Στην ερώτηση του πρώην γαλάζιου βουλευτή, Μάριου Σαλμά, ο οποίος έθεσε το ζήτημα πιθανής σύγκρουσης συμφερόντων στην περίπτωση ανάθεσης στην εταιρεία Singular Logic της πληροφορικής υποστήριξης για τη συγκέντρωση, μετάδοση, επεξεργασία και δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων των επόμενων εθνικών εκλογών, κλήθηκε να απαντήσει στην Ολομέλεια ο υπουργός Εσωτερικών Θεόδωρος Λιβάνιος.
Ο ανεξάρτητος βουλευτής ανέφερε ότι η Singular Logic είναι η εταιρεία που έχει αναλάβει απευθείας την συγκεκριμένη αποστολή τα τελευταία χρόνια, από το 1981 και ιδίως από το 2023, χαρακτηρίζοντάς την «σοβαρή και αναγνωρισμένης αξίας εταιρεία με τεχνογνωσία». Ωστόσο, επισημαίνει ότι η διασφάλιση του αδιάβλητου των εκλογών προϋποθέτει την πλήρη απουσία σύγκρουσης συμφερόντων από την πλευρά όποιας εταιρείας αναλαμβάνει έναν τόσο κρίσιμο ρόλο.
Το ερώτημα που έκανε ο κ. Σαλμάς επικεντρώνεται στο γεγονός ότι η ίδια εταιρεία, μαζί με άλλες, έχει αναλάβει έργο ύψους 22 εκατομμυρίων ευρώ από τον ΟΔΑΠ του υπουργείου Πολιτισμού το 2024, ενώ ο όμιλος στον οποίο ανήκει έχει αναλάβει, μέσω διαγωνισμού, φωτογραφικό υλικό και άλλα έργα του ίδιου υπουργείου, μεταξύ των οποίων και την πώληση εισιτηρίων των αρχαιολογικών χώρων της χώρας.
Ο κ. Λιβάνιος αφού εξήγησε ότι η συγκεκριμένη εταιρεία, δεν κάνει καταμέτρηση ψήφων, (αυτή γίνεται στα εκλογικά τμήματα παρουσία αντιπροσώπων), ρώτησε «τίθεται αλήθεια θέμα αδιάβλητου εκλογών;» εξηγώντας πως η συγκεκριμένη εταιρεία αναλαμβάνει το έργο της δημιουργίας ενός καναλιού ενημέρωσης «ώστε να μην γίνουμε… φοιτητικές εκλογές το βράδυ των εκλογών», όπως σχολίασε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας πως «είναι μεγάλο κέρδος για τη Δημοκρατία, ότι πλέον έχουμε στις 20.30 αποτελέσματα».
Είπε ακόμη ότι όλες οι κυβερνήσεις έχουν αναθέσει στην ίδια εταιρεία το συγκεκριμένο έργο. « Τι πρόβλημα μπορεί να υπάρχει όταν η ίδια εταιρεία αναλαμβάνει το ίδιο έργο από τον Γεώργιο Ράλλη, πάει στον Ανδρέα Παπανδρέου, στον Ζολώτα, στον Σημίτη, στον Γιώργο Παπανδρέου, στον Σαμαρά και καταλήγει στον Κυριάκο Μητσοτάκη» είπε ο κ. Λιβάνιος.
Η Singular έχει παράδοση να παίρνει μεγάλα έργα από το δημόσιο, πρόσθεσε ο υπουργός Εσωτερικών, όπως το περιουσιολόγιο, το πληροφοριακό σύστημα του κτηματολογίου κλπ ενώ πρόσθεσε ότι το έργο των εκλογών είναι το πιο απαιτητικό της δημόσιας διοίκησης και έχει μηδέν περιθώριο σφάλματος. « Για το λόγο αυτό οι υπουργοί Εσωτερικών πάνε σε μια ασφάλεια ενός δοκιμασμένου δρόμου και βάζουν την υπογραφή τους στην πιο σημαντική σύμβαση του δημοσίου».
Ο υπουργός Εσωτερικών ανακοίνωσε ακόμη ότι έχει στείλει επιστολή στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ευάγγελο Μπακέλα με την οποία του ζητεί να διερευνήσει τις καταγγελίες του Κυριάκου Βελόπουλου περί ενδεχόμενης «νοθείας» στις εθνικές εκλογές, προκειμένου όπως είπε από βήματος Ολομέλειας, να μην υπάρχει καμία σκιά για τη διενέργεια των εκλογών.
Efsyn.gr
