Τελευταία νέα
Δυτική όχθη: Ισραηλινοί έποικοι επιτέθηκαν σε αγρότες και ξυλοκόπησαν φωτορεπόρτερ της Washington Post Συνάντηση Μητσοτάκη με Μεϊμαράκη στις Βρυξέλλες – Τι συζητήθηκε Ανάρτηση Τσίπρα: Ξεβολέψαμε πολλούς και δεχόμαστε επιθέσεις- Μόνος μας αντίπαλος η κυβέρνηση ΕΛ.Α.Σ.: Προγραμματικό Συνέδριο στα τέλη Ιανουαρίου του 2027 Πεζεσκιάν: Το Ιράν δεν αποσκοπεί σε πυρηνικά όπλα, δηλώνει έτοιμο για διαπραγματεύσεις Ά. Γεωργιάδης: «Οι κάτοικοι της Ηπείρου θα απολαμβάνουν αναβαθμισμένες υπηρεσίες Υγείας» ΚΚΕ κατά Κυρανάκη: «Ξέπλυμα των ναζί και κανονικοποίηση του φασισμού» – Ευθύνες στον Μητσοτάκη Μητσοτάκης από Βρυξέλλες: «Δεν περιμένω μαγικές ευρωπαϊκές λύσεις» – «Ζητώ ευελιξία για στοχευμένα κα προσωρινά μέτρα» Τσίπρας μετά το Πολιτικό Συμβούλιο: Πάμε να δημιουργήσουμε το ρεύμα της νίκης [βίντεο] Η σύγχρονη ιστορία της Αριστεράς μέσα από την πορεία του Αντώνη Μπριλλάκη, στην Εφημερίδα των Συντακτών Σαββατοκύριακου «Εμφύλιος» στην Κεντροαριστερά: Τα νεότερα «πολεμικά ανακοινωθέντα» ΠΑΣΟΚ – ΕΛΑΣ, η κόντρα Καρτερού – Δουδωνή και το «βλακόμετρο» Νέα πυρά ΠΑΣΟΚ κατά ΕΛΑΣ: Τα προοδευτικά κόμματα γεννιούνται μέσα από τον λαό, όχι στα θερμοκήπια της διαπλοκής
Efsyn.gr

Ουκρανικό: Τι σηματοδοτεί η επικίνδυνη κλιμάκωση μεταξύ Μόσχας και Λονδίνου – Drones, απειλές και διπλωματική κόντρα

Επικίνδυνη διπλωματική κλιμάκωση μεταξύ της Ρωσίας και του Ηνωμένου Βασιλείου λαμβάνει χώρα τις τελευταίες ώρες, με αφορμή τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Η κλιμάκωση πυροδοτήθηκε μετά τη δημοσίευση άρθρου της εφημερίδας «Sunday Times» το Σαββατοκύριακο, σύμφωνα με το οποίο χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά βρετανικής κατασκευής drones σε επιθέσεις μεγάλου βεληνεκούς εναντίον της Ρωσίας.
Το δημοσίευμα ανέφερε ότι τα drones που παράγουν δυο βρετανικές βιομηχανίες και διατίθενται στην Ουκρανία, χρησιμοποιήθηκαν στην εκστρατεία βομβαρδισμών σε μεγάλο βάθος στη ρωσική επικράτεια εναντίον στρατιωτικών και βιομηχανικών στόχων.
Κατά το δημοσίευμα των Times, η μια από τις δυο βιομηχανίες είναι θυγατρική της BAE Systems, ενώ η δεύτερη δεν κατονομάζεται, «για λόγους ασφαλείας».
Η ρωσική οργή
Το παραπάνω δημοσίευμα εξόργισε τη Μόσχα, η οποία δεν έκρυψε τη δυσαρέσκειά της, προβαίνοντας σε συγκεκριμένες κινήσεις και ανεβάζοντας τους τόνους. Μάλιστα, δεν δίστασε να απειλήσει τη Βρετανία ότι θα θεωρηθεί μέρος του ουκρανικού πολέμου, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.
Ειδικότερα, η πρεσβεία της Ρωσίας στο Λονδίνο προειδοποίησε τη Δευτέρα πως η Βρετανία θα «λογοδοτήσει» για τις συνέπειες της στρατιωτικής συνεργασίας της με την Ουκρανία. Στη σχετική ανακοίνωση, η ρωσική πρεσβεία έκρινε ότι η Βρετανία είναι κατά συνέπεια «συνεργός και συναυτουργός» των πληγμάτων και «επιλέγει εσκεμμένα κλιμάκωση» του πολέμου.
«Οι ενέργειες του Λονδίνου οδηγούν αναπόφευκτα σε συνέπειες, για τις οποίες θα πρέπει να λογοδοτήσει. Όσο πιο βαθιά είναι η ανάμιξή της στον πόλεμο κι όσο μεγαλύτερη είναι η υποστήριξή της στον τρομοκρατικό μηχανισμό του Κιέβου, τόσο υψηλότερο θα είναι το τίμημα», τονίζεται χαρακτηριστικά στη σχετική ανακοίνωση.
Μια μέρα αργότερα, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ εξαπέλυσε ξεκάθαρη απειλή προς το Λονδίνο. Όπως δήλωσε, η Ρωσία έχει το δικαίωμα να θεωρήσει την άμεση εμπλοκή της Βρετανίας σε επιθέσεις εναντίον ρωσικού εδάφους, ως συμμετοχή στον πόλεμο στην Ουκρανία.
Σταθερή η βρετανική στήριξη στην Ουκρανία
Η κυβέρνηση της Βρετανίας παραμένει «αποφασισμένη να προμηθεύει τον εξοπλισμό που έχει ανάγκη η Ουκρανία για να αμυνθεί εναντίον της παράνομης εισβολής του (σ.σ. προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ) Πούτιν», ήταν η πρώτη αντίδραση της Βρετανίας, εκ μέρους του εκπροσώπου του υπουργείου Άμυνας. «Η Ρωσία δεν πρέπει να έχει καμιά αμφιβολία για την αποφασιστικότητα αυτής της κυβέρνησης να αντιταχτεί στη ρωσική επίθεση εναντίον της Ουκρανίας, εναντίον της Βρετανίας και των συμμάχων μας», πρόσθεσε.
Σήμερα, ο πρωθυπουργός Άντι Μπέρναμ δήλωσε ότι η Βρετανία θα συνεχίσει να υποστηρίζει «100%» την Ουκρανία ενάντια στη ρωσική εισβολή. «Το Ηνωμένο Βασίλειο κάνει αυτό που έχει πει εδώ και καιρό ότι θα κάνει, δηλαδή να υποστηρίξει την Ουκρανία 100% ενάντια σε αυτόν τον παράνομο πόλεμο του οποίου ηγείται ο Βλαντίμιρ Πούτιν», τόνισε ο Μπέρναμ σε δημοσιογράφους.
«Παρέχουμε υποστήριξη ώστε η Ουκρανία να μπορεί να αμυνθεί και αυτή είναι η βρετανική θέση καθ’ όλη τη διάρκεια αυτού του πολέμου από προηγούμενους πρωθυπουργούς, και παραμένει η ίδια και για μένα», είπε. «Δεν είμαστε φίλοι στα εύκολα. Θα είμαστε εκεί την ώρα ανάγκης της Ουκρανίας και αυτό δεν θα αλλάξει», πρόσθεσε με σαφήνεια ο Βρετανός πρωθυπουργός.
Γιατί κλιμακώθηκε η ένταση
Η Βρετανία συγκαταλέγεται στους κυριότερους υποστηρικτές του Κιέβου από οικονομική σκοπιά, αφότου ξέσπασε ο πόλεμος, με τη ρωσική εισβολή τον Φεβρουάριο του 2022. Η Βρετανία έχει διαθέσει στην Ουκρανία περίπου 29 δισ. ευρώ, από τα οποία 16 δισ. ήταν στρατιωτική βοήθεια.
Τους τελευταίους μήνες οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις πολλαπλασιάζουν τις επιδρομές τους σε μεγάλο βάθος στη Ρωσία, ενώ από την άλλη, οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις εντείνουν τις επιθέσεις εναντίον της ουκρανικής πρωτεύουσας, ιδίως με βαλλιστικούς πυραύλους, που είναι ιδιαίτερα δύσκολο να αναχαιτιστούν, ακόμη περισσότερο λόγω των ελλείψεων πυρομαχικών για τα αμερικανικής κατασκευής συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας Patriot στο ουκρανικό οπλοστάσιο.
Σύμφωνα με τον Guardian, η Βρετανία προμηθεύει όπλα και παρέχει συνεχή οικονομική υποστήριξη στην Ουκρανία, όμως τώρα είναι μια καλή ευκαιρία για το Κρεμλίνο να στηρίξει ένα διπλωματικό επιχείρημα για την εμπλοκή του Ηνωμένου Βασιλείου. Σύμφωνα με το δημοσίευμα αυτό, η οικονομική υποστήριξη από τη Δύση είναι κρίσιμη για την πολεμική προσπάθεια της Ουκρανίας: οπότε, σύμφωνα με τη Μόσχα, το κάθε τι που θα μπορούσε να υπονομεύσει την εμπιστοσύνη του κοινού σε χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, μπορεί να αξίζει να συμβεί.
Πάντα σύμφωνα με το Guardian, η Ρωσία πλήττεται επίσης οικονομικά από τα ουκρανικά χτυπήματα σε εγκαταστάσεις ενέργειας και πετρελαίου. Επίσης, είναι η πρώτη φορά στον πόλεμο που η Ουκρανία μπόρεσε να χτυπήσει στόχους εντός και γύρω από τη Μόσχα, σε απόσταση μεγαλύτερη των 300 μιλίων από τα σύνορά της, αναπτύσσοντας μια δυνατότητα μεγάλου βεληνεκούς που οι δυτικοί ηγέτες είχαν αρνηθεί να προμηθεύσουν: μέχρι που το ίδιο το Κίεβο ανέπτυξε τη δυνατότητα αυτή.
Σύμφωνα, λοιπόν, με το δημοσίευμα, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία παραμένει αδιέξοδος και ενώ το Κίεβο χτυπά όλο και πιο κοντά στην έδρα της, η Ρωσία γίνεται πιο απερίσκεπτη και επιθετική – και όχι μόνο στην Ουκρανία, αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Διαβάστε περισσότερα

Διαβάστε επίσης...