Τελευταία νέα
Συρρικνώνεται η Volkswagen: Στο τραπέζι το κλείσιμο τεσσάρων εργοστασίων στη Γερμανία Νέα Υόρκη: Η αντιπρόεδρος της Bank of America είναι ένα από τα θύματα της επίθεσης με μαχαίρι Κύπελλο: Βόλος και Καλαμάτα μοιράστηκαν τους βαθμούς στο Πανθεσσαλικό [βίντεο] Ελλάδα 2.0: 36 δισ. ευρώ και το «θαύμα» ξεφουσκώνει – Οι αριθμοί διαψεύδουν το κυβερνητικό αφήγημα Πρώτη αντίδραση Μόσχας: Θα απαντήσουμε στις «αντιρωσικές ενέργειες» της Γερμανίας Γ. Σιακαντάρης: Πολύ συγκροτημένη η Θεώνη Κουφονικολάκου ΕΛ.Α.Σ.: Σοβαρά ερωτήματα για την υπόθεση της Κυψέλης – «Πώς χάθηκαν τρία παιδιά υπό προστασία;» Τι λένε οι δημοσκοπήσεις που παρουσιάστηκαν στον Μητσοτάκη Οι ΗΠΑ χτυπούν στόχους στο Ιράν – Ακούστηκαν εκρήξεις από το νησί Κέσμ και στα Στενά του Ορμούζ Δόμνα Μιχαηλίδου: Χωρίς εισοδηματικά κριτήρια τα παιδιά πολύτεκνων οικογενειών στους βρεφονηπιακούς σταθμούς – Η τρυφερή ανάρτηση με τον γιο της Σιδηρόδρομοι: Πόσο έχει προχωρήσει τελικά η τηλεδιοίκηση και το σύστημα φρεναρίσματος ΕΛΑΣ για τη φρικτή υπόθεση της Κυψέλης: «Ποιος προστατεύει τελικά τα παιδιά σε αυτή τη χώρα;»
Efsyn.gr

Ο Μερτς πιέζει για την Ουκρανία: Η επιστολή και το μοντέλο ταχείας ένταξης στην Ε.Ε.

Σε επιστολή που έστειλε ο Γερμανός Καγκελάριος, απευθυνόμενη στον Αντόνιο Κόστα, την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τον Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Χριστοδουλίδη, ο Μερτς σκιαγραφεί ένα μοντέλο ταχείας ένταξης που θα έφερνε την Ουκρανία στην θεσμική τροχιά της ΕΕ πιο γρήγορα.
Σύμφωνα με το σκεπτικό, η Ουκρανία θα αποκτούσε μερική έδρα στο ευρωπαϊκό τραπέζι: συμμετοχή σε συνόδους κορυφής και υπουργικά συμβούλια της ΕΕ, δικαιώματα λόγου, ακόμη και θέση επιτρόπου και συνδεδεμένους ευρωβουλευτές – αν και χωρίς ακόμη επίσημες εξουσίες ψήφου. Η ιδέα είναι να επιτραπεί στο Κίεβο να ενσωματωθεί πολιτικά, ενώ παράλληλα θα συνεχίζονται οι μεταρρυθμίσεις στο κράτος δικαίου, την προστασία των μειονοτήτων και τη διακυβέρνηση στην πορεία προς την πλήρη ένταξη.
Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Μέρτς προσπαθεί να εισάγει δημιουργική σκέψη στις ολοένα και πιο στάσιμες στρατηγικές συζητήσεις της Ευρώπης. Πέρυσι, παρουσίασε ένα σχέδιο για τη χρήση ακινητοποιημένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων που κατέχονται στην Ευρώπη για την υποστήριξη της Ουκρανίας μέσω ενός μηχανισμού δανεισμού που υποστηρίζεται από την ΕΕ. Ωστόσο, αυτή η πρόταση δεν έπιασε τόπο.
Η τελευταία γερμανική πίεση έρχεται ακριβώς τη στιγμή που η διεύρυνση έχει περιέλθει στο περιθώριο στις Βρυξέλλες. Αφού οι πρωτεύουσες της ΕΕ απέρριψαν προηγούμενες ιδέες της Επιτροπής για την επιτάχυνση της ένταξης της Ουκρανίας, οι αξιωματούχοι έχουν σε μεγάλο βαθμό σηκώσει τα χέρια ψηλά και περίμεναν τα κράτη να παρουσιάσουν εναλλακτικές λύσεις.

Διαβάστε περισσότερα

Διαβάστε επίσης...