ήταν εγκλωβισμένα στα χαρτιά, με μελέτες που δεν ωρίμαζαν και αρμοδιότητες που αλληλοεπικαλύπτονταν. Έργα που τώρα αποκτούν μορφή, με σχέδιο και χρηματοδότηση από εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους. Γιατί κάθε ευρώ αποκτά αξία μόνο όταν γίνεται έργο στο πεδίο, και κάθε έργο έχει αξία μόνο όταν προστατεύει ανθρώπινες ζωές», όπως δήλωσε.
Για τη διαχείριση των απορριμμάτων, σημείωσε ότι «η ταφή δεν είναι λύση, είναι αδιέξοδο», και ενημέρωσε ότι σε συνεργασία με την κυβέρνηση και το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η περιφέρεια προχωρά το προσεχές διάστημα σε νέο, ολιστικό σχέδιο για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική.
Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε: «Σε λίγες ημέρες ολοκληρώνεται η τεχνική εσωτερική διαβούλευση για το νέο Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων, με απόλυτη έμφαση στην ανακύκλωση, στη διαλογή στην πηγή και στις αρχές της κυκλικής οικονομίας. Χρειαζόμαστε ένα σύγχρονο σχέδιο βασισμένο σε τρεις καθαρούς άξονες: πολύ περισσότερη ανακύκλωση, αξιοποίηση του τελικού υπολείμματος για παραγωγή ενέργειας, και νέες υποδομές που θα λειτουργούν με αυστηρούς περιβαλλοντικούς κανόνες και απόλυτη ασφάλεια. Σε αυτή την προσπάθεια, οι δήμοι θα είναι οι απόλυτοι πρωταγωνιστές, κι εμείς ως περιφέρεια είμαστε έτοιμοι να τους στηρίξουμε έμπρακτα, με σύγχρονο εξοπλισμό και χρηματοδοτικά εργαλεία. Με τη δυναμική μας παρέμβαση στον ΕΔΣΝΑ και με απόλυτη προσήλωση στην εξυγίανση και τη διαφάνεια, κάνουμε πράξη μια νέα εποχή για τη διαχείριση των απορριμμάτων».
Ωστόσο, κατέληξε, «δεν μπορούμε να αντιμετωπίζουμε τις προκλήσεις του αύριο με εργαλεία του χθες. Γι’ αυτό η μητροπολιτικότητα αποτελεί αναγκαία συνθήκη για μια αποτελεσματική διακυβέρνηση. Το κυκλοφοριακό, η πολιτική προστασία, η διαχείριση αποβλήτων, οι κρίσιμες υποδομές και η κλιματική ανθεκτικότητα, όλα αυτά τα ζητήματα που απασχολούν την καθημερινότητα της πρωτεύουσας περιφέρειάς μας, απαιτούν ενιαίο σχεδιασμό, ξεκάθαρους ρόλους, επαρκείς πόρους και πραγματική δυνατότητα παρέμβασης. Δεν ζητάμε περισσότερους τίτλους, ούτε περισσότερες καρέκλες. Ζητάμε περισσότερη ευθύνη, την οποία είμαστε πανέτοιμοι να αναλάβουμε. Γιατί η πράσινη μετάβαση δεν θα κριθεί στις διακηρύξεις, αλλά στο αν οι πόλεις μας θα γίνουν πιο ασφαλείς, πιο καθαρές και πιο ανθρώπινες».
The post Νίκος Χαρδαλιάς: Έτοιμο το 59% των αντιπλημμυρικών έργων για την Αττική appeared first on The Indicator.
Διαβάστε περισσότερα
Indicator.gr
